BloggIgangsetting med ballong – hva er det?

Igangsetting med ballong – hva er det?

Slik ser ballongkateteret ut når det er fylt. Men ballongen fylles først med vann når den er inni deg. Foto: Ragna T. Larsen
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 92601

Selv jeg som erfaren jordmor stusset litt da jeg først hørte om å sette i gang fødsel med ballong. Det hørtes merkelig ut. 

En ballong er jo ganske stor – i hvert fall den typen man først tenker på – den som er full av luft. Hvor skulle denne ballongen plasseres? Skulle den liksom få plass i underlivet – var det i det hele tatt mulig? Og hvordan kunne den lage rier?

Men så er det ikke så underlig som man i utgangspunktet kunne forestille seg. Det er rett og slett ikke noe hokus pokus i det hele tatt. For å si det litt enkelt så er induksjon (igangsetting) med ballong, som det egentlig heter, en mekanisk måte å få livmorhalsen til å åpne seg litt på. Målet er å få så stor åpning at man kan ta vannet.

Hvem blir satt i gang med ballong?
Det er to grupper som oftest bruker ballong-igangsetting til. Den ene er kvinner som tidligere har operert livmoren – som regel har de hatt keisersnitt tidligere. Da tåler ikke livmoren den medisinen vi ellers kan bruke til å sette fødselen i gang med. Den andre gruppen er kvinner som er veldig umodne når vi setter dem i gang, eller som ikke responderer på medisinen vi gir.

Hva er det som skjer?
Som dere ser på bildet øverst i artikkelen er ikke ballongen like stor som en vanlig ballong – heldigvis. Rent praktisk foregår innsettingen slik: Ofte ligger kvinnen i en gynekologstol så legen har god oversikt. Ballongkateteret er et tynt rør som føres inn gjennom livmorhalsen, og plasseres rett innenfor, nederst i livmorhulen. Det går vanligvis veldig fint, og er ikke forbundet med noe stort ubehag. Når det tynne røret er på plass (og først da) fylles ballongen med 50-60 ml vann. Det merker ikke kvinnen noe til. Det betyr at kateteret ikke kan gli ut igjen før det åpner seg. Imens lager det et lite mekanisk trykk på mormunnen innenfra. Selve røret henger ut av skjedeåpningen, og man kan også lage et lite trekk på det og tape det fast til låret.

Ballongen skal falle ut
Det er veldig forskjellig hvor lenge det tar før ballongen faller ut, men målet er jo at nettopp det skal skje. Da har det blitt såpass stor åpning at man kan ta vannet.

Der jeg jobber lar man ballongen sitte opp til et lite døgn. Hvis den ikke har falt ut av seg selv innen den tid, fjerner man det uansett og forsøker å ta vannet da.

Vær tålmodig mens du går med ballongen
Jeg tenker at det er en veldig god idé å utruste seg med masse tålmodighet når det er snakk om ballong-induksjon. Fødselen er jo ikke i gang selv om ballongen er der, og man kan fint lese, se film eller tv-serier, strikke eller ha besøk. Finn på noe som tar fokuset bort fra ventingen.

For det er nok akkurat ventingen som er noe av det mest utfordrende å takle ved igangsetting – uavhengig av måten det skjer på. Husk at du er på sykehuset fordi du snart skal gjøre ditt livs viktigste møte – nemlig det aller første møtet med babyen din!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: