GravidHuskeliste for tredje trimester

Huskeliste for tredje trimester

Alle foto: iStock
Av Maren Eriksen 106873
Nå nærmer det seg! Tredje og siste trimester handler mye om å bli klar – til fødselen, den nye hverdagen og rollen som foreldre. Nøkkelord er fødselsforberedelse og hvile. Her er tingene du bør huske på i tredje trimester.

Les deg opp om fødselen
Vet du mer av hva som venter deg, kan du også forberede deg bedre. Vet du hvor du vil føde, hvilke typer smertelindring du kunne tenke deg, hvilke fødestillinger du kunne tenke deg å prøve, hva som kjennetegner de ulike fasene i fødselen – og ikke minst hva som er tegn på at fødselen er i gang? Kanskje dukker det opp noen spørsmål underveis som du kan ta opp med jordmor eller lege på neste kontroll?

Les alt om fødsel

Hvil når du kan
De fleste synes magen begynner å bli stor og tung nå, og aktiviteten begrenser seg selv. Det er likevel en klar fordel at du er i aktivitet fortsatt – bare du husker å hvile godt når kroppen trenger det. Har du barn fra før, kan det være vanskeligere å finne tid til å hvile. Men både du og babyen har alt å tjene på at du har litt overskudd når startskuddet for fødselen går. Sjansene er også store for at nattesøvnen er litt så som så. At du våkner flere ganger om natten gir deg en god forberedelse på tilværelsen med en liten baby, men da er det viktig at du tar dagene til hjelp. Kanskje klarer du å få til en hvil midt på dagen, kan komme litt seint på jobb noen morgener du sover godt, eller legger deg litt tidligere på kvelden. Minst tre uker før termin begynner permisjonen, og disse ukene er øremerket avslapping – forsøk å holde dem av til det.

Les også: Når foreldrepermisjonen starter

Gjør babyinnkjøpene
Noen har litt flåsete sagt at babyutstyrsbutikkene ikke stenger ved termin. Men sånn kan det kanskje føles? Det er mye som skal i hus før babyen kommer. En del kan du se an og kjøpe etter behov, men mye kan være greit å ha på plass i forkant. Å dra ut på handletur med den nyfødte babyen er kanskje ikke det du har mest lyst til? Soveplass, stelleplass, bilstol og vogn er veldig greit å ha i hus. Noen er litt forsiktige og vil vente lengst mulig, mens andre er tidlig ute. Her må du kjenne på hva som føles riktig for deg. Noen ganger starter fødselen for tidlig, eller den gravide får bekkenløsning eller andre tilstander som gjør shoppingturer vanskelig. Da kan det være greit å ha vært tidlig ute.

Pakk sykehusbagen
Har du hørt morsomme historier om sykehusbagger pakket i farten – og som inneholder stringtruser og høyhælte sko? Eller om han som kastet fødebagen i søppelet og tok med søppelposen til føden? Det er ikke rart at sånne ting kan skje – for når fødselen endelig er i gang, er fokuset der – ikke på pakking. Kjøp inn en ekstra tannbørste, deodorant, sjampoflaske eller andre ting du bruker daglig, og pakk baggen i god tid. En ekstra mobillader kan også komme godt med. Husk at magen som regel ikke forsvinner med en gang, så gravidklær kan godt være med i sykehusbagen. Et godt tips er også å høre med mødre du kjenner – hva hadde ikke de klart seg uten? Noen ønsker for eksempel å ta med mykt toalettpapir til de første dobesøkene etter fødselen.

Se film om hva du bør ha med i sykehusbagen

Ha alltid kamera og mobil ladet, husk minnebrikke og lader lett tilgjengelig
Kamera bør være full-ladet med god plass på minnebrikken – og plassert på et godt synlig sted, så dere husker det når dere skal dra! Det samme gjelder mobilen – det er kjipt om den er tom for batteri akkurat idet dere skal dele nyheten om at babyen er født. Tenk også gjennom om dere ønsker å ta de første bildene av babyen med mobil, iPad eller kamera. Dette er verdifulle bilder!

Ordne med barnevakt til eventuelle eldre barn
Hvem skal passe barna når tiden er inne for å reise til føden? Dette kan være greit å få på plass så tidlig som mulig, for å unngå at potensielle barnevakter legger andre planer. Husk at siden bare fire prosent av barna blir født på termindatoen, er sjansene nesten like store for at du trenger barnevakt et par uker før termin, eller flere dager etter. Kanskje har ikke en og samme barnevakt anledning i hele tidsrommet – da kan det være greit å finne noen andre som kan være tilgjengelige. Velg en barnevakt barna kjenner og føler seg trygge hos. Det er også en fordel om det er kort vei mellom dere og barnevakten i tilfelle fødselen går kjapt.

Nyt egentiden
Å stikke ut på butikken, treffe venninner på kafé eller impulsivt bestille kinobilletter til deg og kjæresten vil snart kreve litt mer planlegging enn sånn det er nå. Bruk derfor tiden lurt. Det er lov til å være litt egoistisk nå og nyte mulighetene til å gjøre akkurat som du vil. Om ikke lenge har du en ny sjef som vil påvirke når du kan sove, spise, dusje og komme deg ut på butikken. Er det noe du har lyst til å gjøre nå mens du ennå kan uten masse planlegging? Det trenger ikke å være noe stort. Kanskje bare ha en kosedag hvor du tar på deg joggedressen og ser en hel sesong av favorittserien, eller koser deg på en lunsjdate med din kjære.

Gjør noe koselig med kjæresten din
Dette er de siste ukene dere bare er to. Mange synes de kommer nærere hverandre når babyen blir født, men rent tidsmessig kan det være vanskelig å prioritere romantikken. Hva liker dere å gjøre sammen? Når terminen nærmer seg og dere bare venter på fødselen, kan det godt hende at dere ikke legger så store planer heller – og dermed har mer tid sammen enn vanlig. Lag god mat, gå en tur, gå på kino, lei en film, ha spillekveld med venner eller noe annet som frister. Og husk at du investerer i babyen din – et godt parforhold er nemlig det beste du kan gi barnet ditt. Trygge, gode foreldre som er glade i hverandre – hvem kan be om mer enn det?

Gjør klar sovested og stellebord
Kanskje har det kriblet i fingrene en stund allerede? Å re opp sengen, vuggen, gjøre klar vogna og montere stellebordet. Kjennes det både godt og spennende å la babyen få en plass i hjemmet allerede? Føles babyen med en gang litt mer virkelig? Kos deg med forberedelsene. Bittesmå sokker på tørkestativet, den søte teddybjørnen i senga og vognen klar ved ytterdøra. Nå er det virkelig ikke lenge før det kommer til å være en liten baby hjemme hos dere! Er du veldig ivrig og dermed tidlig ute, kan det være lurt å legge et teppe eller lignende over den nyoppredde senga – så den ikke blir full av støv før den skal brukes.

Skriv et fødebrev
Hvilke tanker, følelser og ønsker har du for fødselen? Har du tidligere opplevelser som jordmor bør vite om? Nåleskrekk? Spesielle ønsker om smertelindring? Har du tenkt over hvilke fødestillinger du ønsker å prøve? Noen ønsker om den første tiden som familie? Da er det lurt å notere det ned i et fødebrev. Det er nemlig slett ikke sikkert du har lyst til eller orker å formidle disse tingene til jordmor når du har rier. Det er også fint at pappaen vet hva du har skrevet i fødebrevet – da kan han bidra til at du får ønskene dine oppfylt. Kanskje har han også noen punkter han vil ha inn i fødebrevet? Ha det sammen med helsekortet, så glemmer du det ikke. Ta det også gjerne med på innskrivingssamtalen på sykehuset.

Få tips om hva som bør med i fødebrevet

Fest bilstolen i bilen
Skal dere kjøre hjem fra barsel, må dere ha en babybilstol forsvarlig festet i baksetet. Undersøkelser viser at én av tre sikrer barna feil, og det kan være katastrofalt. Sørg derfor for å sette dere inn i hvordan bilstolen skal monteres. Skal dere ha base? Bruke isofix? Det beste tipset er å få noen fra butikken hvor dere kjøper bilstolen til å vise dere hvordan det skal festes. De skal være opplært i riktig festing av bilstolene. Be om å få prøve med deres kyndige veiledning, så du vet at du kan det til senere. Når terminen nærmer seg, er det greit å ha bilstolen klar. Plutselig går startskuddet, og skal pappaen være med under hele oppholdet på sykehuset, kan det jo være greit at bilstolen står klar til hjemreisen.

Les også: Slik velger du riktig bilstol

Bevar tålmodigheten
Lettere sagt enn gjort – jada. Mange henger seg veldig opp i terminen, eller at jordmor eller lege har ymtet frampå at babyen kanskje kommer før termin. Men faktum er at bare rundt fire prosent av alle barn kommer til verden på termindatoen. Derfor bør du ikke tillegge den for mye verdi. Sjansene er omtrent like store for at babyen kommer noen dager senere – særlig om du er førstegangsfødende. At du blir rastløs og fødeklar er bare sånn det skal være, men forsøk å være tålmodig. Så lenge babyen har det fint, kan den godt bli inni den trygge livmorhulen litt lenger. Da er sjansen større for at du får en våken liten krabat som er veldig klar for å møte verden.

Les om barseltid, amming og alt som kommer etterpå
Mange tenker på fødselen som et fjell som skal bestiges, og at alt bak det fjellet får vente. Men du gjør klokt i å sette deg inn i hva som venter. Det er ikke få som blir overrasket over alle endringene i egen kropp etter fødselen. Dessuten er ikke amming noe som kommer automatisk – det er noe som må læres. Litt basiskunnskap kan komme godt med. Vet du hvordan du skal bytte bleie på babyen? Bade den? Kunne det vært greit å vite litt mer om hvordan du trøster en gråtende baby? På føde/barsel får du Spedbarnsboken – husk å ta den med deg. Der finner du svar på mye du lurer på det første året med barnet. Du kan også bestille den på Babyverden.

Les alt om babyen

Snakk med jordmor om tankene dine rundt fødsel
Gleder eller gruer du deg til fødselen? Hva er du redd for? Hva ser du fram til? Bruk god tid sammen med jordmoren (eller legen) din når dere skal snakke om fødsel. Å tenke gjennom og sette ord på tankene dine er god fødselsforberedelse. Er det noe som bør være med i fødebrevet? Jordmor kan svare på mange av spørsmålene dine, men ofte er det også godt bare å få sagt tingene høyt. Fødselen er en stor opplevelse, og alle er tjent med at det blir en god opplevelse. Selv om man aldri vet hvordan en fødsel blir, vil det være godt å ha tenkt gjennom ulike scenarioer. Når du er trygg på deg selv, er sjansen også større for at fødselen blir en flott opplevelse.

Kjøp en amme-bh
Kanskje er de gamle bh-ene dine ikke så behagelige lenger, eller kanskje har du rett og slett vokst ut av dem. Nå er tiden inne for amme-bh-er. Begynn med å kjøpe én eller to. Du trenger ikke flere ennå. Velg en som passer, og husk å ha den med til sykehuset. Du vil få bruk for den snart. Babyens første måltid er ofte bare minutter etter fødselen. Tredje dag etter fødselen merker du kanskje at amme-bh-en er for liten? Da kommer melken og brystene føles digre. Dette vil gå seg litt til. Men sjansen er stor for at bh-størrelsen din forblir større en stund. Når ammingen er i gang er tiden inne for innkjøp av nye amme-bh-er. Mange synes det er greit å ha en del av dem, særlig om du lekker mye.

Ta bilder av magen
Den store, flotte, struttende magen som inneholder verdens skjønneste lille baby. Vær stolt av den! Stryk over den, snakk til den – og ta bilder av den. Det er morsomme bilder å ha. Kanskje husker du til og med å ta bilde av den på sykehuset – like før babyen blir født? Magen du trodde ikke kunne bli større – den blir jo det. Litt større for hver dag. Mange synes de er størst rundt uke 36. Etter den tid synker babyen ofte lenger ned i bekkenet, og du føler ikke at du har en baby ”i halsen” lenger. Men både magen og babyen fortsetter å vokse – helt til fødselen. Typen bilder velger du – påkledd, avkledd, forfra, fra siden eller kanskje et morsomt bilde fra ditt synspunkt – er tærne dine utenfor synsvidde?

Les også: Guttemage eller jentemage?

Tell sparkene
Har du hørt at babyen blir roligere nærmere termin? Det er ikke riktig. Babyen skal fortsatt være like livlig som ellers. Bevegelsene endrer kanskje litt karakter etter hvert som det blir trangere plass, men skal altså være like hyppige. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mange spark du skal kjenne, for alle barn er forskjellige. Det er du som kjenner din baby best. Når pleier h*n å bevege seg? Hvordan kjennes det ut? Synes du det er lenge siden sist du kjente spark, kan du dytte forsiktig mot magen for å hilse på. Du kan drikke eller spise noe søtt, eller legge deg ned på sofaen og kjenne etter. Synes du det er for lite liv, eller er bekymret, skal du ikke nøle med å ringe fødeavdelingen. Terskelen skal være lav for at du kan komme inn og få sjekket at babyen har det fint. Stol på magefølelsen din. Det er alltid bedre å ta en telefon for mye.

Pass på å få god nok oppfølging hos jordmor/lege
Når terminen nærmer seg, skal du på hyppigere svangerskapskontroller. Det er viktig å passe på at babyen har det fint, og at det ikke er tegn på svangerskapsforgiftning eller andre ting som må overvåkes. Du bør være ekstra oppmerksom på signalene kroppen din gir deg. Er det noe som bekymrer deg, skal det ikke være vanskelig å få time til en ekstra sjekk hos lege/jordmor eller på fødeavdelingen. Ikke nøl – er du bekymret skal du ringe.

Når terminen er passert, fortsetter svangerskapskontrollene, men rundt dag sju etter termin skal du til overtidsvurdering på sykehuset. Noen blir satt i gang da, eller får dato for igangsetting noen dager senere. Da får kroppen en sjanse til å komme spontant i gang, og det er å foretrekke så lenge mor og barn har det bra. Kjenner du tegn til at fødselen nærmer seg? Hvis vannet går, skal du ringe til fødeavdelingen. Som regel vil de ha deg inn til en sjekk. Men hvis ikke riene begynner, er sjansen stor for at du blir sendt hjem igjen. Har du rier, kan du som regel vente litt med å reise inn til fødeavdelingen, men ta gjerne en telefon for å fortelle at du kommer om en stund. Jordmor kan veilede deg på telefon om du er i tvil. Er du bekymret for noe, kan du ringe direkte til fødeavdelingen, ikke til legevakten.

Tenk over hvordan nyheten skal deles
Skal du legge ut på facebook eller twitter at nå reiser du til fødeavdelingen, og følge opp med jevnlige oppdateringer? Eller vil du ikke at noen skal vite noe før babyen er født? Og hva når babyen er født? Skal det postes bilde av det vesle nurket med én gang, eller ikke i det hele tatt? Og hvem er det som skal fortelle at dere har blitt foreldre. Mange synes det er sårt når en venninne, søster, nabo eller andre er først ute med å fortelle at dere har fått en baby. Det er lov til å legge føringer for hva dere synes er ok. Men siden sjansen er stor for at gratulasjonene vil renne inn i sosiale medier så snart nyheten er sluppet, kan det være greit å være kjapt ute.

Les også: – Jeg vil være den som forteller at babyen er født!

Gled deg!
Tenk at de uendelig lange 40 ukene snart er slutt. Det som føltes milelangt unna bare for noen uker siden, nærmer seg veldig. Og kanskje er du ikke så redd lenger likevel? Bare veldig klar til å føde? Er det ikke flott hvordan kroppen din rekker å forberede deg? Tenk så spennende det blir når startskuddet går! Nå er det bare fødselen som gjenstår før du får møte babyen. Din baby. Verdens fineste lille skatt. Babyen du kjenner så godt, men aldri har sett før. Det første møtet er for de fleste helt magisk. Den våte, myke, deilige lille babybylten på brystet. De mørke, kloke øynene som titter på deg med uovertruffen tillit. Du er mamma.

Tenk på alle gledene som venter deg, også etter dette første møtet. Tenk å endelig få se det vesle fjeset – har det pappas nese og mammas munn? Kanskje bestefars ører? Stoltheten over at du og din kjære har skapt et helt lite menneske. Første gang besteforeldre, tanter, onkler og søskenbarn møter den vesle nye. Å kle på hentesettet og reise hjem med babyen. Trille tur for første gang. Den deilige babylukten. Kosestunder når ammingen er vel etablert. Det første smilet, den trillende latteren…

Én ting er sikkert – livet ditt vil snart bli endret for alltid. Du har all grunn til å glede deg!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: