BabyÅ reise med små barn

Å reise med små barn

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Spedbarnsboken 2024-2025 33022 Sist oppdatert 30.04.24
Å dra på ferie som familie kan være veldig fint, men krever ofte litt mer planlegging. Med riktig forberedelse har dere et godt grunnlag for en hyggelig reise.

Ting å tenke på før dere bestiller reisen

– Det er ingenting i veien for å ta med babyen på ferie, men det er noen punkter det kan være lurt å ha tenkt gjennom før dere bestiller reisen:
– Er det trygt å reise til dette feriemålet med en baby? Sjekk Folkehelseinstituttets nettsider (fhi.no) om reiseråd for barn med oppdatert oversikt over land det frarådes å reise til.
– Hvilke vaksiner bør babyen og dere ha tatt før dere reiser? I enkelte tilfeller kan det være aktuelt å framskynde (deler av) vaksinasjonsprogrammet.
– Hvor stor er faren for sykdom? Reiser man til ikke-vestlige land er det generelt større risiko for å bli smittet av infeksjonssykdommer. De fleste kan man ikke vaksineres mot.
– Sjekk helsevesenet på reisemålet. Er det tilfredsstillende i tilfelle babyen eller noen andre i reisefølget blir syke? Er det store avstander til helsetjeneste?
– Har dere reiseforsikring? Sjekk at dere har gode vilkår for hele familien.
– Husk at babyen må ha eget pass. Bestill i god tid, men husk at varigheten på pass er kort mens barnet er lite.
– Husk europeisk helsetrygdkort til hver enkelt av dere ved reiser til EU-land. Det fungerer som dokumentasjon på at utgifter til nødvendige helsetjenester under oppholdet vil bli dekket. Kortet kan bestilles på helsenorge.no. Du trenger det ikke i Norden.

Sikkerhet på reisen

Sørg for å tenke sikkerhet når dere reiser. Er transporten trygg for barnet? Hjemme ville du ikke fått lov til å kjøre i bil med babyen på fanget – synes du da det er greit å gjøre det i et annet land? Kan du unngå situasjoner hvor du er usikker på sikkerheten? Bør du kanskje ta med sikringsutstyr (for eksempel bilstol) hjemmefra, eller kan du leie det på reisemålet?

Sjekk også at bostedet er trygt for barnet. Ofte er det enkle grep som skal til for å øke tryggheten. Flytt for eksempel bort planter dere vet eller tror at kan være giftige. Kan trappen sikres? Kan dere velge spesielt barnevennlig leilighet/hotellrom/bolig?

Sol og vann 

Husk også å tenke sikkerhet i sol og vann. Barnehuden er sart, og bør utsettes for minst mulig direkte sol. Kle barnet lett, og husk solhatt. Hold barnet mest mulig i skyggen, og sørg for at det drikker rikelig. Ammer du, må du regne med å amme litt hyppigere. Unngå solen på det varmeste midt på dagen. Barn under 6 måneder skal ikke smøres med solkrem, men dekkes med klær og holdes i skyggen. Barn over 6 måneder bør smøres med solkrem på områder som ikke er dekket med klær, for eksempel i forbindelse med bading. Det anbefales å bruke heldekkende badetøy med solfaktor.

Sykdomsforebygging

Barn har umodent immunforsvar, og blir derfor lettere syke. De blir også raskere alvorlig syke. Dehydrering som følge av varme og/eller diaré kan være livstruende for små barn. Derfor er det viktig å forebygge sykdom. Her er noen gode hygienetips:


– Vær nøye med rensligheten og vask hendene, også barnets, ofte. Antibakterielle produkter kan også brukes.
– Vær forsiktig med hva barnet spiser og drikker. Frukt skal skrelles, drikkevann bør kjøpes på flaske. Maten skal være godt stekt eller kokt.
– Barnemat på glass er å foretrekke fremfor fremmed og eksotisk mat. Unngå salater og buffémat til de minste.
– Beskytt barnet mot myggstikk under oppholdet.


Terskelen for å ta kontakt med lege bør være ekstra lav når dere er på reise.


Her er faresignalene dere skal være på vakt for:
Feber, diaré eller oppkast, apati eller nedsatt allmenntilstand, innsunkne øyne, rask puls, blekhet og/eller liten eller ingen urinproduksjon.

Hva skal dere pakke?

Hva dere trenger å ha med på reisen avhenger naturligvis av hvor dere skal, hvor lenge dere skal være borte og hvilke hjelpemidler som finnes på reisemålet. 


Her er noen forslag til pakkingen:


– To antrekk til babyen hver dag, færre om det er vaskemuligheter på reisemålet.
Reiseseng – egen kan være å foretrekke, fordi barnet er kjent med den.
– Vogn/trille. Pakk lurt, så den ikke blir ødelagt på reisen.
– Babycall.
– Bæretøy kan være veldig praktisk der dere ikke kan bruke vogn. (Pass på at barnet ikke blir for varmt.)
– Reiseapotek som inneholder blant annet termometer, febernedsettende, nesedråper, smertestillende, glukose-elektrolyttpulver (i tilfelle diaré), eventuelle faste medisiner  og desinfiserende midler. Husk solkrem til hele familien.
– Barnemat som barnet kjenner og liker. Det er ikke sikkert tilbudet er like godt på reisemålet.
– Bleier kan være praktisk å ha med. De er ofte dyrere i andre land, og utvalget kan være begrenset.


Mye kan skje underveis på reisen, så sørg for å ha det mest nødvendige lett tilgjengelig – for eksempel i håndbagasjen når dere reiser med fly. Eksempler kan være bleier (én for annenhver time reisen varer), ekstra klær til babyen (og til deg), våtservietter, smokker, smekke, poser (til skitne bleier og klær), kosedyr, babyteppe og mat og drikke til reisen, hvis babyen ikke fullammes. Det kan også komme godt med hvis bagasjen blir forsinket eller borte under reisen. 


Besøk gjerne fhi.no for mer informasjon om å reise med barn. Les også om vaksinasjon.

SJEKKLISTE
Ved valg av feriested:

• Hvilke transportmidler må dere bruke for å komme til reisemålet?
• Hvis dere skal ta fly, tog eller båt, hvor langt ligger stedet fra flyplassen/stasjonen/kaien? Hvor langt er hytta fra parkeringsplassen?
• Er stedet barnevennlig og trygt?
• Er det langt til butikk?
• Hvor langt fra stranden er hotellet på badeferien?
• Skal dere leie bil? Avklar om dere må ha med godkjent bilsete eller kan leie det. Husk at ikke alle drosjer har barnesete.

Ved valg av hotell:
• Hvor stort er rommet, og hvordan er det innredet?
• Har rommet kjøleskap eller minikjøkken?
• Har det klimaanlegg?
• Har rommet balkong?
• Har hotellet barnepriser?
• Følger ekstrakostnader for barneseng eller ekstraseng?
• Har hotellet egnet  svømmebasseng for barn?
• Er det spesielle aktiviteter eller fasiliteter for barn i den aktuelle aldersgruppen? Hva koster det å delta?
• Hvordan er restauranten? Kan en ha med barnevogn?
Er det barnestoler? Har stedet barnemeny?
• Hvor er nærmeste lege, sykehus og apotek?

Kilde: Wendy Wax, Familieverdens foreldreveilederserie

Tilpass ferien til barnets alder
Som foreldre tenker en gjerne at en bør la barnet oppleve mest mulig på ferie. En nyttig ting kan da være å tenke gjennom hvem som vil ha noe igjen for turen dere planlegger. Er det mest for dere voksnes egen del, er det for å fortelle andre at dere har vært på flotte steder, eller er målet at barnet skal ha det fint?

Det kan være et godt tips å spare fornøyelsesparker til barnet er cirka fire år. Da slipper du å ha med vogn, og barnet kommer til å huske turen bedre. Skriv navnet ditt, mobilnummeret og telefonnummeret til der dere bor på armen til barnet ditt i tilfelle barnet blir borte. Du kan også skrive det på et fargerikt ”sikkerhetsbånd” som festes rundt barnets håndledd. Ha fargerike klær på barnet slik at det er lett å få øye på det i en folkemengde.


Vil du lytte til dette kapittelet fra Spedbarnsboken i stedet for å lese?

NB! Lydfilen er fra den forrige utgaven av Spedbarnsboken. Kapittelet er litt oppdatert siden. Se teksten over.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: