BabyAmmingHelsedirektoratet advarer mot hjemmelaget morsmelkerstatning

Helsedirektoratet advarer mot hjemmelaget morsmelkerstatning

Helsedirektoratet advarer foreldre mot å prøve å lage morsmelkerstaningen selv, og sier at det eneste godkjente alternativet til morsmelk er industrifremstilt morsmelkerstatning. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 1959 Sist oppdatert 06.05.24
Mange ønsker å gi barnet sitt hjemmelaget mat. Men kan du lage morsmelkerstatning selv? Det korte svaret er, ifølge Helsedirektoratet og Helsenorge, nei. – Oppskrifter vi har sett kan føre til underernæring og utviklingsforstyrrelser, advarer Helsedirektoratet.

Etter at Helsedirektoratet kom med nye kostholdsråd tidligere i år, oppstod det en stor debatt om ultraprosessert mat. I andre land nevnes det spesifikt at man bør unngå slik mat så langt som mulig, mens det kun nevnes indirekte i de norske rådene. I den forbindelse har mange blitt mer oppmerksomme på hva som er ultraprosessert mat.

Morsmelkerstatningen du kjøper er ultraprosessert og industrifremstilt. Men den er det eneste anbefalte og godkjente alternativet til morsmelk.

I april i år ble Helsedirektoratet kontaktet av helsesykepleiere som var bekymret for enkelte foreldres bruk av hjemmelaget morsmelkerstatning basert på en oppskrift av Margit Vea.

– Vi advarer foreldre sterkt mot å bruke en slik blanding som morsmelkerstatning, sier Gry Hay i Helsedirektoratet. Hun er spesialrådgiver, ernæringsfysiolog og har doktorgrad i spedbarnsernæring.

Helsedirektoratet anbefaler helsepersonell å ha dialog med foreldrene og forklare hvorfor hjemmelaget morsmelkerstatning er farlig for barnet. Det kan henvises til barnelege eller fastlege for vurdering av ernæringsstatus.

Hvorfor er hjemmelaget morsmelkerstatning så farlig?

Etter at Hay ble kontaktet om oppskriften på hjemmelaget morsmelkerstatning fra Vea har hun næringsberegnet og vurdert den.

– Margit Veas «Hjemmelaget morsmelkerstatning» har ikke et innhold av energi og næringsstoffer som kommer opp mot anbefalt inntak for barn mellom 0 og 12 måneder. Denne blandingen er ikke fullverdig ernæring for spedbarn og kan ikke erstatte morsmelk eller industrielt fremstilt morsmelkerstatning, verken helt eller delvis, sier Hay.

Hun er særlig bekymret fordi blandingen i Veas bok og nettsted er anbefalt fra 0 eller 4 måneder. Hay forteller at innholdet av blant annet energi, karbohydrater, flere B-vitaminer, inkludert B12, vitamin C, kalsium, jern og jod er altfor lavt til å dekke behovet til spedbarn.

– Hvis denne blandingen gis til spedbarn, er det fare for under- eller feilernæring. Jo mindre barnet er, jo større er faren, sier Hay.

Også om man gir hjemmelaget morsmelkerstatning basert på Veas oppskrift i tillegg til å amme eller gi butikk-kjøpt morsmelkerstatning, mener Hay at den kan være skadelig.

– Det er høyst sannsynlig at denne blandingen vil fortrenge, det vil si «ta plassen til», morsmelk eller industrifremstilt morsmelkerstatning – også om den bare gis som tillegg, sier Hay.

Vea forsvarer sin morsmelkerstatning

Babyverden har kontaktet Vea for å høre hva hun tenker om uttalelsene fra Hay i Helsedirektoratet.

– Jeg mener at vi trenger et alternativ til den ultraprosesserte morsmelkerstatningen som ødelegger barns tarmflora. Mange barn som får morsmelkerstatning som pulver får problemer med magen. Jeg er uenig i at min morsmelkerstatning er farlig. Jeg mener det er pulver-morsmelkerstatningen som er farlig, sier Vea.

Vea har master i helsefremmende arbeid og har gitt ut flere bøker, blant annet med oppskrifter på barnemat. På Margit Veas nettsted har «Hjemmelaget morsmelkerstatning» i skrivende stund 5 av 5 stjerner basert på 19 vurderinger. I introduksjonen til oppskriften skriver Vea: «Denne drikken er god å gi når babyen trenger ekstra god næring, når for eksempel barnet er forkjølet og har dårlig matlyst. Jeg har også møtt mange mødre som er fortvilet over å ikke ha melk selv, eller for å ha mistet morsmelken tidlig. Noen barn reagerer også kraftig på morsmelkerstatning, får magesmerter og fordøyelsesproblemer. Det er også en årsak til at foreldre vegrer seg for å gi babyen industriprodusert morsmelkerstatning, som er et ultraprosessert produkt.»

Helsenorge: Aldri gi hjemmelaget morsmelkerstatning

Også i en artikkel om morsmelkerstatning på Helsenorge.no advares det mot hjemmelaget morsmelkestatning:

«Du skal aldri lage morsmelkerstatning selv av vanlig melk, geitemelk, proteinshake eller liknende. Det er fordi det ikke er mulig å få til riktig sammensetning av næringsstoffer. Feil sammensetning kan skade barnets nyrer eller gjøre at barnet ikke vokser som det skal. Spedbarn skal ikke få soyamelk, havremelk, mandelmelk, rismelk eller andre plantedrikker.

Hvis spedbarn får slike drikker i stedet for morsmelk eller morsmelkerstatning, kan de bli alvorlig feilernært, bli svært syke eller dø.»

Kilde: Helsenorge


Endret oppskriften under samtale med Babyverden

Selv om oppskriften heter «Hjemmelaget morsmelkerstatning», skriver Vea at den ikke erstatter morsmelk: «Denne drikken er basert på god, hjemmelaget kraft og en variasjon av ulike fettstoffer av god kvalitet, men det er viktig å poengtere at den ikke erstatter morsmelk. Hvis babyen ammes, kan drikken gis fra babyen er 4 måneder.» Senere skriver hun også at drikken kan gis fra 0 eller 4 måneder, i tidsrommet hvor Helsedirektoratets anbefalinger er å kun gi morsmelk eller industrifremstilt morsmelkerstatning.

– Alt som gis i stedet for morsmelk med tilskudd av vitamin D i babyens første seks måneder er erstatning for morsmelk, sier Hay.

Mens Babyverden snakket med Vea i telefonen og påpekte svakheter som Helsedirektoratet hadde funnet ved morsmelkerstatnings-oppskriften, valgte Vea å endre litt på oppskriften sin. Blant annet la hun til tips om å tilsette melk og la til lenke til hva andre har i sine hjemmelagde morsmelkerstatninger – blant annet lever.

– Alt som kalles mat som du kan kjøpe på butikken, kan du også lage på kjøkkenbenken hjemme, sier Vea.

Helsedirektoratet er tydelige på at det eneste alternativet til morsmelk er industrifremstilt morsmelkerstatning. Illustrasjonsfoto: iStock

Kommer ikke til å trekke oppskriften

Til tross for uttalelsene fra Helsedirektoratet har ikke Vea planer om å trekke oppskriften sin fra nett eller bok.

– Helsedirektoratet oppfører seg som om de har monopol på sannheten. De som våger å si noe imot dem, blir straffet. Både Helsedirektoratet og Helsenorge driver med løgn når de sier at hjemmelaget morsmelkerstatning er farlig. Hvorfor skal vi ikke ha lov til å lage maten til barna våre selv? Slike oppskrifter er i bruk i land i hele verden, sier Vea.

Vea kan ikke klages inn til Helsedirektoratet etter helsepersonelloven, fordi hun ikke er helsepersonell. Helsedirektoratet går derfor ut med advarselen på Babyverden, er i kontakt med Forbrukertilsynet og vurderer også å komme med en advarsel til helsestasjoner landet rundt.


Vea utfordrer Helsedirektoratet

Vea holder fast på at den industrifremstilte morsmelkerstatningen er skadelig.

– Jeg utfordrer Helsedirektoratet til å komme med et alternativ til alle de barna som ikke tåler ultraprosessert morsmelkerstatning. Og gjør gjerne en studie på mikrobiomet hos de små, og sammenlign de som får hjemmelaget morsmelkerstaning med de som får industrifremstilt morsmelkerstatning, sier Vea.

Ikke første gangen Helsedirektoratet advarer mot hjemmelaget morsmelkerstatning
Også i 2017 gikk Helsedirektoratet ut og advarte mot oppskrift på hjemmelaget morsmelkerstatning. Da anbefalte en matblogger en oppskrift på hjemmelaget morsmelkerstatning i Aftenpostens A-magasin, også denne basert på kraft. Det ble en debatt i Aftenposten, hvor også Gry Hay og barnelege Jens Grøgaard i Helsedirektoratet gikk ut og advarte mot bruken. Bloggeren uttalte i etterkant at hun følte seg misforstått, og i dag finnes ikke lenger oppskriften på bloggen hennes.


Både Hay og Vea mener flere barn burde fått morsmelk

På ett område er Hay og Vea enige – flere barn i Norge burde fått morsmelk.

– Rent biologisk er det få kvinner med tilstander som hindrer fullamming, samt har medisinske tilstander som ikke er forenelig med amming. Men ulike ammeutfordringer som ikke blir håndtert riktig, kan føre til at ammingen blir vanskelig og kvinnen avslutter amming – ofte med stor sorg. Vi skal naturligvis respektere at det er kvinnens valg om hun ønsker å amme eller ikke, men det er ikke tvil om at morsmelk er den beste næringen for babyer, sier Hay.

Vea mener barn bør ammes så lenge de selv ønsker det. Hun skulle også ønske at tilbudet om morsmelk via melkebanker ble bygget ut, slik at kvinner med mye melk i større grad kan bli oppfordret til å donere sin morsmelk til andre som av ulike grunner ikke kan gi sine barn morsmelk.

– Det offentlige burde også ha egne matkurs for gravide og nybakte foreldre for å sikre barna en best mulig start på livet, sier Vea.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....