GravidFørste trimesterStikninger i magen – hva kan det være?

Stikninger i magen – hva kan det være?

Du kan kjenne ulike stikninger i magen gjennom hele svangerskapet — og som oftest er det helt normalt. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 190804
I alle mine år som jordmor tror jeg ikke jeg har møtt gravide kvinner som IKKE har kjent stikninger i graviditeten – med andre ord: Det er veldig vanlig å kjenne stikninger i magen når du er gravid!

Du kan kjenne stikninger både tidlig i svangerskapet, midt i, som høygravid i siste trimester og helt frem til termin og fødselen går i gang.

Livmoren vokser mye

Jeg vet at jeg har sagt det mange ganger før, men jeg sier det likevel igjen; Det skjer UTROLIG mye i den gravide kvinnekroppen. Én av tingene som skjer er at livmoren vokser og øker vekten sin fra cirka 50 gram til rundt ett kilo i løpet av svangerskapet – og det er bare selve livmormuskelen. Det viser noe om hvor enormt fleksibel og tøyelig denne helt spesielle muskelen faktisk er. Fra å ligge godt gjemt bak og under symfysen vokser den og bryter seg plass, både frem- og oppover. Til slutt går den helt opp til brystbenet ditt.

Når man tenker litt mer over det, så kan man godt forstå at det kan stikke i magen. Den voksende livmoren presser og trykker både på nerver, leddbånd og ligamenter. Det kan lett gi denne stikkende følelsen eller smerten du kan kjenne på innimellom.

Slik kan du oppleve stikningene

Helt tidlig i svangerskapet er de hormonelle forandringene store. Den lille livmoren vokser en god del – selv om det foregår bak symfysen uten at man kan se den utenpå magen enda. Stikningene kan sitte ganske lavt, rundt eller bak symfysen på en måte – det kan også være mer konsentrert i én av sidene. Så lenge stikningene kommer og går er det vanligvis helt normalt. Det kan gjerne være dager du kjenner disse stikningene flere ganger, men det kan innimellom også godt være dager helt uten stikninger.

Bør du kontakte lege eller jordmor?

Hvis du skulle oppleve at stikningene tar seg opp i styrke over tid, eller hvis de vedvarer og ikke forsvinner innen noen minutter, er det er god idé å sjekke med det opp med lege eller jordmor. Du kan gjerne være oppmerksom på å huske å bruke pusten din stille og rolig og hjelpe deg selv til å slappe best mulig av når du kjenner det stikker. Da vil det gjerne slippe taket litt enklere, og du vil oppleve at det er lettere å ‘henge med’.

Halvveis i svangerskapet: ligamentene strekkes

Lenger ut i svangerskapet, når du nærmer deg halvveis, vokser livmoren så mye at ligamentene den er festet i strekkes ganske mye. Disse strekk-smertene fra ligamentene gir typisk en ganske skarp og stikkende følelse som kommer brått, ofte bare i én side om gangen. Det kan også veldig godt stråle ned mot lysken og lårene. Det kan komme uten at du beveger deg, men ofte kommer det hvis du reiser deg opp, snur deg i sengen, hoster eller nyser, eller beveger deg på andre måter. Her gjelder det samme som jeg skrev før; Hvis det kommer og går, hvis det ikke øker i styrke over tid eller vedvarer lenge om gangen, er det vanligvis helt normalt.


Høygravid: trykk nedover

Når du er høygravid snur babyen seg oftest med hodet nedover mot bekkenet ditt. Livmoren, babyen, fostervannet og morkaken veier en god del til sammen nå, og alt dette trykker nedover. Det kan stikke og trykke på en ny måte, og spesielt hvis hodet fester seg kan det øke på. I tillegg kan det være at du nesten føler du mister kraften i et ben og må stoppe litt opp mens det stikker som verst. Babyen ligger rett og slett og ‘rikker’ litt på hodet sitt i bekkeninngangen din, og kan da komme bort i noen av de store nervene som går forbi her. Vanligvis går det vekk innen noen sekunder, eller av og til minutter. Tenk her igjen på å puste rolig og slappe mest mulig av – så slipper du at det varer lengre på grunn av stress og adrenalin i kroppen. Det er også en god anledning til å venne seg til å møte ubehag i kroppen med rolig pust og avspenning – det får du nemlig bruk for når fødselen din først kommer godt i gang.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....