NyheterDette betyr statsbudsjettet 2025 for gravide og småbarnsfamilier

Dette betyr statsbudsjettet 2025 for gravide og småbarnsfamilier

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund Sist oppdatert 07.10.24
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la i dag fram forslag til statsbudsjett for 2025. Fortsatt lav makspris i barnehage, styrking av barnevern og kvinnehelse er noen av tingene som blir prioritert.

Barnehage:

Regjeringen ønsker å fortsette dagens makspris for barnehageplass også i 2025. Det betyr at du fortsatt vil betale maks 2000 kroner i måneden for en barnehageplass. Det blir også foreslått en videreføring av makspris på 1500 kroner i de mest grisgrendte kommunene.

I tiltakssonen Nord Troms/Finnmark foreslår regjeringen at barnehage fremdeles skal være gratis.

Regjeringen gjør også grep for å bedre bemanningen og kompetansen blant barnehageansatte. Dette skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Regjeringen foreslår å bevilge 3 millioner kroner til en ekspertgruppe som skal vurdere hvordan barnehagetilbudet til samiske barn kan bli bedre.

Kvinnehelse:

Regjeringen foreslår å styrke satsingen på kvinnehelse. 13 millioner ønsker de skal gå til å følge opp den nye kvinnehelsestrategien. Dette vil blant annet gå til:

– Flerkulturell doula: Styrke løyvingen på 2,4 millioner kroner for å videreutvikle ordningen med fødselshjelpere til gravide med innvandrerbakgrunn.

– Styrke driftstilskuddet til Stiftelsen Amathea med 3 millioner kroner.
Stiftelsen Amathea er en gratis helsetjeneste for alle som ønsker å snakke med noen om abort og graviditet – både før, under og etter. Amathea måtte i 2023 kutte kraftig i sitt tilbud som følge av kutt i bevilgninger over statsbudsjettet. Seks av ti kontorer ble nedlagt, og bemanningen ble redusert med 4,5 årsverk. Nå har Amathea kontorer 5 kontorer rundt om i landet: Bergen, Oslo, Tromsø, Trondheim og Kristiansand.

– Styrke driftstilskuddet til Ammehjelpen (Ammehjelpen.no) med 600.0000 kroner.
Ammehjelpen gir viktig veiledning, støtte og informasjon til kvinner som ammer. Ammehjelpens arbeid er i hovedsak basert på frivillig innsats, med 200 frivillige. De har i tillegg to fast ansatte. For 2024 fikk Ammehjelpen en økning i tilskudd fra 1,5 millioner til 4,07 millioner over statsbudsjettet. Nå ønsker regjeringen ytterlige styrking.


Barnevern:

Regjeringen foreslår å gi 800 millioner kroner med til barnevernet.

– Regjeringen styrker barnevernet for å sikre at barn i barnevernet får den hjelpen og omsorgen de trenger. Løyvingen skal blant annet bidra til at vi får flere institusjonsplasser, bedre institusjonsplasser og flere fosterhjem, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding.

Krisesenter:

Barne- og familieminister Kjersti Toppe Toppe sier i en pressemelding at kvinner, menn og barn som er utsatt for vold i nære relasjoner, skal få et bedre krisesentertilbud. Regjeringen foreslår å løyve 10 millioner kroner for å etablere en tilskuddsordning for oppgradering av krisesenterbygg.

Digital oppvekst:

Regjeringen foreslår å sette cirka 7 millioner kroner til arbeidet med å beskytte barn og unge på digitale flater. Ifølge pressemeldingen har mange det barn og unge det bra på nett, men det er også risikoer med dagens bruk.


SFO:

Regjeringen foreslår videreføring av gratis FO for elever på 1.-3. trinn. Det samme gjelder den inntektstavhengige moderasjonsordningen på 1.-4. trinn.

Bolig:

Regjeringen ønsker å gi økt låneramme til Husbanken.
– Det er med å sikre at folk som eller sikke kunne kjøpt seg egnet bolig, kan gjør det. Regjeringen er opptatt av at flere kan eie en bolig og at det blir flere boliger med god kvalitet, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) i en pressemelding.

Størstedelen av lånerammen på 29 milliarder kroner går til startlån. Startlånet er det viktigste redskapet for å hjelpe husstander med langvarige problemer med boligfinansiering. Med de midlene som settes av til startlån, kan Husbanken gi startlån til rundt 8500 husstander i 2025 (under forutsetning av søknadene er tilfredsstillende).


Strøm:

Regjeringen foreslår å videreføre strømstøtteordningen.
– Vi vil fortsette med å bidra til at folk kan ha en trygg økonomisk hverdag, samme hvor i landet de bor. Derfor vil vi videreføre den midlertidige strømstøtteordningen for husholdninger, borettslag og nærvarmeanlegg i 2025, sier energiminister Terje Aasland i pressemeldingen.


Kilde: Statsbudsjettet 2025, regjeringen.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: