BabyNår er barnet for sykt til å være i barnehagen?

Når er barnet for sykt til å være i barnehagen?

Når er barnet så sykt at det ikke har glede av å gå i barnehagen igjen etter sykdom? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 46419 Sist oppdatert 11.10.24
Barnehagebarn blir ofte syke, og det kan være vanskelig å vurdere når de er friske nok til å gå i barnehagen. Her er retningslinjene for de vanligste sykdommene. – Feberfri dag er ikke nødvendig, sier smittevernlege i Stavanger.

– De vanligste sykdommene blant barn i barnehagealder er virussykdommer. Eksempler på ting som går ofte igjen er luftveissykdommer og omgangssyke, sier smittevernoverlege Eli Fjeld Falnes i Stavanger kommune.

Det er vanlig at det er mer sykdom på høsten. Og Falnes sier at mange av de som blir syke, er barn som ikke har gått i barnehage før.

– Men det er veldig individuelt hvor fort man smittes av ting som går. Noen barn ser ut til å være mer mottakelige for sykdom, for eksempel de såkalte «ørebarna» som sliter med gjentatte ørebetennelser, sier Falnes.

Umodent immunsystem

Likevel sier smittevernoverlegen at man må regne med at det kan bli mye sykdom når barnet starter i barnehagen.
– De minste har et umodent immunsystem, og mye av det barna blir smittet av i barnehagen er sykdommer man heller ikke blir varig immun mot. Det finnes for eksempel en rekke ulike forkjølelsesvirus. Så idet barnet er ferdig med ett virus, kan et annet dukke opp – og barnet bli smittet med noe nytt. Og er barnet mye sykt, kan immunforsvaret bli noe svekket og mer mottakelig for (ny) sykdom, sier Falnes.

Bra for immunforsvaret å være mye syk?

– Kan man tenke at barna trenger en viss mengde sykdom for å få et godt immunforsvar, og at det derfor egentlig er bra for dem?
– Det er ikke nødvendigvis slik at barn som blir mye syke får et sterkere immunforsvar. Barn som er lite rammet av sykdom kan vel heller sies å være heldige. Man bør ikke gå aktivt inn for å la barn bli smittet for å styrke immunforsvaret, sier Falnes.

Barn med eldre søsken ofte litt bedre rustet

En del barn har vært igjennom litt sykdom før de begynner i barnehagen.
– De som har eldre søsken ser ofte ut til å være noe bedre rustet mot smitte når de begynner i barnehagen, fordi storesøsken har tatt med seg ulik smitte hjem gjennom det første året. Men babyer kan selvsagt også bli smittet av foreldrene eller andre, sier Falnes.

Bør man kontakte lege?

Sykdommene som rammer barnehagebarn skyldes stort sett virus, og trenger ikke behandling hos lege. Sykdommen går som regel over av seg selv. For små barn er rådet å oppsøke lege dersom barnet har hatt feber i tre dager.

Men feber trenger ikke å bety at barnet er ekstra sykt. Immunsystemet er umodent, og man må derfor se på temperaturen sammen med allmenntilstanden.

Når du skal vurdere barnets allmenntilstand kan du, ifølge Norsk helseinformatikk, blant annet se på:
– Hvordan lett er det å få kontakt med barnet?
– Hvordan er barnets matlyst og aktivitetsnivå?
– Reagerer barnet normalt på småprat, kos og lignende, eller virker det uinteressant og slapt?
– Hvordan puster barnet?
– Er barnet uttørret? Kommer det urin i bleien?
– Hvordan reagerer barnet eventuelt på febernedsettende medisiner? Kvikner det til, eller er det liten forandring?

Dersom du er engstelig, tar du kontakt med lege eller legevakt.


Når kan man sende barnet tilbake i barnehagen etter sykdom?

Hvor lenge barnet bør være hjemme fra barnehagen avhenger hva det har vært sykt med. Folkehelseinstituttet har en egen veileder som gir råd i forhold til ulike sykdommer. Du kan lese mer om rådene lenger nede i artikkelen.

– Det som er lettest å være helt tydelig på, er at barnet skal være hjemme til 48 timer etter symptomfrihet i forbindelse med omgangssyke. Oppkast og diaré smitter utrolig lett, og man kan få det i flere runder, sier Falnes.

At de minste smitter hverandre lettere enn voksne, handler også om måten de er sammen på. De har mye nærkontakt ved at de leker tett, og de slikker og biter gjerne på de samme lekene.

Når det gjelder luftveisinfeksjoner, så er det som regel slik at barn fremdeles kan smitte noe når de kommer tilbake igjen i barnehagen.
– Men skulle alle med snue og/eller hoste holdes hjemme, hadde det ofte vært få igjen i barnehagen, sier Falnes.


Hvor har barnet det best?

– Det viktigste når du skal vurdere om barnet er klart for å gå i barnehagen igjen, er å se på allmenntilstanden. Spør deg selv – hvor har barnet det best? Hjemme eller i barnehagen? Dersom du merker at barnet ikke er helt i form, og allmenntilstanden virker redusert, ville jeg ikke sendt barnet i barnehagen. Du må tenke at barnet bør være i god nok form til å komme seg fint gjennom en dag i barnehagen og delta i normale aktiviteter, sier Falnes.

Ikke i barnehage med feber – men ikke krav om feberfri dag

Dersom barnet har feber, sier smittevernoverlegen at barnet alltid bør holdes hjemme fra barnehagen.

– Men må det ha en hel feberfri dag før det kan gå i barnehagen igjen?
– Nei, det tenker jeg ikke bør være et krav. Dersom barnet har feber om morgenen, men er i fin form med god allmenntilstand senere på dagen og ved leggetid, så er det ingen grunn til å holde barnet hjemme til det har gått et døgn siden temperaturen var høyere. Man kan jo ikke spå om feberen kan komme igjen utpå dagen, men da vil dere i verste fall få en telefon fra barnehagen, sier Falnes.

Men om temperaturen er lav fordi du har gitt barnet febernedsettende medisin, gjelder ikke dette.


Medisiner i barnehagen

Noen ganger kommer barnet tilbake i barnehagen før det for eksempel har fullført en penicillinkur, og trenger en dose midt på dagen. Hva gjør man da?

Ifølge regjeringen.no er ikke legemiddelhåndtering regulert i barnehageloven. Hvis et barn har behov for legemidler i barnehagen, må foreldre/foresatte i hvert enkelt tilfelle avtale om, og på hvilke vilkår, barnehagen kan bistå. Det må altså gjøres en konkret avtale mellom foreldre og barnehagen. Det forutsettes også at det ikke kreves helsefaglig kompetanse for å gi medisinene.

Er det mulig å gi medisinene utenom tiden barnet er i barnehagen, kan det gjerne være enklest å la foreldre ordne dette selv.
– Jeg tenker det spørs veldig hvilken situasjon barnet er i. Dersom det er medisiner foreldre sliter med å få i barnet, synes jeg det er mye ansvar å legge på barnehagen, sier Falnes.

Viktig å lære barn god håndhygiene

God hygiene kan forebygge mye smitte. Det er derfor viktig at barn lærer seg å vaske hendene skikkelig.
– Hendene bør vaskes godt i såpe og varmt vann. Jeg vil anbefale at barna bør vaske hendene når de kommer til barnehagen, når de har vært ute, når de har vært på do, dersom de deltar i matlaging og før de spiser, sier Falnes.

Koronapandemien viste tydelig hvor stor betydning god hygiene har. Som følge av streng smitteforebygging forsvant nesten både kikhoste og lungebetennelsen mykoplasma under pandemien, for å nevne to eksempler. Nå er de på full fart tilbake.

– Vi hadde jo håpet av folk var litt flinkere med håndhygiene også etter pandemien, sier Falnes.

– Hva er best av håndvask med såpe og vann og sprit?
– Håndsprit tar ikke magevirus, så derfor er det flott å ha gode rutiner for håndvask på plass, sier Falnes.

Håndsprit eller vanlig håndsprit?
Hånddesinfeksjon med et alkoholbasert middel har kun tilfredsstillende effekt dersom hendene er synlig rene og ikke er tilgriset med organisk materiale. Det er også lite effektivt mot norovirus, som er den vanligste årsaken til omgangssyke. Håndvask med såpe og vann er derfor anbefalt metode for barn i barnehager og skole.

Kilde: Smittevernhåndboka, Folkehelseinstituttet


Omsorgspenger – hjemme med sykt barn

Dersom du må være borte fra jobb på grunn av barns eller barnepassers sykdom, har du rett på omsorgspenger (gitt at kravene er oppfylt). Retten gjelder til og med kalenderåret barnet fyller 12 år. Hvor mange dager du har rett på avhenger hvor mange barn du har og om du bor sammen med den andre forelderen.

Hovedregelen er at du har rett på 10 dager per kalenderår dersom du har 1-2 barn, 15 dager dersom du har 3 eller flere barn. Bor dere sammen, har begge foreldrene rett på like mange dager hver. Er du alene om omsorgen for barnet/barna, kan du ha rett til dobbelt så mange omsorgsdager. Dette er noe du på søke om å få.

For å beregne hvor mange omsorgsdager akkurat du har rett på, kan du bruke NAV sin kalkulator.

Mange ganger kan det føles som at det passer utrolig dårlig at barnet blir sykt. Særlig om det skjer relativt ofte. Men å være hjemme med barnet når det er sykt er en rett du har som forelder. Dersom dere har felles omsorg for barn, går det an å for eksempel bli enige om at dere prøver å være hjemme annenhver dag. Da blir ikke all belastning på den enes jobb. Ifølge folketrygdloven kan også arbeidsgiver gi rett til omsorgspenger for kortere perioder enn hele dager. Du kan sjekke med din arbeidsplass om det for eksempel går an å ta en halv dag om gangen, så kan dere som foreldre gå litt hver på jobb.


Her er Folkehelseinstituttets råd om smitteverntiltak ved de vanligste sykdommene og tilstandene barnehagebarn rammes av:

Barnemark
Så snart behandling er satt i gang, kan barnet gå i barnehagen som vanlig.

Brennkopper
Her må hvert enkelt tilfelle vurderes individuelt, og det må gjøres et skjønn av behandlende lege eller foreldre. Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når sårene er under kontroll. Det må ikke lenger være fare for at smitteførende sårvæske kan påføres andre barnehagebarn direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter.

Les mer om brennkopper - krig mot bakteriene

Falsk krupp
Barn holdes hjemme fra barnehage ved feber og nedsatt allmenntilstand.

Femte barnesykdom
Rundt halvparten av barn som får sykdommen, får ingen symptomer på den. Allmenntilstanden avgjør når barnet kan gå i barnehage, uavhengig av utslett. Gravide bør forsøke å unngå smitte, særlig i første halvdel av svangerskapet.

Tredagersfeber (fjerde barnesykdom, exanthema subitum, kjent under mange ulike navn)
Ettersom sykdommen går under flere navn, beskriver vi kort sykdomsforløpet: Høy feber i tre dager, som regel uten andre symptomer, så går feberen ned/bort og barnet får utslett, spesielt på overkropp, armer og bein. Barnet kan gå i barnehagen når feberen er borte og allmenntilstanden tilsier det, uavhengig av utslett.

Les også:

Forkjølelse
Den vanligste infeksjonen hos barn. De vanligste symptomene er snue, snørrdannelse, hoste, nesetetthet og rennende øyne. Barnet kan gå i barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

Les om tett og rennende nese og hoste og tung pust

Diaré
Ved akutte diarétilstander kan barnet vende tilbake til barnehagen 2 døgn etter at det har blitt symptomfritt. Det gjelder også bleiebarn. Noen barn har en tendens til løs avføring, men det alene er ikke grunn til å holde barnet hjemme. Foreldrene vil kunne merke om diarétilstanden er unormal.

Les også:

Halsbetennelse
Halsbetennelse som skyldes streptokokker, gruppe A, kalles GAS-halsbetennelse. Barnet kan gå i barnehagen når det har vært på full penicillindose i minst ett døgn. I tillegg må barnet ha god allmenntilstand og være feberfritt.

Les mer om halsbetennelse

Hodelus
Det er ikke nødvendig å sende barnet hjem fra barnehagen selv om det er oppdaget hodelus. Når barnet kommer hjem skal første del av behandlingen helst gjennomføres samme kveld/natt. Barnet kan vende tilbake til barnehagen så snart lusekuren er påbegynt. Barnehage og vennekrets bør informeres om at barnet har hodelus, slik at vennekretsen kan sjekkes for lus og baret unngå gjensmitte.

Les også: Lusa er løs! Sjekk ungene!

Influensa
Influensalignende symptomer kan være feber med frysninger, tørrhoste, muskelverk og lett snue. Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Det kan være aktuelt å holde barnet hjemme lenger ved influensapandemi.

Les mer om influensa

Kikhoste
Oppdages og behandles sykdommen tidlig i forløpet, blir barnet vanligvis smittefritt 5 dager etter igangsatt behandling. Oppdages sykdommen senere i forløpet er ikke barnet like smittsomt, og kan derfor gå i barnehagen dagen etter påbegynt behandling. Barn som behandles forebyggende på grunn av smitte i familien trenger ikke å holdes hjemme.

Les også:

Munnsår (herpes simplex infeksjon)
Om barnet får munnsår er det ikke alene grunn til å holde barnet hjemme fra barnehagen. Årsaken er at sykdommen i stor grad smitter før symptomer oppstår, fordi smitterisikoen er liten eller fordi sykdommen er så vanlig og lite alvorlig. Dersom barnet er feberfritt og har god allmenntilstand, kan det fortsette å gå i barnehagen.

Omgangssyke (norovirus eller rotavirus)
Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden. Man bør vente i 48 timer etter opphør av symptomer før barnet kan sendes i barnehagen. Hygiene er spesielt viktig, og det er lurt å bruke engangshansker ved bleieskift.

Ringorm
Hvis det oppdages ringorm hos barn i barnehagen eller på skole, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem. Barnet bør behandles og bør kunne vende tilbake til barnehagen dagen etter påbegynt behandling.

Les om ringorm

RS-virus
Noen barn blir veldig syke av RS-viruset, andre opplever det som en helt vanlig luftveisinfeksjon. Det er allmenntilstanden som avgjør når barnet kan gå i barnehagen. Sykdommen smitter hovedsakelig i et tidlig stadium, så av hensyn til smittespredning er det ikke grunn til å holde barnet hjemme så lenge det virker friskt nok til å gå i barnehagen.

Skabb
Barnet bør være hjemme i 24 timer etter at behandlingen er igangsatt.

Skarlagensfeber
Sykdommen skyldes streptokokker gruppe A og behandles med penicillin. Barnet må ha gått på full penicillindose i minst ett døgn før det kan gå i barnehagen. Barnet må også være klinisk friskt og feberfritt.

Les også:

Vannkopper
Det er stor forskjell i hvor hardt barnet blir rammet av vannkopper. Men det må holdes hjemme til barnet har sluttet å få nye vannkopper og utslettet har begynt å tørke inn.

Ørebetennelse
Øreverk kombinert med feber og forkjølelse er som regel tegn på ørebetennelse. Allmenntilstanden avgjør når barnet er klart til å gå i barnehagen.

Les også:

Øyekatarr
Med dagens kunnskap er det ikke av smittevernhensyn grunnlag til å anbefale at barnehagebarn ved mild til moderat øyekatarr holdes hjemme. Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet holdes hjemme til pussdannelsen har avtatt, og det vil vanligvis være behov for legekontakt. Barnets allmenntilstand vil også i stor grad avgjøre om barnet må være hjemme fra barnehagen. Barnehageansatte kan generelt ikke forlange at barn med symptomer på øyekatarr undersøkes eller behandles før de kan få gå tilbake til barnehagen.

Les mer om øyekatarr

Kilde: Folkehelseinstituttet

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....