BabyAmming– Det er lov å fortsette nattammingen!

– Det er lov å fortsette nattammingen!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Elisabeth Rongved 6716
Mange trøtte småbarnsforeldre drømmer om en baby som sover hele natten, så det er kanskje ikke rart man stadig får råd om når og hvordan man kan slutte å nattamme. Allikevel: – Dersom ammingen ikke plager deg, er det ingen grunn til slutte å gi den større babyen pupp om natta, sier lege Kamilla Brastein.

En natt med uavbrutt søvn er en drøm for de fleste nybakte foreldre. De første seks månedene, frem til barnet har kommet skikkelig i gang med fast føde, er amming eller flasking om natten såvel som på dagtid uunngåelig for de fleste. Men rundt seksmånedersdagen opplever mange mødre at om de ikke selv tenker på å avslutte nattmåltidene ennå, så er dette noe omverdenen gjerne har sterke meninger om.

En uhøytidelig spørreundersøkelse på Babyverden.nos diskusjonsforum viser at blant de 200 første som svarte, hadde flertallet blitt anbefalt på helsestasjonen å nattavvenne, eller fått vite at de nå kunne nattavvenne, da barnet var mellom 4 og 6 måneder gammelt. En av fem opplevde at helsesøster uoppfordret anbefalte nattavvenning – uten at foreldrene selv hadde tatt opp temaet.

– En sak mellom mor og barn!

– Det er jo mange av oss voksne som hadde syntes det hadde vært vanskelig å gå 12 timer uten mat, men vi forlanger det av babyer på 6 mnd. Det synes jeg er ganske rart, sier Lene Johansen, mor til en datter på 2 år og 3 måneder som fortsatt av og til blir får melk om natten.

– Når det gjelder avvenningen så er jo de mest brukte metodene at barnet skal skrike. Man skal tilby barnet vann og smokk og så vil det være over innen et par dager. Jeg mener det strider litt imot endel mammainstinkter og man responderer ikke på barnet slik man kanskje bør, sier Johansen.

– Helsestasjonene er nok generelt veldig ivrige på å anbefale nattavvenning fordi de ser hvor viktig det er for mor å få god nok søvn, sier helsestasjonslege i Porsgrunn, Kamilla Brastein.

– Mange barn er jo i stand til å klare seg en hel natt uten melk når de er et halvt år gamle. Allikevel skal man være forsiktig med å skjære alle over en kam. Det er ikke alle barn som er klare for nattavvenning ved et halvt års alder, og det er heller ikke alle mødre som synes det er et problem å amme eller gi flaske om natten, sier Brastein, som er grunnlegger av nettstedet sovlillebaby.com. Brastein mener hvorvidt man velger å amme eller ikke amme om natten, utelukkende er en sak mellom foreldre og barn.

– Dersom foreldre og barn trives med å amme eller gi flaske om natten, er dette noe verken helsesøstre, svigermødre, venninner eller andre har noe med. Nattamming har mange fordeler, og det er ingen grunn til å føle at man bør slutte hvis man ikke har lyst.


Ingen helsegevinst i å slutte

Brastein peker på at det ikke er påvist at babyen har helsemessige fordeler dersom den går uten mat en hel natt.

– Tidligere har man vært bekymret for tannhelsen til spedbarn som har fått tenner når disse fortsatt ammes om natten, men nå vet vi at amming om natten ikke fører til verken dårlig tannstilling, og at morsmelk ikke gir tannråte.

– Kan ikke stadige oppvåkninger om natten for å spise føre til dårlig søvnkvalitet for barnet såvel som for mor?

– Man merker jo det raskt dersom barnet sover dårlig. Det blir grinete og trøtt på dagtid. Dersom barnet er i godt humør og vokser og trives, er det ingen grunn til å tro at eventuelle nattmåltider har noen negativ effekt. Tvert i mot er det mange gode grunner til å fortsette nattammingen også når man er kommet i gang med fast føde. Man opprettholder melkeproduksjonen, selv om barnet kanskje er mindre interessert i å bli ammet på dagtid, og kan dermed få mulighet til å amme lenger. Fettsyrene og melkesukkeret er gunstig, døgnet rundt. Barnet blir mindre skrubbsultent om morgenen, og man får dermed kanskje sove lenger. Når det er varmt, eller hvis barnet er sykt og har feber, er nattamming en ypperlig måte å unngå dehydrering på, påpeker Brastein.


– Slitsomme netter

For mange foreldre som virkelig sliter med nattesøvnen, virker nattavvenning imidlertid som en nødvendig løsning.

– Vi var i en, følte vi selv, utrolig fortvilende situasjon på natten. Datteren vår var lys våken mellom midnatt og 4. Hver eneste natt. Jeg fikk noen halvhjertede råd på helsestasjonen om Ferber og om å ikke gi henne oppmerksomhet. Vi håpet at det var det å bli tatt opp av sengen og lagt til brystet som vekket henne, og at hvis vi bare gav henne vann fra en tutekopp mens hun var litt i ørsken, så ville hun sove videre, forteller tobarnsmoren Synnøve, som nattavvente sin eldste datter da hun var 6 ½ måned gammel.

Når puppen er søvnassosiasjon

I dette tilfellet hjalp imidlertid ikke nattavvenningen på søvnproblematikken, men lege Kamilla Brastein har full forståelse for at ikke alle foreldre orker å være våkne flere ganger hver natt for å gi barnet melk.

– Et barn på over seks måneder som spiser godt på dagtid og legger godt på seg, men som allikevel våkner mange ganger i løpet av en natt, er nok ikke sultent. Da handler oppvåkningen sannsynligvis mer om en søvnassosiasjon, sier hun, og forklarer: – En søvnassosiasjon er det vi alle må ha for å sovne greit. For de fleste voksne er det snakk om et mørkt rom og en god seng. Spedbarn våkner mange ganger i løpet av natten, og kan bli avhengig av å suge litt på mors bryst for å sovne igjen. Mens det for en nyfødt er naturlig og trygt å die døgnet rundt, er det slitsomt for både barn og mor når babyen er eldre. Opplever man at det er her problemet ligger, bør man ikke ha dårlig samvittighet for å hjelpe barnet med å få andre søvnassosiasjoner, og kutte ut nattmaten. Men det må gjøres på en gjennomtenkt måte som ikke går ut over barnets trygghet, avslutter Brastein.

LEGE KAMILLA BRASTEINS RÅD OM NATTAVVENNING:

– Et barn som ikke lenger skal få melk om natten, bør spise to faste måltider om dagen, ha stabil vektoppgang, og være fysisk og psykisk friskt. Dette gjelder uavhengig av barnets alder.

– Forvent protester, men forlat aldri et gråtende barn. For babyen er det en stor forskjell på å ikke få viljen sin (i dette tilfellet pupp eller flaske), og å bli forlatt.

– Mor bør ikke reise vekk under avvenningen dersom barnet ammes. Det kan være traumatisk for den lille å miste både nattpuppen og mamma på en og samme gang.

– Enkelte velger å trappe ned på ammingen eller melkemengden og dermed avvenne babyen gradvis. For mer informasjon om mor-barn-vennlig nattamming, nattavvenning og søvn, se for eksempel www.ammehjelpen.no, www.midtimellom.no eller www.sovlillebaby.com

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: