Seng, madrass og sengetøy
Skal barnet arve noe, bør dere sjekke om utstyret oppfyller de nyeste sikkerhetskravene. Sørg for at sengen er trygg for babyen. Vil dere male noe, bør det gjøres i god tid før babyen skal bruke det, slik at malingsgassene kan fordunste. Det er viktig at det er god lufting i sengebunnen, slik at madrassen får puste.
Dersom dere har rygg- eller bekkenproblemer, er det praktisk om høyden på sidene og bunnen på sengen kan reguleres. Det er også viktig at sengebunnen kan senkes ned når barnet blir så stort at det begynner å reise seg.
Det har vært forsket mye på madrasser i forbindelse med krybbedød, og forhandlere selger nå godkjente madrasser som puster. De avgir ikke gasser ved bruk. De fleste madrassene er tilpasset sengen eller vuggen, men det er også mulig å kjøpe madrasser med spesialmål. Gamle madrasser som ikke oppfyller dagens kvalitetskrav må kastes.
Dundyner er godkjente med tanke på allergi. Det blir derfor en smakssak om dere velger syntetisk dyne eller dundyne. Forutsetningen er at dynen kan vaskes på 60 grader.
Babyer skal ikke ha hodepute. Unngå også myke bamser, pyntetepper, myke sengekanter og lignende i sengen. Pass på at ikke noe dekker babyens hode. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) anbefaler å ha barnet på samme rom som foreldrene i minimum seks måneder, ideelt sett hele det første året. Det reduserer risikoen for krybbedød å ha barnet på samme rom som foreldrene. Det anses også som godt og trygt for barnet å høre og lukte foreldrenes nærvær.
Vogn
Utvalget i barnevogner er så stort at det kan være vanskelig å velge. Før dere kjøper vogn, bør dere tenke gjennom hvilket behov dere har. Be om hjelp fra forhandler – de har ofte mye kunnskap om de forskjellige vogntypene, og kan gi dere gode råd. Det er lurt å sjekke at vognen får plass i bilen. Vekten kan også variere. Husk at vognen skal løftes inn og ut av bilen. Vognen bør også være lett å legge sammen. Sjekk forbrukertester dersom dere er i tvil. Det vanligste er duovogn, men det finnes også bagvogner og kombivogner. Noen har bremser både foran og bak, og noen har håndbrems. Duovogner har en bagdel og en sportsvogndel som brukes separat. De finnes også som søskenvogner.
De fleste vognene har tre eller fire hjul, noen har lufthjul, andre ikke. Kjøreegenskapene og fjæringen vil variere mellom de ulike hjultypene. Prøvetrill, så kjenner dere forskjellen. Trehjulsvognene er ofte lettere å ta inn og ut av bilen og praktiske dersom dere er mye ute og reiser, men kan også være noe mindre veltesikre. Vogner i “trimutgave” med ekstra fjæring er lettere å trille på grus- og skogsveier.
Et annet viktig kriterium for valg av vogn er om det er sommer- eller vintersesong. Et barn født på sommeren kan for eksempel måtte bytte til sportsvogndel tidligere, fordi det ikke vil bli plass til vinterpose i en liten bag.
Det første året er det spesielt viktig at barnet har ansiktet vendt mot den som triller vognen, for å ha god kontakt. For eldre barn kan vognen være forovervendt.
Det frarådes å henge babyteppe over vognen for å skjerme mot sol og trekk. Det reduserer luftsirkulasjonen i vognen, og gjør det for varmt og tett. Bruk heller myggnetting eller snu vognen mot solen og vinden.
Bilstol
Det fins et utall bilstoler på markedet. Sett deg inn i hvilke bilstoler som regnes som best, og husk at barnet skal sitte bakovervendt i bilen helt fram til det er fire år gammelt. Bilens størrelse og festeanordninger må tas hensyn til i valg av bilstol.
Utstyr som kan være kjekt å ha
Det finnes mye utstyr på markedet, og det er lurt å se behovet an. Punktene under er kun eksempler.
- Vippestol (ligge/sittestol)
- Bæresele/bæresjal
- Dun- eller skinnpose
- Reiseseng
- Babycall
- Lammeskinn
- Nattpose
- Tisselaken
- Babygym
- Gulvmatte til babyen
Stelleplassen – stelleunderlag/stellebord
Du må ha en stelleplass, for eksempel på badet, der rennende vann er lett tilgjengelig. Det finnes stellebord og stellemadrasser for ulike behov. Tilpass utstyret etter badets størrelse. I enkelte leiligheter er badet så lite at det ikke er mulig å ha stellemadrass/stellebord der permanent. Da må man lage en stelleplass i nærheten, for eksempel der babyens klær og utstyr er.
Det er viktig at det er mulig å ha det godt og varmt på stelleplassen (ca. 22 grader), slik at babyen ikke blir avkjølt når bleien og klærne skiftes. Ha gjerne et teppe i nærheten som du kan legge over barnet ved behov.
Stellemadrassen bør være plastbelagt og lett å rengjøre. Den må ha kanter som forhindrer at babyen faller ned. Du må aldri forlate babyen på stellebordet. Det er praktisk å ha hyller eller skuffer til bleier og lignende i nærheten. Da trenger du ikke å ta øynene fra babyen, og faren for uhell blir sterkt redusert. Ha alltid en hånd på babyen. Stelleplassen bør ha god arbeidshøyde for foreldrene.
Det finnes kommoder med stelleunderlag på toppen og innebygd badebalje. Disse er ypperlige hvis dere skal bruke et annet rom enn badet som stelleplass. Kluter, håndklær, bleier og klær har dere lett tilgjengelig i kommoden. Stellekommoden er som en vanlig kommode og er et varig møbel.
Det finnes også stellebord som kan slås opp mot veggen og tar liten plass.
En badebalje som plasseres i dusjen, badekaret eller på gulvet, fungerer greit som badeplass for babyen. Senere kan barnet bade i badekaret, eller vennes til å dusje. Du kan også bade babyen i vasken eller i en badebøtte. Dersom barnet bades i vasken må dere passe på at kranen kan være varm slik at barnet kan få brannskade ved kontakt. Er barnet urolig når det bades, kan det hjelpe å legge en vaskeklut på barnets bryst. Pakk barnet godt inn i håndkle etter badet – små barn blir fort kalde.
Når babyen er blitt litt større og trives med å bade, kan det være en fin kosestund for foreldre og barn å bade sammen. Noen har også boblebad. Boblene kan virke litt skremmende på et lite barn, så prøv dere frem. Det anbefales ikke å ta små barn med i boblebad på hotell eller i basseng som inneholder mye kjemikalier.
Stelleveske
Det fins et utall stellevesker i forskjellige farger, fasonger og prisklasser. Stellevesken bør ha en separat stellematte, slik at du kan stelle babyen på den når du er hjemmefra. Mange steder er det tilrettelagte stelleplasser med vann i nærheten. Dersom det er vanskelig å finne et egnet sted, bør du stelle barnet på gulvet. For et kortere besøk trenger du vaskeservietter, bleier, smokk (om barnet bruker det), gulpeklut og et klesskift. For en lengre reise må det suppleres ekstra.