BabyAmmingDette gjør du med såre brystvorter

Dette gjør du med såre brystvorter

Når den første sårheten har gitt seg etter bare noen få dager, skal ikke brystvortene bli såre. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ingebjørg Finnesand, internasjonalt sertifisert ammeveileder, IBCLC, og daglig leder ved Ammeklinikken i Stavanger 57780 Sist oppdatert 05.11.21
Såre brystvorter, eller brystknopper som man helst kaller det nå, er et tegn på at noe er galt. For å bli kvitt sårheten må du gjøre noe med årsaken. Det er viktig å be om hjelp fra ammekyndig helsepersonell så raskt som mulig hvis du opplever sårhet.

Finnes som regel en enkel forklaring
Årsaken til at du blir sår er ikke at du har spesielt tander hud, eller at babyen dier så ofte, selv om mange tror det. Har babyen et godt tak på brystet, blir det ikke særlig belastning på huden på brystknoppen, og man vil vanligvis ikke bli sår. Har babyen derimot for lite bryst i munnen, blir belastningen på huden veldig stor – og man ender opp med sår hud på brystknoppen, eller åpne sprekker og sår. Dette er smertefullt og en stor belastning for mor i en sårbar tid.

Det viktigste tiltaket når man har såre brystknopper er altså å sørge for at babyen får mer bryst inn i munnen, fordi det vil rette opp problemet og føre til at sårene gror raskt.

Hvor kan du be om hjelp?
Du kan be om hjelp på helsestasjonen, hos fastlegen, på barsel, barselpoliklinikk, hos Ammehjelpen eller privat ammeveileder.

Prøv en annen ammestilling
En effektiv måte å gjøre ammingen mindre smertefull på, er å skifte ammestilling. Da tar barnet tak på brystet på en annen måte.

Et godt råd er å prøve tilbakelent amming, for i den stillingen er det lettest for babyen å gape høyt. Når babyen dier mens han/hun ligger oppå deg, gjør tyngdekraften at underkjeven kommer lenger ned, slik at barnet gaper høyere. Dermed får det også mer bryst inn i munnen. Og mor får mindre vondt.

Her er noen tips hvis du vil forsøke tilbakelent amming:
– Finn en seng eller sofa hvor du kan sitte godt bakoverlent. Ligg så langt bakover at babyen ligger stabilt i mageleie oppå brystet ditt.
– Sørg for god støtte i rygg/nakke og under armen på den siden du skal amme.
– Når du ligger bakoverlent kan babyen ligge i hvilken som helst retning oppå deg. Pass bare på at babyen ligger på magen og at hele babyens kropp er i kontakt med din kropp.
– La babyens kinn lene mot det brystet du ønsker å amme fra.
– Hjelp babyen så mye som du føler er nødvendig, men pass på at du hjelper babyen med det den forsøker å gjøre. La babyen lede deg.
– Dersom du føler at babyen får lettere tak om du former brystet litt, så gjør du det. Finn ut hva som passer for dere.

Les mer om tilbakelent amming hos Ammehjelpen.

Når du sitter og ammer
Ved sittende amming er det viktig at babyen kommer helt inntil deg, slik at han/hun har mulighet til å få nok bryst inn i munnen. Det er lettest å få til ved det som kalles omvendt vuggestilling. Legg babyen så han/hun ligger i høyde med brystet. La oss si at barnet skal die på venstre bryst. Da tar du høyre hånd og støtter babyen rundt skuldre og nakke. Hold hånden sånn at du har tommelen i underkant av det ene øret til babyen, og de andre fingrene ved det andre øret. Venstre hånd smyger du under brystet, slik at du kan klemme sammen brystet mellom tommelen og de andre fingrene. Fingertuppene dine skal være i retning rett opp mot ansiktet ditt. Klem sammen brystet slik bildet viser.

Nå har du god kontroll på babyen med høyre hånd, og brystet med venstre hånd. Når du klemmer sammen brystet som på bildet, formes brystet slik at det blir litt lettere å gape over det for babyen. Hold babyen tett inntil deg, og pass på at haken hans/hennes er i tett kontakt med brystet og brystknoppen din peker opp mot nesen til babyen. Når han/hun gaper høyt, vipper du brystet inn i munnen samtidig som trekker du ham/henne raskt inntil deg.

Ikke gi opp om du ikke får det til på første forsøk. Å amme er som å danse – det må læres! Husk å ta babyen av brystet hvis det gjør vondt, og prøv å legge det til på ny. Du kan snike en lillefinger inn i munnviken for å oppheve vakuumet, slik at du ikke trekker babyen av brystet mens den fortsatt er koblet på.

Les gjerne også Ammehjelpens råd for såre brystknopper.

Salve eller brystknoppbeskyttere?
For at sår skal gro, er det best at de holdes fuktige. Det er derfor lurt å enten bruke en salve eller brystknoppbeskyttere, som for eksempel Silverette. Salve, Silverette eller andre produkter kan ikke reparere årsaken til at det er sårt, så det er viktig at babyen har godt tak på brystet – også om du bruker dette. Hvis du bruker salve, er det viktig at du er helt ren på hendene når du smører på salven, ellers vil du kunne overføre bakterier til brystknoppene. Er det vondt å ta direkte på brystknoppene, kan et tips være å ta litt salve på innsiden av ammeinnlegget, og så legge det på brystet.

Silverette er brystknoppbeskyttere i rent sølv som beskytter de såre brystknoppene mot trykk og fibre fra ammeinnlegg og klær. De holder også sårene fuktige, slik at de gror raskere. Sølvet har en antibakteriell effekt som gjør at det blir mindre bakterier i sårene. Dette gir en rask smertelindring og gode forhold for at sårene skal gro. De kan brukes forebyggende, eller hvis du har blitt sår.

Hvis ingen av disse tingene hjelper
Hvis det ikke hjelper å bedre babyens tak på brystet, det fortsatt gjør vondt å amme og/eller du kjenner stikkende eller brennende smerter også etter amming, skal du ta kontakt med fastlegen din. Dette kan være tegn på at det har blitt bakterieinfeksjon i sårene, og det kan hende at du trenger medisiner. Før oppstart med medisiner skal legen ha tatt en bakterieprøve fra sårene.

Skjold ved såre brystknopper
Ammeskjold eller brystskjold er en tynn silikonhette som settes over brystknoppen. Dette kan for noen hjelpe slik at det blir mindre smertefullt å amme, og kan da være en god midlertidig løsning for å komme over ammeproblemer. Dersom dere skal bruke skjold, er det viktig at du bruker dem riktig – og at du finner den størrelsen som er tilpasset brystknoppen din. Det man skal være obs på ved bruk av skjold er at babyen kan få i seg mindre melk i forhold til hvis han/hun dier direkte av brystet, og at han/hun kan bli så vant til skjoldene at det blir vanskelig å ta brystet uten skjold etterpå. For de fleste så går dette fint, men be om veiledning i bruk av skjold slik at du sikrer at det blir brukt riktig.

Husk at du ikke skal ha smerter under amming, og at det ikke er «helt normalt» å ha såre brystvorter, slik enkelte hevder. Ikke vent, men søk hjelp så snart problemene oppstår. Jo raskere dere får rettet opp problemene, jo raskere kan dere nyte koselige ammestunder sammen igjen – smertefritt.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: