– Da jeg startet bloggen min var det ikke så mange som snakket om hjemmelaget babymat. Det har skjedd en stor endring de siste årene, og interessen for hjemmelaget babymat har eksplodert. Men mange av dem som snakker høyest er de med ekstreme meninger – de som maler verden i svart/hvitt og sunt/usunt, og som hevder at deres oppskrifter skal ha all verdens helseeffekter, sier ernæringsfysiolog Kristine Skjøthaug. Hun driver bloggen lagbabymat.no og har skrevet boken «Lag Babymat».
Hun synes det er trist hvis det å lage hjemmelaget babymat oppleves som nok et område hvor småbarnsforeldre må prestere.
– Det går fint an å lage litt hjemmelaget babymat og kjøpe litt ferdig, sier hun.
Hjemmelaget trenger ikke å bety vanskelig
Skjøthaug er mamma til tre, og har laget babymat til dem. For henne falt det naturlig.
– Jeg liker å lage mat, og da ble det naturlig å lage babymaten også, sier hun.
Målet var at babyen raskt skulle venne seg til å spise det samme som resten av familien.
– Jeg opplever at mange kompliserer babymaten når de små skal begynne med de første munnfullene, sier Skjøthaug.
Hun understreker at babyen i begynnelsen ofte spiser lite, og at det gjerne handler mest om å øve opp spiseferdighetene. Hun råder foreldre til å tenke på perioden som en tid for å utforske – la babyen bli vant til nye smaker og konsistenser.
– Mitt beste tips til foreldre er – slapp av, du og babyen klarer dette, sier Skjøthaug.
Hva skal babyen spise?
Det finnes et utall av oppskrifter på babymat, og det kan virke som om babyens mat er en helt egen greie. Men Skjøthaug synes man godt kan ta utgangspunkt i hva du selv har tenkt å spise til middag.
– Lager du enkel, god og næringsrik mat til deg og familien din, vil den også kvalifisere som næringsrik barnemat. Forskjellen på babyer som skal lære seg å spise, og oss andre, er at babyer fortsatt får mest næring fra morsmelk eller morsmelkerstatning, og at de trenger å øve seg på å få maten inn i munnen og ned i magen, sier hun.
Så hva skal man da servere?
– Jeg er tilhenger av å bruke puréer av grønnsaker i starten. Morsmelk og morsmelkerstatning er søtt, så derfor kan søtpotet være populært som den første maten, sier Skjøthaug.
Noe av målet med å lage hjemmelaget babymat, kan også være ønsket om at barnet kjenner igjen smakene når det blir større og kan spise det samme som resten av familien.
– En av fordelene med hjemmelaget babymat er at man kan tilpasse konsistensen mer gradvis, slik at maten ligner mer på vår mat. Du står også friere til å variere smakene, og kan utfordre smaksløkene til babyen i en perioden hvor den lille er nysgjerrig på nye smaker, sier Skjøthaug.
Podcast: Slik lager du enkel babymat hjemme
Gjest: Kristine Skjøthaug, ernæringsfysiolog
Dette kjøkkenutstyret er greit å ha
Det er ikke så mye som skal til for å kunne lage babymaten selv, men Skjøthaug har noen anbefalinger:
– Dampinnsats i gryta, stavmikser, små beholdere med lokk og isbitformer kan være greie å ha, sier hun.
Skjøthaug forteller at hun pleier å ta babymat-isbitene ut av formen når de har frosset, og oppbevarer dem i fryseren i pose merket med type mat og dato. Da tar det mindre plass i fryseboksen, og isbitbrettet er klart til ny bruk.
Trenger man å lage maten selv?
Hjemmelaget babymat kan være flott, men trenger man å ha dårlig samvittighet hvis man heller tyr til ferdige varianter kjøpt på butikken?
– Nei. Babymat på glass er nøye regulert og god nok. Babyen vil få i seg de næringsstoffene som er nødvendige. Men hjemmelaget babymat åpner for mer variasjon i smak og konsistens. Jeg synes det er viktig å få fram at helheten er viktigst, ikke detaljene. Selv om jeg har laget det meste av babymaten selv, har jeg også kjøpt ferdig. Det er viktig med god balanse i livet, og noen ganger kan babymat kjøpt på butikken redde hverdagslykken – sånn at man kan lese en god nok og ta seg en kopp kaffe mens babyen sover, sier Skjøthaug.
Dermed trenger det altså ikke å være så enten/eller som noen får det til å fremstå som.
– Jeg håper bloggen og boken min kan bidra til at foreldre lager babymat med senkede skuldre. De velger selv om de vil følge bokens anbefalinger, eller bruke den eller bloggen som inspirasjon eller oppslagsverk, sier Skjøthaug.
Du finner fem av hennes oppskrifter på babymat under annonsen.