BabyBarnehage13 ting å tenke gjennom når du søker barnehageplass

13 ting å tenke gjennom når du søker barnehageplass

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 40 Sist oppdatert 24.02.25
Ønsker du barnehageplass i nærheten av jobb eller hjem, skal barnehagen være blant de som scorer best på foreldreundersøkelser, eller er det viktigste at barnehagen har en klar pedagogisk profil? Her er noen punkter som kan være greie å tenke gjennom når du søker barnehageplass.

I 2024 gikk 266.000 barn i barnehage, og det var det 5.222 barnehager i Norge, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. De fleste kommuner har flere barnehager å velge mellom, og det er kanskje ikke alltid like lett å bestemme seg for hvilken barnehage man skal sette øverst i søknaden.

I mange år var det stor mangel på barnehageplasser i Norge. Foreldre priset seg lykkelige om de var blant de heldige som slapp å stå på venteliste, og kunne gå tilbake i jobb etter endt permisjon. Nå er fødselstallene lavere, men også tallet på barnehager gått jevnt nedover. Fra 2023 til 2024 forsvant 92 barnehager i Norge, først og fremst ble det færre av de minste barnehagene. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i 2023 var 5064 barn i alderen 0 til 2 år som sto på venteliste til barnehageplass.

I denne artikkelen går vi nærmere inn på 13 aktuelle punkter. Du kan trykke på hvert enkelt punkt for å komme direkte til teksten du er interessert i.


1. Når har du rett til å få barnehageplass?

2. Søknadsfrist

3. Privat eller offentlig?
4. Hvilke barnehager finnes der du bor?
5. Barnehage i nærmiljøet eller i nærheten av jobben?
6. Størrelse på barnehagen
7. Grunnleggende verdier i barnehagen
8. Ulike profiler
9. Hvor fornøyde er foreldrene?
10. Bemanning
11. Dette koster en barnehageplass
12. Matpenger og måltider
13. Åpningstider, planleggingsdager og ferier

1. Når har du rett til å få barnehageplass?

Mange som planlegger å bli foreldre, ønsker å få barn slik at det klaffer med retten til barnehageplass når barnet fyller ett år. De vil altså ikke ha barn på «feil tid av året». «Fristen» for å få rett til barnehageplass, var først før 1. september. Nå er det en lovfestet rett til barnehageplass for barn født også i september, oktober og november.

Dette sier barnehageloven §16:
«Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter.

Barn som fyller ett år i september, oktober eller november det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage innen utgangen av den måneden barnet fyller ett år i samsvar med denne loven med forskrifter.

Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt.

Søknadsfrist til opptaket fastsettes av kommunen.»

Tilbake til innholdsoversikt

2. Søknadfsfrist

Alle godkjente barnehager skal, ifølge barnehagelovens §17, samarbeide om opptak av barn. Søknadsfristen for hovedopptaket i barnehage er i de fleste kommuner 1. mars. Flere steder er det også løpende opptak, som betyr at barnet får plass når det har behov for barnehageplass – så sant det er ledig kapasitet. Sjekk nærmere hvilken ordning som gjelder for din kommune.

Tilbake til innholdsoversikt

3. Privat eller offentlig?

Ifølge Utdanningsdirektoratet er 49 prosent av barnehagene i Norge kommunale, mens 51 prosent er private. Denne fordelingen mellom private og kommunale har vært stabil de siste årene. De kommunale barnehagene er i gjennomsnitt litt større, slik at 51 prosent av barna går i kommunale barnehager.

Tilbake til innholdsoversikt

4. Hvilke barnehager finnes der du bor

Lurer du på hvilke barnehager som finnes der du bor, kan du gå inn på barnehagefakta.no. Dette er en nettside fra Utdanningsdirektoratet som har nyttig informasjon:
1. En kartfunksjon kan vise deg barnehager i nærheten av deg, eller du kan søke opp barnehager ved hjelp av adresse.
2. Se oversikt over barnehager, og informasjon om barnehagen som f.eks. om den er privat eller offentlig, hvor mange barn som går der og hvilken aldersgruppe barnehagen er for.
3. Søk etter kommune. Her kan du se alle barnehagene i kommunen, og se informasjon og statistikk som f.eks. åpningstider, leke- og oppholdsareal per barn, hvor mange barn det er per barnehagelærer og godt barnehagen scorer på foreldretilfredshet.

Tilbake til innholdsoversikt

5. Barnehage i nærmiljøet eller i nærheten av jobben?

Livet som småbarnsforeldre kan være travelt, og for mange blir det en kabal som må legges. Bor dere nær barnehagen, vil dere lett kunne levere – og så dra videre til jobb. Men har dere lang reisevei, eller ruter som går saktere i rushtrafikken, må dere se om dere vil rekke å både levere og hente innenfor barnehagens åpningstid. Blir det for knapp tid, kan det svare seg å ha barnehageplass i nærheten av jobb, så slipper dere dette stressmomentet hver dag.

Noen har litt fleksibilitet i forhold til når de kan begynne og/eller slutte på jobb, og kan på den måten styre litt mer selv. Spesielt dersom det er to foreldre, som kan dele på levering og henting. Men har du faste arbeidstider, for eksempel som lærer eller i dagturnus på sykehus, er du litt mer låst. Det samme om du er alene med barnet. Da er det lurt å vite om det finnes noen som kan hjelpe dersom tidsplanen en dag skulle ryke. Og det er greit å ha i bakhodet at det kan bli lange dager for barnet dersom det må være i barnehagen fra den åpner og til den stenger hver dag. For husk, leverer du først, og så går på jobb, er barnet i barnehagen hele din arbeidstid pluss den tiden du bruker på å reise til og fra.

En annen ting som kan være lurt å tenke på i forhold til plassering av barnehagen, at en barnehage i nærmiljøet kan være en fin måte å bli kjent med andre på – både for barnet og foreldrene. Barnet vil i løpet av tiden i barnehagen kunne knytte vennskapsbånd, som det kan ta med seg videre til fritid og etter hvert skole.

Tilbake til innholdsoversikt

6. Størrelse på barnehagen

Ønsker du en liten, middels eller stor barnehage? Dersom du har mulighet til å velge, kan størrelsen på barnehagen ha noe å si på flere måter. En liten barnehage kan for eksempel være mer oversiktlig, og alle blir kjent med alle. Noen synes det er positivt, mens andre foretrekker å ha litt større forhold med flere avdelinger – slik at det finnes muligheter for å for eksempel bytte avdeling etter hvert som barnet blir eldre, eller dersom barnet av andre grunner skulle trenge å skifte avdeling.

Størrelsen på barnehagen kan også ha en viss betydning for hvor mange ansatte som er på jobb samtidig. Ifølge Utdanningsdirektoratet er bemanningstettheten lavere jo større barnehagen er, og dette gjelder både for private og offentlige barnehager.

Tilbake til innholdsoversikt

7. Grunnleggende verdier i barnehagen

Barnehagen skal, ifølge barnehageloven §1, «bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.»

Eiere av private barnehager kan ha i vedtektene sine at verdiene i loven §1 ikke skal forankres i den kristne og humanistiske arv og tradisjon. Private barnehager og barnehager eiet eller drevet av menigheter innen Den norske kirke kan i vedtektene fastsette særlige bestemmelser om tros- eller livsynsformål. Se den enkelte barnehages hjemmeside for mer informasjon.

Tilbake til innholdsoversikt

8. Ulike profiler

Selv om de grunnleggende verdiene er like for alle barnehager, kan barnehager ha ulike profiler. Ifølge Utdanningsdirektoratet oppgir nær 1 av 4 barnehager å ha en profil som legger føringer for det pedagogiske arbeidet i barnehagen. Friluftsbarnehage er den vanligste profilen. 7 prosent av alle barnehager oppgir at de er en friluftsbarnehage eller har en friluftsavdeling.

Andre pedagogiske profiler er (oppgitt fra mest til minst vanlig):
– Tros- eller livssynsbarnehage
– Reggio Emilia-inspirert barnehage
– Kultur/musikk/kunst-barnehage
– Gårdsbarnehage
– Idrettsbarnehage
– Miljøbarnehage
– Steinerbarnehage
– Montessoribarnehage
– Barnehage tilrettelagt for barn med spesielle behov
– Språkbarnehage
– Samisk barnehage/barnehage med samisk avdeling

Du kan lese mer om hva de ulike barnehagene legger til grunn for sin virksomhet på de enkelte barnehagenes hjemmesider.

Tilbake til innholdsoversikt

9. Hvor fornøyde er foreldrene

I kommuner med mange barnehager, kan du selv vurdere hvilke barnehager som virker mest attraktive. Kanskje har du hørt anbefalinger fra andre foreldre, eller så passer noen barnehagers totale tilbud bedre enn andre til dere som familie.

En plass du får god oversikt over hvor godt fornøyde foreldre er, er den årlige foreldreundersøkelsen i barnehager. Denne gjennomføres hvert år og er frivillig for barnehagen å gjennomføre. Både kommunale og private barnehager kan gjennomføre undersøkelsen. Her svarer barnehageforeldre på cirka 30 spørsmål som er gruppert i hovedområder: total tilfredshet, ute- og innemiljø, barnets utvikling, informasjon og barnets trivsel. Barnehagefakta.no, en nettside fra Utdanningsdirektoratet, oppdaterer tallene en gang i året. Scoren de ulike barnehagene får, er et godt utgangspunkt for å se hvor godt likt de ulike barnehagene er.

Tilbake til innholdsoversikt

10. Bemanning

Det er regler for hvor mange ansatte en barnehage skal ha per barn, og man skiller mellom barn under og over tre år. Ifølge barnehagelovens § 26 skal barnehagen ha minst én ansatt per tre barn når barna er under tre år, og én ansatt per seks barn når barna er over tre år. Barn skal regnes for å være over tre år fra og med august det året det fyller tre år.

Det finnes en pedagognorm som sier at pedagogiske ledere i barnehagene må ha utdanning som barnehagelærere, eller annen treårig pedagogisk utdanning på høgskolenivå med videreutdanning i barnehagepedagogikk. Det skal være minst én pedagogisk leder per 7 barn under tre år, og minimum én pedagogisk leder per 14 barn for barn over tre år.

Ansatte i grunnbemanningen i barnehagen kan være fra ulike utdanningskategorier: barnehagelærer, annen pedagogisk utdanning, barne- og ungdomsarbeider (fagbrev i barne- og ungdomsarbeiderfag), annen høyere utdanning, annen fagarbeiderutdanning eller annen bakgrunn.

På nettidsiden barnehagefakta.no kan du se hvordan bemanningen er i de ulike barnehagene. Du kan se hvor mange barn det er per ansatt, og om barnehagen oppfyller pedagognormen.

Her er noen fakta fra Utdanningsdirektoratet:
– 42,2 prosent av de ansatte i grunnbemanningen er utdannet barnehagelærere
– I snitt er det 5,7 barn per ansatt
– Kommunale barnehager har i gjennomsnitt litt høyere bemanning med 5,6 barn per ansatt mens tallet er 5,8 for private barnehager. Bemanningstettheten er lavere jo større barnehage er, det gjelder både private og kommunale barnehager.
– 99 prosent av barnehagene oppfylte bemanningsnormen om maksimalt 6 barn per ansatt i 2024.
– Andelen barnehagelærere er omtrent lik i kommunale og private barnehager, mens andelen barne- og ungdomsarbeidere er vesentlig høyere i kommunale barnehager. I private barnehager er andelen ansatte uten relevant utdanning 31,8 prosent. Tilsvarende andel i kommunale barnehager er 21,4 prosent.

Tilbake til innholdsoversikt

11. Dette koster en barnehageplass

Det er makspris i barnehage, og fra 1. august 2024 ble denne satt ned fra 3000 til 2000 kroner. I de minst sentrale kommunene ble den satt ned til 1500 kroner. I kommuner i tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms er barnehage gratis.

Det er også en ordning med søskenmoderasjon på minimum 30 prosent for barn 2, mens barn nummer 3 og eventuelt flere barn er gratis i barnehagen.

Det er nasjonale moderasjonsordninger som gjør at ingen skal betale mer enn 6 prosent av inntekten sin i barnehage. Det vi i praksis si at hvis maksprisen er høyere enn 6 prosent av den samlede inntekten til husholdningen, skal du ha en redusert pris. Husholdninger med lav inntekt kan ha rett på 20 timers gratis kjernetid for 2-, 3- 4- og 5-åringer og barn med utsatt skolestart. Fra 1. august 2024 er inntektsgrensen for å få gratis kjernetid 642.700 kroner.

Tilbake til innholdsoversikt

12. Matpenger og måltider

Selv om det er makspris i barnehagen, kan barnehagene kreve betaling for kost – altså matpenger – i tillegg til maksprisen. Prisen for mat kan variere fra barnehage til barnehage, og vil også fastsettes ut fra hvilket mattilbud den enkelte barnehagen har. Det kan være snakk om noen hundrelapper i måneden. Ifølge artikkelen «Foreldrebetaling i barnehager, januar 2024» fra Statistisk sentralbyrå ble det på landsbasis krevd inn gjennomsnittlig 377 kroner i per måned. Gjennomsnittlige kostpenger var høyere i private enn i kommunale barnehager.

Ifølge Helsedirektoratet er det en sterk anbefaling at det legges til rette for minst tre faste måltider (frokost, lunsj og ettermiddagsmat) hver dag, og det bør ikke gå mer enn tre timer mellom måltidene. Måltidene i barnehagen kan bestå av medbragt eller servert mat, og maten kan være kald eller varm. Mange barnehager serverer frukt- og grøntmåltider på ettermiddagen. For å få et mer fullverdig måltid kan barnet få knekkebrød eller brød med pålegg eller yoghurt med korn.

På avdelinger med småbarn bør barnehagen vurdere om det skal legges opp til hyppigere måltider enn hver tredje time. Dersom det ikke finnes et fast frokosttilbud i barnehagen bør barnehagen legge til rette for at barn som ikke har spist frokost hjemme kan spise medbragt frokost.

Tilbake til innholdsoversikt

13. Åpningstider, planleggingsdager og ferier

For å se den enkelte barnehages åpningstider, kan du gå inn på deres hjemmesider.  Her vil du også kunne finne informasjon om planleggingsdager og ferie. Det er ganske vanlig at kommunale barnehager har fem planleggingsdager i året, og noen av disse kan også være felles med skoler i kommunen. Private barnehager kan ha andre planleggingsdager enn de kommunale. Ved planleggingsdager har barnehagene stengt, og man kan ikke bruke omsorgsdager for å være hjemme med barnet. En må da ordne seg selv, enten med for eksempel feriedag, avspasering eller få hjelp til barnepass av besteforeldre eller andre.

Det varierer hvordan ferieavvikling i barnehagene foregår. Noen barnehager har åpent hele året, mens andre barnehager holder helt stengt i f.eks. tre uker på sommeren. Som hovedregel oppgir veldig mange kommuner at barnet må ta ut ferie fire uker i året, og en del sier også at det må være tre uker sammenhengende i løpet av sommerferien. Sjekk hvordan det er i den/de aktuelle barnehagene.

Noen fakta om barnehage:
– I 2023 gikk 93,8 prosent av barn i alderen 1-5 år i barnehage, det var en økning på 1,6 prosentpoeng siden 2019.
– Barnehagedeltakelsen for aldersgruppen 3-5 år har vært stabil på 97 prosent de siste fem årene.
– I 2023 gikk 81,8 prosent av alle ettåringer i barnehage.
– I private barnehager er 17 prosent av barna minoritetsspråklig, mens andelen i kommunale barnehager i 24 prosent.

Kilde:
Fakta om barnehager 2024, Utdanningsdirektoratet

Tilbake til innholdsoversikt

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: