Smarte tips:– Sjekk at du har riktig rente på boliglånet. Bruk gjerne boliglånsbarometer og se hvem som tilbyr de beste betingelsene. Man kan enkelt søke om et generelt lånetilsagn fra de beste bankene. Har du ikke lyst til å bytte bank, viser du tilbudet til din bank og spør om de kan gi tilsvarende tilbud.
– Be om tilbud på forsikringer. Du kan enkelt skanne inn oversikt over dine forsikringer og sende til flere leverandører (stryk over prisen før du skanner). Vi sparte nesten 7 000 kroner årlig på denne jobben.
– Sjekk at du har en god og prisgunstig strømavtale som holder seg godt over tid.
– Planlegg matinnkjøp. Skriv liste. Gjør innkjøpene én eller to ganger i uken slik at du unngår impulskjøp.
– Ta vare på rester. Man kan lage mye godt av restene dersom man bruker fantasien.
– Si opp medlemskap og abonnement du ikke benytter deg av.
– Finner du noe du ønsker deg, men ikke trenger; gå hjem og tenk deg om før du handler. Sjekk eventuelt om du får tilsvarende billigere hos andre.
– Trenger du barneutstyr, klær osv. kan du finne mye fint, og lite brukt på finn.no
– Oppdater deg på tilbud
– Unn deg kafebesøk, men ikke hver dag. Betaler du 50 kroner dagen til kaffe 20 dager i måneden så koster dette deg 1000 kroner i måneden!
– Lag dere en felles regningskonto, bufferkonto og sparekonto. Da kan dere sette av til regninger og sparing på lønningsdag og får bedre oversikt over hvor mye penger som står igjen til husholdning og annet.
Vi har i tillegg byttet inn en dyr dieselbil med miljøvennlig hybrid. Her sparer vi flere tusen månedlig, i tillegg til at vi tar ned utgifter til drivstoff.
Jeg føler ikke at jeg har dårligere livskvalitet etter disse økonomiske grepene. Tvert imot har jeg mye bedre samvittighet. Jeg er fortsatt glad i å kjøpe fine klær og ting til meg selv, men jeg har sluttet med impulskjøp. Min opplevelse er at når man først tar tak i dette og ser at det lønner seg blir det morsomt å se hvordan beløpet på sparekontoene øker. Kanskje har du egentlig råd til det du ønsker deg?