BloggTredjemann – en liten luring?

Tredjemann – en liten luring?

Mamma for tredje gang – hvordan blir denne fødselen? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 17887
Førstemann tar lengst tid, andremann går mye raskere, tredjemann vet man aldri... Dette hører jeg veldig ofte, og mange har spørsmål rundt akkurat dette. Men stemmer det?

‘Stemmer det at tredje fødsel kan bli lik som den første’?, ‘Er det tilfellet at fødsel nummer tre blir helt annerledes enn de to andre jeg har hatt’?,  eller ‘Hva er det egentlig som gjør den tredje fødselen så spesiell’?

Trygge tredjegangsfødende
Når jeg var på jobb på Fødeloftet i Stavanger, der jeg også jobbet, så var det en fornøyelse å være med på fødselen til tredjegangsfødende. Min opplevelse er at det stort sett er trygge, gode fødedamer som vet hva kroppen kan, og som har erfaring å lene seg på. Min erfaring er helt klart at fødselen hos en tredjegangsfødende vanligvis går raskt, fint og ukomplisert – både når det kommer til åpningsriene og pressriene. Dette er viktig å vite om og ta med seg på veien gjennom svangerskapet!

Litt mer av og på
Det som tredjegangsfødende gjerne kan oppleve, er at oppstarten til fødselen kan være litt mer av og på enn de har opplevd før. Mange har kanskje opplevd at den andre fødselen gikk ganske raskt, og at de er litt på vakt når termin nærmer seg med nummer tre. Man har jo da også to andre barn som må tas hånd om når fødselen setter i gang, så det er ganske forståelig. Derfor tror jeg at mange er veldig observante og sensitive for alt som skjer i kroppen.

Vanlig med mer modningsrier og kynnere
Samtidig er det veldig vanlig med mye mer kynnere og modningsrier når man venter nummer tre – spesielt når terminen nærmer seg. Mange kan ha gode tak i magen, gjerne spesielt på kveldene, som til og med kan bli regelmessige. Noen ganger kan det sitte i flere timer, men det bygger seg liksom ikke noe opp i styrke. Og her ligger forskjellen på modningsrier og skikkelige åpningsrier: Skikkelige rier vil stort sett alltid bygge seg opp i styrke over tid – det gjør kynnere aldri!


Så min erfaring er at det beste du kan gjøre, er å være forberedt på en litt mer ‘rolsete’ (rotete) oppstart, som gjerne er en god del ‘av og på’. Sammentrekninger som kommer og går, og som av og til blir helt regelmessige – uten å bygge seg skikkelig opp, for så å forsvinne igjen etter en stund. Mye murring og mye nedpress og kanskje en del slim. Gjerne ikke så mye søvn de siste nettene på grunn av kraftige kynnere, press og tak. Denne oppstarten kan av og til ta noen timer, av og til noen dager. Så jobb med tålmodigheten din, og tenk at hver eneste kynner nå er med å modne livmorhalsen og gi deg et enda bedre utgangspunkt til fødselen.


Hvil godt inn i mellom når livmoren holder litt fred. Sov gjerne på dagtid hvis du har mest murring og tak på kveld og natt. Pass på å få i deg godt med mat og drikke og forsøk å NYTE denne aller siste tiden med babyen i magen. Du synger på siste vers av kanskje ditt siste svangerskap.


Du får igjen – til slutt
For det vi ser er nemlig at det oftest går ganske raskt når en tredjegangsfødende først går skikkelig aktivt i fødsel. Da er det akkurat som om man får pay-back for all denne jobbingen i forkant.


Så det handler mye om å holde motet oppe, og vite om at det kan være litt mer krevende i oppstarten. Men når det skikkelig slipper taket, så går det vanligvis raskt og fint.



Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: