Dere har sikkert hørt jordmor eller lege snakke om at hodet er bevegelig eller festet. På svangerskapskontrollene, vil vi etter uke 30 begynne å kjenne etter hvordan babyen ligger i livmoren. Er det hodet eller setet som ligger ned? Hvor ligger ryggen? Vi kan også blant annet ha en formening om der er mye/lite fostervann, om barnet er stort eller lite.
Bruker håndgrep for å kjenne etter
For å finne ut om barnet er festet i bekkeninngangen, tar vi et håndgrep over symfysen, og klemmer litt rundt barnets hode. Hvis vi klarer å bevege på hodet, er det altså bevegelig. Er det festet, klarer vi ikke bevege på hodet i det hele tatt. Det har allerede begynt å bevege seg ned i det benete bekkenet.
For førstegangsfødende fester hodet seg oftest i løpet av den siste måneden av svangerskapet, noen ganger tidligere. Noen kan også oppleve at hodet ikke fester seg før fødselen starter, dette trenger ikke bety noe.
Det er mye vanligere at flergangsfødende har en baby med bevegelig hode, helt inn til fødselen starter.
Endringer i mors kropp når hodet festes
Mange vil oppleve, at når hodet går ned og fester seg, «synker» magen. De kan merke at det blir lettere å puste, de får mindre halsbrann og det blir kanskje lettere å spise. Noen føler at det «iler» litt nedover i bekkenet. De med bekkenplager, kan føle at bekkenet kjennes bedre ut når hodet fester seg – da stabiliseres bekkenet på en måte. Når hodet er festet vil babyen som regel sparke bare på ene siden av livmoren, den klarer ikke snu på seg.