Ikke alle er like priviligerte og har penger igjen når regningene er betalt. Men klarer du for eksempel å spare barnetrygden, som er på en snau tusenlapp i måneden, vil barnet ditt ha flere hundre tusen kroner når det er myndig.
Du kan plassere penger i fond. Enten sette inn engangsbeløp, eller spare en viss sum månedlig. Kjøp av fondsandeler til barn kan være et bra alternativ dersom du har god økonomi, og tør å ta en viss risiko. Det finnes et utall fond, også fondsordninger rettet mot barn. Hvilken sparetype du velger, avhenger av hvor høy risiko du er villig til å ta.
Ønsker du å gardere deg mot tap, bør du sette pengene i banken.
Flere banker har egne spareordninger for barn. Ta en sjekkerunde til flere banker, og finn et tilbud som passer deg best! Vær oppmerksom på at rentenivået kan variere kraftig. Enkelte banker med høy profil mot barn tilbyr gavepakker og oppmerksomheter for eksempel på barnets bursdag. Dette kan du risikre å måtte betale for i form av lavere rente.
Oppretter du en konto i barnets navn, bør du være oppmerksom på at overformynderiet i kommunen skal ivareta de økonomiske interessene til barn under 18 år.
Etter loven skal overformynderiet forvalte pengene til barn som har mer enn 75 000 kroner i formue. Hvis foreldrene ønsker å omdisponere pengene, kreves det godkjennelse fra overformynderiet.
Du bør også tenke på at høy formue kan bli en hindring når barnet skal søke lån eller stipend i Statens lånekasse.
Et alternativ kan være å spare penger i ditt eget navn, og dele ut porsjonsvis til barnet.