1. Naturfiber over plastfiberUll holder babyen varm og tørr. Det er mer gunstig for miljøet å velge tekstiler som kommer fra dyr og planter enn fra plast. Kutt ut fleecen og polyester, og bytt ut med godt gammeldags ulltøy. Tåler ikke barnet ull, finnes det alternativer som viskose, lin, bambus og hamp.
Dersom du eier klær av plast finnes det poser du kan bruke i vaskemaskinen for å unngå å skylle microplast ut i havet.
Hør på podcasten vår om hvorfor babyer burde bruke ull året rundt her:
2. Kjøp brukt eller la klær og utstyr gå i arvDet finnes gode alternativer på bruktmarkedet, men kanskje kan barnet arve klær og utstyr av eldre søsken, annen familie eller venner? Enkelte ting burde kjøpes nytt som barnesete til bil, og madrass.
3. ReparereHvis noe har blitt ødelagt så prøv å fiks det. Sett en lapp på buksen, eller bytt gildelås om den ikke virker lengre. Da kan det være til glede i mye lenger tid.
4. BleiealternativerBytt ut den tradisjonelle plastikkbleia med tøybleier som kan vaskes, og brukes om igjen. Hvis du ikke ønsker tøybleie, kan det være lurt å tenke på hvordan du kvitter deg med bleier. Det finnes poser som kan romme flere bleier om ganger og kan åpnes og lukkes når det trengs. Kanskje dette kan være et alternativ til bleiebøtten?
5. Ferier nærmereHva med å legge ferien til en lokal campingplass, eller dra på telttur? Barnet vil ikke huske om dere sov i sovepose i telt, eller på en hotellseng i Thailand. Flyturen til Bangkok gir et utslipp på 1700 kilo CO2. Vent eventuelt med de spektakulære reisemålene til barnet kan ha glede av dem sammen med deg.
6. Mindre bruk av unødvendige produkterSkyllemiddel og for mye vaskemiddel er ikke nødvendig. Bruk mindre, så slipper dere ut mindre miljøgifter og kan slå et slag for renere vann.
7. Sykkel og gangeBruk sykkel eller ta beina fatt, når det er mulighet. I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å velge bort bilen, men for miljøet og helsen gir det gevinst.
8. Reis kollektivtTa bussen, T-banen eller bybanen når du skal flytte deg over lengre distanser. Hvis det finnes et kollektivtilbud, så bruk det for alt det er verdt.
9. Dersom du trenger bilenElbil har kommet for å bli, og flere velger elbil som alternativ til diesel- eller bensinbil. Gevinsten er bedre luft og mindre miljøgifter. Elbiler ikke lenger knøttsmå, men får plass til både passasjerer og bilstoler.
10. Mindre bruk av plastLeker av tre er et alternativ når du skal handle inn til den lille. Det finnes mange miljøgifter i plastleker som ikke er EU-godkjente. Velg med omhu.
I butikken selges ofte grønnsaker innpakket i plast, men alternativer finnes. Kjøp grønnsaker i løsvekt og ta med egen gjenbrukbar pose, eller bruk fruktposene flere ganger.
11. Se etter svanemerketSvanemerket er Norges miljømerking av varer. For å forsikre deg om at produktet er minst mulig skadelig for helsen, og også for miljøet, er det gunstig å se etter dette merket når du er ute og handler.
12. Lag babymaten selvHvis du lager maten selv, vet du hva som går i maten, og kan deretter ta bedre valg for helsen og miljøet.
13. Planlegg innkjøpene dineVi kaster i gjennomsnitt 25 prosent av maten vi kjøper. Hvis du skal en tur i butikken, sjekk datoene, eventuelt kjøp i datodisken og planlegg måltidene deretter. Det som går ut først på dato, spises først. Her kan du også spare penger.
14. Lukt og smak på maten før den går i søplaIkke alle produkter trenger å gå i søpla bare fordi datoen sier “best før”. Best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter. Siste forbruksdato skal derimot overholdes.
15. Mindre kjøttHva med en vegetarmiddag i uken? Hadde alle i Norge valgt bort kjøttet en dag i uken, kunne vi spart miljøet like mye som ved ta bort 250 000 bensin- og dieselbiler fra veiene.
Det vil være bedre for både helsen og miljøet å velge bort rødt kjøtt, og erstatte med fisk eller fugl.
16. Kortreist og lokaltVelg kortreist mat. Det sparer miljøet for transport og ekstra utslipp.
17. Benytt deg av naturenTa med deg barnet ut, og vis hva naturen har å by på tidlig i livet. Lær dem hvorfor naturen er viktig, og hvorfor vi ikke skal kaste søppel ute. Det er viktig å skape gode holdninger tidlig, slik at neste generasjon også kan bidra til en renere verden.
Kilder:Fremtiden i våre henderForskning.noSSBSvanemerket.noMiljostatus.no