Albrigt

Albrigt

Albrigt

Av Babyverden Sist oppdatert 14.10.24
Albrigt er et opphavlig tysk guttenavn, og er variant til det mer kjente Albert. Al er forkortet fra Adal som betyr edel eller fin slekt, og navnedelene brigt og bert har begge samme opphav fra eldre ord som betyr lysende og skinnende. På den måten har Albrigt og Albert samme opphav og betydning.

Så populært er Albrigt:

6 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Albrigt i Norge og andre land:

I Norge har Albrigt vært mye i bruk siden 1700-tallet, og sannsynligvis et et par hundre år før det. Navnet har særlig vært brukt på Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge. Navnet har vært lite brukt siden sent på 1800-tallet. Skrivemåten har mest vært Albrigt, men også Albrikt har vært i bruk. I 1920-folketellingen var det 117 menn som het Albrigt som ett av sine fornavn, og 38 Albrikt. Fram til tidlig på 1900-tallet kan disse og andre skrivemåter ha blitt brukt om hverandre for samme personer.

Den 01.01.2024 var det 6 gutter/menn med Albrigt som første eller eneste fornavn i Norge, og under 4 eller ingen Albrikt.

Derfor fungerer Albrigt godt nå:

Albrigt kan bli brukt fordi det har tradisjon. Navnet har den godt likte stemte konsonanten l. G-en i navnet blir oftest uttalt som k. Guttenavn med de harde konsonantene p, t og k har også kommet mer i bruk ut over 2000-tallet, slik som Henrik, Ulrik, Emrik, Aksel, Lukas, Isak, Jakob (uttalt som p) og Filip. Skrivemåten Albrikt med k passer med den vanligste norske uttalen, mens Albrigt passer med skrivemåten i eldre tider og tradisjonen.

Varianter av Albrigt:

Albert, Alberto, Albrecht, Albrekt, Albrikt

Andre som liker Albrigt liker også:

Bergljot, Carla, Lilibet, Lilith, Trygve, Mathias, Jakob, Gabriel, Abel, Ansgar, Esther, Amalie, Alma, Victor, Victoria, Emma, Hedda, Ellinor, Hedvig, Lilly

Slik uttales Albrigt:

ALL-brikt, kan brukes på norsk

ÅÅL-brait, på engelsk

Navn i samme sjanger som Albrigt:

Abril, Adalbert, Alberte, Albion, Albrecht, Aldine, Aleksa, Alessa, Alexanter, Alica, Aline, Alix, Allison, Alona, Alusine, Alvrunn, Alvyda, Amtal, Bright, Brink, Embrik, Gabriell, Gulbrand, Ingebrigt, Jagtar, Kolbrun, Maigunn, Natalya, Rigmor, Sigbrit, Sigthor, Solbritt, Talita, Vigger, Walborg, Åsunn

Du kjenner Albrigt fra:

Politiker Albrigt Sangolt

Jentevariant(er) av Albrigt:

Alberta, Alberte, Albertina, Albertine, Tina, Tine

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne guttenavn (færre enn 10 personer)
Tyske navn

Kilde(r):Navneforsker Ivar Utne og Statistisk sentralbyrå.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: