FødselNår er jeg på overtid?

Når er jeg på overtid?

Av Hilde Nesse, artikkelen er fra 2007 3849 Sist oppdatert 30.10.07
Er man på overtid når terminen er passert, eller dager eller uker senere? Hva vil definisjonen si for meg som gravid?

Et normalt svangerskap regnes fra fulle 37 uker til 12–14 dager over termin de aller fleste steder. Det vil si fra en baby født etter fulle 37 uker ikke regnes som for tidlig født (prematur), men som født ”til tiden”. Det betyr at du ikke er på overtid i det du passerer termindatoen din. Likevel er det slik at de fleste blir ekstra utålmodige nå, noen lengter etter at fødselen skal begynne, mens andre blir mer urolige fordi fødselen ikke starter.

Det finnes naturlige biologiske variasjoner som en prøver å ta hensyn til. Det er meningen at noen kvinner skal gå 38 uker gravide mens andre 41 uker. Terminen kunne egentlig vært en kortere periode heller enn en enkelt dag. Da hadde begrepet termin fått en hel annen betydning. Når du har passert termindatoen, skal du gå til minst én kontroll hos din lege/jordmor i uken. Her vil det sjekkes om du og barnet har det bra, se på fosterbevegelser og vekst.

Hva er overtidskontroll?
Når du passerer grensen for overtid, er det vanlig at du får en kontrolltime ved fødeavdelingen, eventuelt time til innleggelse. Vanligvis er det jordmor og gynekolog som gjennomfører kontrollen på fødepoliklinikken. Dette er noe fødestedet innkaller deg til eller jordmor/lege henviser deg til.

Din helsetilstand vil sjekkes i forhold til blodtrykk og urin. Barnet vurderes med ultralyd for å se om barnet øver seg på å puste, hvordan det beveger seg og i tillegg måler man mengden fostervann og ser på blodsirkulasjonen i navlesnoren. Det gjøres også en ”sparkeprøve” og en registrering av hjerterytmen til barnet (CTG). Mange kvinner tilbys også en vaginal undersøkelse for å vurdere hvor moden eller umoden livmorhalsen er. Det er  modenhetsgraden som avgjør hvordan og eventuelt når fødselen skal settes i gang. I løpet av konsultasjonen vil det avgjøres hvordan fødselen eventuelt skal settes i gang og alle praktiske opplysninger rundt dette blir gitt.

Hva er en moden eller umoden livmorhals?
Moden livmorhals betyr at den er kort og myk. Da kan det settes hormoninfusjon, eller “drypp”, for å få i gang rier. Hormonet oxytocin, som blir tilsatt infusjonsvæsken, er det samme hormonet som produseres naturlig i hypofysen din. Disse fremkaller rier.

Umoden livmorhals (lukket og fast) kan modnes ved hjelp av Cytotec, som i pilleform legges i bunnen av skjeden helst bak livmorhalsen. Av og til kan dette resultere i rier og fødsel. Andre ganger må behandlingen gjentas for å modne livmorhalsen ytterligere.

Kan jeg selv gjøre noe å bidra til modningen?
Vi vet ennå ikke mye om akupunkturbehandling kan forhindre overtid, det er mange kvinner som ønsker å bruke det. En stor tysk studie av rundt 900 kvinner som fikk akupunkturbehandling fra uke 36, viste imidlertid en raskere modningsfase av livmorhalsen og kortere tid i fødsel. Du kan også selv gjøre aktiviteter som kan bidra til å starte fødselen, dersom alt annet er modent.

Hva med barnet?
Friske barn fortsetter å vokse som før etter termindatoen er passert, om enn litt mindre enn før. Det er imidlertid svært viktig å følge med på daglige spark og bevegelser fra barnet.

Er det farlig å gå på overtid?
Det ser ut som om det aller tryggeste er å bli født ved terminen. Frem til uke 41 er det ingen påvist risiko for fosteret. Diskusjonen i helsevesenet i dag dreier seg om man skal sette i gang fødselen etter 41, 42 eller først etter 43 uker. Les mer om dette her.

Vil fødselstidspunktet påvirke valgmulighetene mine ved fødsel?
Når du blir overtidig, reduseres valgmulighetene dine noe. En vil alltid holde litt mer øye med en overtidig baby i fødsel for å være sikker på en den tåler riene godt. Det betyr nøye overvåking. Det vil igjen bety at for eksempel bruken av badekar innskrenkes. En overtidig kvinne kan heller ikke føde på lavrisikoavdelinger, som for eksempel Storken i Bergen eller Fødeløftet i Stavanger.

Jeg begynner å bli lei. Hvordan holde motet oppe?
Gjør ting som gjø deg godt. Finn en god balanse mellom aktivitet og hvile. Vær nære i par-relasjonen og ekstra oppmerksomme på hverandre. Gjør noe sammen: Gå korte turer, gå ut og spis, gi og få massasje, lei en god film og kryp opp i sofaen i hverandres armkrok og besøk folk som dere får energi av å være sammen med. Det er uansett ikke lenge igjen!

Denne artikkelen er utviklet i samarbeid med jordmortjenesten Mamastork, og jordmor Monica Moland.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: