BabyAmming10 kjappe om ammeproblemer

10 kjappe om ammeproblemer

Det er viktig å få kyndig hjelp ved ammeproblemer. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Gjennomgått og godkjent av Ingebjørg Finnesand, IBCLC, Ammeklinikken.no 19731
Amming er sunt og flott for alle parter så lenge det funker. Men hvis gjør man hvis man støter på problemer underveis? Her er gode råd som kan hjelpe deg å amme så lenge du ønsker.

1. Min nyfødte har feil sugetak – det er akkurat som om hun ikke får tak på brystet, og jeg tror ikke hun får i seg nok melk.
Babyen skal ha mye bryst i munnen når den dier. Om barnet ikke klarer å få nok bryst inn i munnen, eller ikke klarer å beholde et godt tak på brystet gjennom måltidet, så er det viktig å få veiledning for å hjelpe barnet til å ta bedre tak på brystet. Noen ganger er årsaken at barnet ligger i en ugunstig stilling, eller at det trenger hjelp til å gape over nok av brystet. I andre tilfeller kan det være et stramt tungebånd som gir problemer med ammingen. Ved mistanke om kort tungebånd, kontakt legen og få det sjekket.

2. Jeg har så fryktelig såre bryster.
De første dagene etter fødsel opplever dessverre mange at brystnknoppene blir såre. Dette er ikke normalt, og jo tidligere dere får hjelp til å korrigere barnets tak på brystet, jo raskere vil sårheten forsvinne. Det finnes mange ulike råd mot såre brystknopper, men det aller viktigste er å gjøre noe med årsaken til at man blir sår – så be om hjelp fra ammekyndig helsepersonell. Du skal kjenne tydelig forskjell på ammingen når barnet får et bedre tak på brystet. Det finnes mange forskjellige kremer for såre brystknopper som kan være en god behandling for å unngå at sårene tørker ut, men pass på at eventuelle kremer som du bruker er beregnet for amming. Ellers så finnes det alternativer som beskytter de såre brystknoppene mellom amming, som «Silverette», som er veldig effektive for at sårene skal gro raskest mulig.

3. Min nyfødte ammer uavbrutt hele kvelden. Jeg er redd det betyr at han ikke får nok?
Det er helt vanlig at babyer søker brystet veldig hyppig på ettermiddag/kveldstid de første ukene. Årsaken er at man produserer mindre melk på kveldstid enn på dagtid, men denne melken er til gjengjeld mer kaloririk enn melken er på dagen så de spiser seg opp på ekstra god melk. Det beste du kan gjøre, er å la barnet die så mye og lenge det vil. Legg heller til rette hverdagslivet slik at den er hyggelig for både deg og barnet med disse kosestundene på kveldene. Husk at mange barn sover bedre om natten fordi de får ammet godt på kveldstid. Prøv å motstå fristelsen for å gi tillegg på flaske hvis ikke situasjonen er uutholdelig.

4. Min lille baby bare sover og sover, og jeg er redd hun ikke går opp i vekt. Hvordan kan jeg få henne til å kvikne til?
Mange slappe og søvnige barn sover fordi de ikke får nok melk og dermed ikke nok energi, så har du en søvnig type bør du sjekke vektoppgangen hos helsestasjonen. Du kan vekke barnet ved å skifte på det, eller kle av det litt før måltidet. For å unngå sovning under amming, kan du kile det på kinnet, på ryggraden, under foten eller i håndflaten. Bytt bryst ofte slik at melken renner lett, og bytt bryst frem og tilbake flere ganger under hver amming. En nyfødt bør die minst 8 til 12 ganger i døgnet, og ha minst 2 bæsjebleier i døgnet. Ikke la det gå lenger tid enn 3 timer mellom måltidene, altså fra du starter ett måltid og til du starter det neste så skal det gå maks 3 timer – og dette gjør du frem til barnet er kvikkere, våkner til måltidene selv og godt forbi fødselsvekten sin. Er du bekymret, kontakt helsestasjonen.

5. Babyen min legger ikke nok på seg, og helsesykepleier mener jeg bør gi morsmelkerstatning i tillegg. Er det ingen vei utenom?
Det er mulig å prøve å øke melkeproduksjonen på egen hånd. Legg barnet til hyppigere, helst annenhver time, og legg inn ekstra amme-økter om natten. Har du mulighet, så dediker et par dager til å bare hvile deg, spise, drikke og amme.

Veldig få kvinner har ikke nok melk, er du en av dem med lite melk så husk at litt amming er bedre enn ingen amming.

6. Av forskjellige årsaker kan jeg ikke fullamme. Er det noen vits overhodet da?
All melken du lager til ditt barn er verdifull så hvis du vil og orker, er det absolutt fordelaktig å delamme. Barnet får morsmelkens helsegevinster også når det får den i mindre doser, og ammingen er også viktig for mor både fysisk og emosjonelt. Så det er ingen grunn til å la være å amme bare litt.

7. Hjelp, jeg har fått tette melkeganger og er redd for brystbetennelse!
Tette melkeganger kjennetegnes ved harde, ømme klumper i brystene. Sørg for å tømme brystene ved hyppig amming i forskjellige stillinger. Barnet bør die aktivt i minst ti minutter, og minst annenhver time på dagtid og hver tredje time om natten. Funker ikke det, bør du pumpe deg i tillegg slik at de harde kulene forsvinner. Hvis du har prøvd å selvbehandle i et døgn uten hell, bør du kontakte lege for å unngå at det blir betennelse i brystene.

8. Jeg har alt for mye melk, brystene flommer over så den lille ikke får tak, og når melken kommer, fosser det så han knapt klarer å svelge unna. Hva gjør jeg?
Dette kan være overproduksjon, men det er viktig å finne den underliggende årsaken til dette. Ta kontakt med ammekyndig helsepersonell for å få hjelp. Om det er overproduksjon, anbefales det å tømme brystene helt ved pumping for så å amme hver tredje time i en kort periode. Dette kalles” heltømming og blokkamming” og du kan lese mer om hvordan du gjør dette her.

9. Babyen min hyler hver gang den blir lagt til, og vil bare ha det ene brystet. Er det noe galt?
Brystvegring på bare det ene eller begge brystene kan skje plutselig eller det kan utvikle seg over tid. Det er veldig viktig at man aldri forsøker å presse babyen til å ta brystet om den gir uttrykk for ubehag når man legger ham/henne til brystet. At barnet ikke vil ta det ene eller begge bryst kan ha flere årsaker. Ta kontakt med ammekyndig helsepersonell om barnet virker å være utilpass ved brystet. Årsaken til at barnet foretrekker det ene brystet fremfor det andre kan ha med at mor produserer mer melk i ett bryst. Dette er veldig vanlig, de fleste mødre har mest melk i sitt høyre bryst og minst i det venstre, mens andre har det motsatt med mest melk i venstre bryst. Hvis barnet avviser det brystet som lager minst melk så kan du forsøke å melke ut litt for hånd (eller med pumpe) etter hver amming i et par dager, da vil produksjonen øke og brystet kan bli mer interessant for barnet igjen.

OBS: Dersom barnet plutselig virker lite interessert i mat så skal man kontakte lege da manglende matlyst hos nyfødte kan være et tegn på sykdom.

10. Babyen min på 8 måneder er totalt uinteressert i brystet, men jeg vil gjerne amme til hun er minst 1 år. Hvordan kan jeg få henne interessert?
Mange barn går igjennom faser der de ikke er interessert i å die, men dette betyr ikke at du må slutte helt. Tilbring så mye tid som mulig med babyen og sørg for å gi henne ekstra mye kos og fysisk nærhet. Prøv å slapp av og få ammingen til å bli en rolig og positiv stund for babyen. Sitt gjerne i et rolig rom med få ting som kan distrahere barnet. Du kan forsøke å ha et ammesmykke rundt halsen din, det er en snor med en leke som er interessant for babyen som hun kan være opptatt med mens hun dier. Dersom barnet sover rundt, kan det være fordelaktig å amme en gang på natten igjen, da mange barn dier best når de er søvnige. Ikke tving henne til å die, tenk heller at dette kan gå over. Melkeproduksjonen kan du opprettholde ved å pumpe. De aller fleste babyer har en sånn periode hvor brystet er mindre interessant men det går over.

For mer utfyllende svar på disse spørsmålene, se kildene: www.Ammehjelpen.nowww.kellymom.com, La Leche League International http://www.llli.org/

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: