Stinius

Stinius

Stinius

Av Babyverden Sist oppdatert 14.10.24
Stinius er en variant av Stinus. Stinus har minst to opphav. Det er laget blant annet på frisisk (språk nord i Nederland) som guttenavn av jentenavnene Stine og Stina. Stine er kortform av navn som ender på -stina og -stine, slik som Kristina og Kristine. Kristine er gresk og kvinnelig variant av kallenavn for kristne. Bakgrunnen for navnet er Kristus, som er gresk for det hebraiske Massias, som betyr herrens salvede. Det vil si en som er knyttet til Gud ved en seremoni med påsmøring av salve. Stinus har også blitt til som kortform av Augustinus i flere europeiske land. Augustinus har blitt til av Augustus, og formen med -inus er kjent fra 300-tallet for en biskop i Nord-Afrika. Augustus som var en romersk keisertittel og betydde hellig og opphøyet. Det kommer fra språket latin. Navnet er best kjent fra juleevangeliet i Bibelen.

Så populært er Stinius:

18 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Stinius i Norge og andre land:

Stinius kom litt i bruk på Nord-Vestlandet og i Trøndelag på 1800-tallet. I 1920-folketellingen var det 8 menn med Stinius som ett av sine fornavn, og 26 Stinus. Tidlig på 1900-tallet kan disse to skrivemåtene ha blitt brukt om hverandre for samme personer.

Den 01.01.2024 var det 18 gutter/menn med Stinius som første eller eneste fornavn i Norge, og 10 Stinus.

Derfor fungerer Stinius godt nå:

Stinius kan bli brukt fordi det har tradisjon. Navnet har også fine lyder som er godt likt. Navnet har to vokaler inntil hverandre i to stavelser (iu). Endingene -ius og -us har vært godt likt i guttenavn siden sent på 1900-tallet, som i Marius, Markus, Magnus, Martinus og Martinius.

Varianter av Stinius:

Augustinus, Christian, Kristen, Kristian, Stenius, Stenus, Stines, Stinus

Andre som liker Stinius liker også:

Konrad, Balder, Haakon, Bo, Solveig, Brage, Falk, Ragnhild, Adam, Andrea, Andreas, Ariel, Aro, Aron, August, Axel, Baltasar, Baltazar, Caspar, David

Slik uttales Stinius:

STIIN-i-us

Navn i samme sjanger som Stinius:

Alius, Austine, Caj, Caren, Cecelia, Cedrick, Chanett, Diktine, Elvy, Faltin, Finya, Gunnhildur, Gurill, Håp, Ingemann, Kjetel, Linna, Nelius, Solmund, Steinulf, Stillaug, Stillov, Stilluv, Stinette, Størk, Sygni, Sylvelin, Såmund, Tideman, Torkill, Urda, Åsveig

Du kjenner Stinius fra:

Stemmeskuespiller og fiolinist Stinius Maurstad, kunstner Stinius Fredriksen

Jentevariant(er) av Stinius:

Augustine, Christina, Christine, Kristina, Kristine, Stina, Stine

Relaterte lister:

Bibelnavn
Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Underdogs  navn som brukes lite nå

Kilde(r):Navneforsker Ivar Utne og Statistisk sentralbyrå.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: