BloggHusk å ta celleprøve fra livmorhalsen jevnlig!

Husk å ta celleprøve fra livmorhalsen jevnlig!

Kosten brukes til å skape ut celler til analyse. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 13219

Altfor få unge kvinner tar regelmessig celleprøve. Samtidig er antallet unge kvinner som får livmorhalskreft stigende. Så her er min oppfordring til deg – husk å ta celleprøve jevnlig! Du kan ta den hos jordmor, fastlege eller gynekolog – og det tar bare noen få minutter.

Dette blogginnlegget handler ikke direkte om svangerskap og fødsel, men om noe som likevel er superviktig, nemlig CELLEPRØVE. Du som leser dette lurer kanskje på hva det egentlig er, eller du har kanskje allerede tatt din første celleprøve?

Uansett her kommer en oppfordring til ALLE dere unge kvinner om å ta celleprøve regelmessig. For det er et faktum at antallet unge kvinner som tar celleprøve har falt dramatisk og antallet unge kvinner som får livmorhalskreft er stigende. Heldigvis har antallet unge som sjekker seg økt etter at kampanjen #sjekkdeg ble satt i gang i 2015. 7 av 10 kvinner under 40 år sjekker seg. Men det er enda en vei igjen å gå.

Viktig å oppdage celleforandringer tidlig
Aller først litt om hva man i det hele tatt undersøker når man tar celleprøve: Man undersøker helt enkelt om det er forandringer i cellene i livmorhalsen som kan bli til kreft. Livmorhalskreft er en krefttype som vanligvis ellers er vanskelig å oppdage og som først gir symptomer ganske sent. Hvis celleforandringene oppdages tidlig er behandlingen enklere og sansynligheten for å bli frisk mye større.

Det er cirka 3000 kvinner i Norge som hvert år behandles for celleforandringer og cirka 300 som får livmorhalskreft.

Slik tas celleprøven
For å ta en celleprøve er det nødvendig med en gynekologisk undersøkelse. Den kan gjøres enten hos jordmor, fastlege eller gynekolog. Jeg tror nok at mange ikke liker tanken om gynekologisk undersøkelse så veldig godt, men vanligvis er det gjort på noen få minutter.


Vi bruker et spekel som føres forsiktig inn i skjeden for å kunne se livmorhalsen. Til å få med celler ut bruker vi en liten "kost" som strykes rundt tuppen av livmorhalsen. Det er ikke vondt, men kan kjennes litt rart. Det kan være lurt å være ganske bevist på å slappe godt av og huske å bruke pusten. Da kjennes det mindre og det er mye enklere for oss å ta prøven.


Snart får alle HPV-test

I 2019 ble det innført en ny analysemetode for livmorhalsprøver hos kvinner mellom 34 og 69 år - HPV test. Istedenfor å granske prøven for celleforandringer først, undersøkes prøven for humant papillomavirus/HPV. Dersom viruset blir påvist, tester de videre for å se om det ses celleforandringer. Dersom det ikke påvises HPV, anbefales ny kontroll etter fem år. Prøven blir tatt på samme måte som celleprøven i et avskrap fra livmorhalsen.

I screeningprogrammet i Norge anbefales kvinner mellom 25 og 33 år å ta celleprøve hvert tredje år, mens kvinner mellom 34 og 69 år anbefales HPV test hvert femte år.

19. desember 2022 varslet Helsedirektoratet at alle kvinner fra 25 år og oppover fra 2023 skal få tilbud om HPV-test når de deltar i det nasjonale screeningprogrammet mot livmorhalskreft (Livmorhalsprogrammet). Les mer om dette her.

Kilde: NHI.no og Helsedirektoratet


Når får man svar?
Prøven sendes inn til sykehuset hvor den blir analysert. Svar foreligger oftest i løpet av 3-4 uker. Alle prøvesvar registreres også i et sentralt register i Oslo. Hvis det skulle være forandringer i cellene vil du få beskjed om når du skal ta ny prøve – typisk etter tre eller seks måneder. Du vil selvfølgelig bli innkalt til kontroll og oppfølging før det hvis forandringene er av en mer alvorlig karakter. Da henvises du til gynekolog for nærmere undersøkelse.


Kan man ta celleprøve mens man er gravid?
Hvis du er gravid og har hatt en normal celleprøve innen for de siste tre årene, trenger du ikke ta celleprøve under svangerskapet. Men er det mer enn to og et halvt år siden, er det bedre å ta celleprøve enn å vente til etter fødselen.


Dersom de tre årene mer eller mindre har gått og du er i andre eller tredje trimester før du kommer til første kontroll, så venter man helst til seksukerskontrollen etter fødselen. Skal du ta celleprøve på seksukerskontrollen er det best om du er helt ferdig med barselrenselsen.


Hva hvis de finner forandringer mens jeg er gravid?
Hvis man skulle finne celleforandringer i graviditeten avhenger oppfølgingen av graden av forandring. Det skal være ganske alvorlig forandringer før man vurderer aktive tiltak som for eksempel konisering. Vanligvis følger man litt nøyere med, enten med nye celleprøver eller noe som heter kolposkopi. Det er enkelt sagt en undersøkelse hvor gynekologen undersøker slimhinnen i livmorhalsen med en spesialkikkert. Det kan også tas små biopsier.


Alle kvinner mellom 25 og 70 år får brev i når det er tid for ny celleprøve. Det er viktig å vite at du selv må bestille time til celleprøven for å få den tatt.


Enkel måte å ta vare på seg selv
Jeg tenker at dette er en veldig enkel og bra måte å ta vare på seg selv på. Og når prøven kun trenger tas hvert tredje eller femte år er det absolutt overkommelig. Jeg har tatt mange celleprøver og mange unge kvinner blir overrasket over hvor raskt og enkelt det er.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....