Vannkopper er en av de vanligste infeksjonssykdommene i barneårene. Den begynner med lett feber eller hodepine, og etter få timer kommer det kløende utslettet: små, røde prikker som raskt blir til små blemmer. Utslettet kan også komme på slimhinnene i munnen og i underlivet.
De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen. 40 prosent smittes før de er fire år, og ytterligere 40 prosent smittes før de fyller åtte. Ved fylte 30 år er 98 prosent av befolkningen immune. De som har hatt sykdommen får den vanligvis ikke igjen. Også voksne kan få vannkopper.
Svært smittsomt
Vannkopper spres lett gjennom dråpesmitte, og kan også smitte ved direkte kontakt med utslettet. Inkubasjonstiden varierer fra 10 til 21 dager, men er oftest 14 til 16 dager. Barnet er smittebærende fra 1–2 dager før utslettet kommer og til det er skorpe på alle blemmene. Det tar som regel to uker fra barnet er smittet til sykdommen bryter ut.
Barn er ofte lite påvirket av vannkopper. De trenger ikke være veldig syke, mange er faktisk ganske pigge. Det er mange overrasket over, forteller allmennlege Hanne May Hetland fra Sandnes.
I smitteperioden bør barnet holdes borte fra alle som har økt risiko for komplikasjoner – det vil si mennesker med redusert immunforsvar. Barnet bør heller ikke omgås gravide, siden vannkopper gir en liten risiko for fosterskader tidlig i graviditeten (2 prosent risiko dersom mor får vannkopper før 20. svangerskapsuke). Dersom mor blir smittet den siste uken før, eller den første uken etter fødsel, er det risiko for å smitte det nyfødte barnet.
Rødt utslett
Utslettet starter først på overkroppen. Deretter forflytter det seg til hodebunn, ansikt, ben og armer. De røde prikkene dekker som oftest hele kroppen. Noen får bare noen få prikker, mens andre får flere hundre.
Utslettet ser ut som en liten blemme med klart innhold. Etter et par dager danner det seg en skorpe som etter hvert faller av. Når alle utslettene har dannet skorpe, er barnet ikke lenger smittefarlig for andre.