Synet hos nyfødte
Når barnet blir født, er synssansen langt fra ferdig utviklet. Dette gjelder mange deler av synet: evnen til å se detaljer og oppfatte objekter i synsfeltet, å kunne skifte fokus mellom avstand og nært, å feste blikket og bevege øynene presist, samt evnen til å koble bildene fra hvert øye sammen til det vi kaller samsyn og dybdesyn.
I et komplekst samspill mellom utvikling i øynene og hjernen, og en normal synsstimulering, utvikler synssansen seg svært raskt. I løpet av få uker ser barnet skarpere, og ser også kontraster og farger bedre. Størstedelen av denne forbedringen skjer de første ett til to årene av livet. Men synet fortsetter å utvikle seg gjennom hele barndommen.
En av de sterkeste og beste måtene dere som foreldre kan stimulere det nyfødte barnets syn på, er å se rett på barnet og bruke ansiktsmimikk. Å vise barnet objekter med sterke kontraster og farger er også fordelaktig. Noen barn gir sikker øyekontakt bare timer etter fødselen, mens det kan ta flere uker for andre. Begge deler er normalt. Man forventer at barn skal gi god øyekontakt – med et smil tilbake – i løpet av de seks første ukene etter fødselen. Slik kontakt er et tegn på at barnet ser de største kontrastene i ansiktet ditt, som øyne og munn. Hvis ikke dette skjer, bør helsestasjonen henvise barnet til øyelege.
Den nyfødtes øyne undersøkes allerede ved utskrivingen fra barselavdelingen. Legen som har ansvaret for utskrivingen sjekker at øynene ser normale ut, og at linsene i øynene er klare. Dette gjøres ved å lyse rett på øynene med et instrument, slik at man ser den røde fargen fra øyebunnen skinne tilbake. Videre på helsestasjonen kontrollerer helsesykepleier at synet utvikler seg normalt, ved ulike kontroller.