BabyAmmingAmming etter 1 år - går det an?

Amming etter 1 år – går det an?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av ammehjelper Inger Anita Merkesdal 16829

Kan jeg fortsette å amme etter at barnet er begynt i barnehage og jeg i jobb? Og hvor lenge skal jeg amme, og hvorfor? Hva er vanlig og hvordan gjør jeg det? Dette er spørsmål som mange mødre stiller seg når barnet er blitt ett år.

Hva sier anbefalingene?
Svært mange mødre i Norge følger Helsedirektoratets råd for ernæring og fysisk aktivitet, og gir spedbarnet morsmelk som eneste ernæring i 4-6 måneder. Undersøkelser viser også at mange fortsetter med morsmelk som basis i kosten frem til minst 12 måneders alder.

Det første halvåret etter at barnet begynner å få smaksprøver av fast føde, utgjør morsmelken fremdeles den viktigste næringen. Etter hvert overtar den øvrige maten som hovednæring, mens morsmelken fortsatt er en nødvendig kilde til vitaminer, mineraler, immunstoffer og fett.

Når barnet har passert ett år, anbefales det at barnet får tilbud om minst fire hovedmåltider i løpet av dagen. Det er bra om tre av måltidene for eksempel har brød, grøt eller kornblandinger som basis. Det tredje måltidet er middagen. Hvis barnet er sultent mellom måltidene, kan du amme det, eller gi frukt og grønnsaker. Dette gir nyttige næringsstoffer, samtidig som appetitten ikke blir ødelagt før neste måltid. Du kan også amme før brød-frokosten og etter kveldsmaten. Nå er ikke amming lenger måltid, men viktig tilleggsnæring, og den tar dere når dere har lyst.

Du har rett til å amme lenger
Det som er sikkert, er at det er ingen regel for når og hvordan vi skal avvende barnet. Det er ingen logisk grunn til å slutte når barnet når ettårsalderen. Mange velger å trappe ned eller slutte å amme når de er ferdige med permisjonen, mens andre tenker at barnehagestart er et greit utgangspunkt for avslutning. Men har du lyst og anledning er det ingen ting i veien for å amme også etter den tid, for det kan være positivt både i forhold til tilknytning og beskyttelsen morsmelken kan gi barnet. Og med den beskyttelsen og rettighetene norsk lovgivning gir oss, bør ikke morens arbeid ha noen betydning.

Du har rett til å få fri fra jobben for å amme, uansett hvor gammelt barnet er. Du har imidlertid ikke rett til ammefri med lønn. Fri med lønn bestemmes av avtaleverket på arbeidsplassen.

Hvorfor skal jeg amme lenger?
Morsmelken er den naturlige og aller beste maten for spedbarnet. Melkens sammensetning og mengde er tilpasset barnets behov, og inneholder en rekke stoffer som blant annet beskytter barnet mot infeksjoner.

Morsmelken inneholder immunstoffer som beskytter mot infeksjoner forårsaket av bakterier og virus. Disse immunstoffer blir ”oppdatert” av morens kropp, fordi hun til enhver tid produserer antistoffer mot det barnet er eksponert for. Når barnet kommer hjem fra barnehagen med nye bakterier og virus, vil moren møte disse gjennom sin kontakt med barnet, og så begynner morens kropp å lage beskyttende antistoffer som går rett i melken.

Mer utsatt for sykdommer
Barn som ikke ammes er mer utsatt for diaré, mellomørebetennelse og luftveisinfeksjoner, de er også mer utsatt for enkelte sykdommer senere i barndommen og i voksen alder.

I morsmelken er det stoffer som sikrer den normale utviklingen av barnets hjerne og nervesystem. Hormoner og andre stoffer i morsmelken letter fordøyelsen og omsetningen av næringsstoffer, og fremmer modningen av tarmen. Dessuten konkluderer flere forskningsrapporter med at brystbarn har lavere risiko for å bli overvektige senere i livet.

På et eller annet tidspunkt vil dere selvfølgelig slutte med ammingen. Men jo lenger du beskytter barnet mot sykdommer ved å gir morsmelk, jo bedre er det. For i mellomtiden blir barnet eldre, det blir mer robust og får anledning til å bygge opp sitt eget immunsystem.

Være liten
Når barnet er vekke fra mor hele dagen, kan det dessuten være ekstra godt å komme hjem til puppen. Ute blant de andre barna vil også de fleste ettåringer forsøke å strekke seg, og være ”store”. Det er vel og bra, men da er det også godt for barnet at det etter en lang dag kan få komme hjem igjen til mamma og være bitte liten. Her kan puppen være til god hjelp. En ammestund etter endt barnehagedag er en god anledning for masse kos med barnet, og ikke minst – mamma får en god anledning til å sitte ned og hvile seg litt med god samvittighet.

For mors skyld
For mors del er det også flere gode grunner for å fortsette å amme. Det er påvist at kvinners nivå av stresshormoner stiger etter avvenning, helt uavhengig av hvor gammelt det diende barnet er. Ammingen utløser også såkalte endorfiner, som er et hormon som fremmer "lykkefølelse". Mens du ammer fordobler mengden endorfiner seg i kroppen din, og nivået er på topp etter 20 minutter med amming.

Når en ammer har en også svært lave østrogennivå i kroppen. En rekke studier viser at forekomsten av brystkreft er høyere jo færre barn en kvinne har, samt jo kortere sammenlagt ammetid hun har. Det å amme er dessuten gratis, og maten er alltid klar så lenge mor er der.

Det å amme vil også kunne virke slankende. Hvor mye fett barnet tar fra din kropp, vil selvfølgelig variere, og amming er ikke slankende hvis du kompenserer med å spise ekstra. Men hvis du spiser vanlig er amming slankende. Og det er i hvert fall ikke fetende, som så mye annet godt!

Amming et hinder?
Selv om du ammer fremdeles kan du godt reise vekk en helg. Nå trenger du ikke lenger å pumpe ut morsmelk før du reiser, mens du er borte drikker barnet annen melk. Du risikerer ikke at produksjonen stopper ved et mindre fravær og du produserer sannsynligvis heller ikke så mye at overfylte bryster blir et problem.

Skal du være lenge bort, tar du babyen med deg. Det er supert å amme hvis familien skal på langtur. Da er det helt unødvendig å stresse med å passe på at dere har mat og drikke tilgjengelig for barnet til alle tider. Det å die motvirker propper i ørene når flyet tar av og lander, og når barnet blir trøtt og lei, har du den beste trøstekosen klar. Hvis du har begynt å trappe ned ammingen og planlegger å reise vekk med barnet, bør du øke antall måltid i døgnet de siste ukene før dere drar, så får du opp en god produksjon før turen.

Er det vanlig?
Mennesker er flokkdyr, og vi har en tendens til å ønske å ”gjøre det de andre gjør”. Men hva som er vanlig varierer fra kultur til kultur, og opp gjennom tiden. I noen kulturer ble barna ammet til de var seks år. For noen årtier siden fikk norske spedbarn middag med kjøtt, poteter og grønnsaker ved tre måneders alderen. Nå vet vi at det ikke bare var unødvendig, men direkte skadelig. Men vanlig var det like fullt.

Det hender at kvinner avbryter ammingen før de ønsker, fordi de tror det er vanlig eller fordi det er vanlig blant deres venninner. Men det er ingen grunn til å avbryte ammingen før du og barnet ditt har lyst til det, uansett hva ”de andre” sier. Dessverre har vi ikke statistikk for hvor vanlig det er å amme ut over toårsalderen, fordi det ikke blir spurt om dette på helsestasjonene.

Tandem-amming
Hva så med et nytt barn? Det er faktisk fullt mulig å amme mens du er gravid, det er til og med  mulig å amme to søsken, selv om de ikke er like gamle! Tandem-amming er ikke så vanlig i vår kultur. Men siden mange utsetter det å få barn til de er blitt godt voksne, er det blitt vanligere at barna blir født ganske tett, og da er det flere gode grunner for å vurdere tandem-amming.

Noen opplever at brystene blir så ømme under graviditeten, at de ikke synes det er godt å amme mens magen vokser. Noen føler seg såpass uopplagte den første tiden av graviditeten at de helst vil ha kroppen sin for seg selv. Andre kan føle at det både er enkelt og greit å la barnet kose seg med ammingen mens dere hviler sammen. Så får du i hvert fall en hvil!

Noen fortsetter å produsere like mye melk gjennom hele svangerskapet, mens andre merker en nedgang. Melkeproduksjonen under svangerskapet henger sammen med hvor ofte barnet får die, så nedgangen kan også henge sammen med at hyppigheten går ned.

Du kan amme gjennom hele svangerskapet, eller deler av dette. Forsøk imidlertid å unngå å avvende den eldste for tett opp mot fødselen. Det kan være tøft nok å få et søsken, og måtte finne seg i å dele mamma og pappa med en annen, om barnet ikke samtidig skal måtte miste puppen også!

En eller begge?
Når det nærmer seg fødselen vil morsmelken forandre seg, for å tilpasse seg det nye barnet. Når babyen er født, vil du produsere kolostrum som ved enhver fødsel. Men så går du igjen over til å produsere den ”vanlige” morsmelken. Du risikerer ikke at storesøster/bror spiser opp råmelken for babyen. Kanskje den eldste endatil ikke synes at denne melken smaker godt.

Hvor ofte du lar den eldste die, og om den eldste skal få ha en pupp mens den yngste får den andre, eller de bytter på puppene, er helt opp til dere. Flere mødre opplever at søsken som tandem-ammer er mindre sjalu, og at overgangen til det å bli storesøster/bror går greit. Hvis du ammer begge barna samtidig, unngår du at den eldste maser om din oppmerksomhet mens du gir den yngste. Noen opplever imidlertid at den eldste forstyrrer babyen såpass at det er greiere om de spiser hver for seg.

Kilder:
- Helsedirektoratet
- www.ammehjelpen.no
- Rachel Myr, jordmor og internasjonalt godkjent ammeekspert.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: