GravidParforholdet i graviditeten

Parforholdet i graviditeten

Ikke glem dere to i alt fokuset på å bli tre. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 9835
Dere skal bli foreldre, men samtidig bevare parforholdet. Det kan bli utfordrende, særlig når så mye av tiden og fokuset er på babyen.

Det er også knyttet mange forventninger til både seg selv og partneren i rollen som foreldre. Det er helt naturlig at båndet paret i mellom påvirkes i svangerskapet. Men pass på at dere snakker om endringene og forventningene, slik at dere utvikler dere sammen, ikke hver for dere.

Vær gode venner
Et varmt og raust vennskap er et godt fundament i parforholdet. Gjør ting sammen, og snakk sammen – ikke bare når det handler om svangerskap eller baby. Gled dere med hverandre, og støtt hverandre i motgang. Parforholdet bør være basen – partneren den første du vender deg til ved gode eller dårlige nyheter. 

Felles verdier er viktig
Hva er viktig for dere? Som kjærester har dere lært hverandre å kjenne – dere vet hvilke felles verdier dere har, og hvor dere er uenige. Kanskje har dere lagt merke til at egen barndom og forhold til egne foreldre plutselig er blitt mer sentralt i livene deres? Det er helt naturlig. Forventningene til foreldrerollen vil alltid være farget av egen barndom. Når partneren har andre, kanskje motstridende, forventninger, kan det oppleves vanskelig. Med foreldrerollen kommer også mange nye valg. Sørg for å snakke om dem på forhånd. Et godt felles grunnlag minker faren for uenighet senere.

Vær to om det
Svangerskapet bør være noe man er sammen om som par. Kvinner kan bli ganske navlebeskuende i denne spennende tiden, men det betyr ikke at det er greit å overse partneren. Mange par opplever at mor er mer opptatt av babyen enn det partneren er, mens partneren ønsker mer fokus på parforholdet. Å forsøke å forandre hverandre, fører sjelden noe godt med seg. Forskjeller kan man godt tåle å leve med hvis de blir satt ord på. Det er lurt å møte dem med en holdning om at vi ikke må være like i ett og alt i disse månedene der det skjer så mange forandringer. Snakk sammen, og del erfaringer med hverandre, venner, jordmor og lege. 

Kroppen i endring
Mange kvinner opplever graviditeten som en fin tid, og er stolte av den voksende magen. De nyter nærheten paret imellom, og partneren synes hun ser flott ut. Men det er ikke alltid sånn. Noen kvinner trives ikke med endringene, og det er det ikke sikkert at partneren gjør heller. 


God arbeidsfordeling
Arbeidsfordelingen i hjemmet er den viktigste grunnen til samlivsbrudd. Det kommer ikke til å bli færre av dem når barnet kommer. Diskuter hvem som skal gjøre hva både nå, og når barnet kommer. Forskning viser at barn og hjem for de fleste utgjør en 40 timers arbeidsuke. Det sier seg selv at fordelingen ikke bør bli tilfeldig. Helsen må naturligvis også spille inn her. Har hun for eksempel bekkenløsning, kan det hende det blir nødvendig at arbeidsfordelingen blir litt skjev en stund.



Partid og egentid
Alle trenger egentid. Hvordan man velger å bruke egentiden, blir opp til hver enkelt. Paret må også finne ut hvordan de ønsker at fordelingen mellom partid og egentid skal være. Dette vil sannsynligvis endre seg når barnet kommer. Hvordan skal dere da få egentid? Og hva med tid til å være kjærester? Er det noen rundt dere som kan være barnevakt når den tid kommer? Kan dere finne tid på andre måter – for eksempel ved å flytte treningstider til barnet er sovnet, få hushjelp eller rett og slett fjerne noe fra ukeplanen slik at dere får tid til det dere trenger? 


Perfekte parforhold og perfekte foreldre
De finnes ikke. Så enkelt er det. Dere vil støte på utfordringer og det vil bli tøft til tider. Greit nok er ofte godt nok. Det kan virke som om "alle andre" får det til så mye bedre, men det er ikke sant. Sammenligning fører dessuten lite godt med seg. Hva skal til for at dere har det bra? Det er der dere må sette standarden. 


Samtidig er det nødvendig å ikke overse viktige ting, og heller ikke fokusere for mye på detaljer. Både parforhold og familieliv krever jobbing.


Søk hjelp i tide
Samlivet trenger ikke å holde på å rakne i sømmene før dere tar kontakt med helsestasjon, samlivsterapeut eller familievernkontor. Ikke vent og tro at tingene blir bedre når babyen kommer. Sjansen er størst for å lykkes om man kommer dit i tide.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....