BabyAmmingHvordan slutte å amme?

Hvordan slutte å amme?

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Christine Finke og Heidi Elin Nupen 8760 Sist oppdatert 21.06.10

Morsmelken er en smart innretning. Og når det fungerer som det skal, er det både praktisk og det beste for barnet ernæringsmessig. Men hvordan slutte å amme?

Norske helsemyndigheter og Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler morsmelk som eneste næring de første seks månedene. Utover dette anbefaler norske helsemyndigheter amming til barnet er minst 1 år, WHO til barnet er 2 år. Men hva så når det begynner å nærme seg ammestopp? Her er et knippe metoder:

 

Den harde måten – å slutte tvert

Dette er den tøffeste metoden, for både mor og barn. Slutter man på 3-10 dager, blir det en stor omstilling for barnet. Ikke bare blir det slutt på den typen mat, men også det velkjente ritualet som gir nærhet og trygghet. Å slutte brått kan også bli smertefullt for mor, siden det vil gå en stund før melkeproduksjonen stopper opp.

 

(Det finnes imidlertid medisin som stopper melkeproduksjonen, noe som kan være aktuelt om ammestopp blir brått bestemt for eksempel hvis mor blir alvorlig syk. Men disse kan gi bivirkninger i form av sykdomsfølelse, problemer med blodtrykk og sirkulasjon).

 

Velger man å slutte å amme tvert, er det også en risiko for at man kan få brystbetennelse. Dette kan man unngå ved å trappe ammingen gradvis ned.

Les også:

Er babyen min mett?

Kan jeg drikke alkohol når jeg ammer?

Dette gjør du med såre brystvorter

Å trappe ned ammingen gradvis
Skal man trappe ned, kan det være greit å begynne med å introdusere flaske eller ett ekstra måltid i uken i stedet før morsmelk, og så trappe dette opp etter hvert. På denne måten får verken babyen eller brystet sjokk. Prøv da å gi flasken på det samme tidspunktet som du ville ha gitt brystmelk – da kjenner babyen igjen rytmen.


Mange barn er mest opplagte til å prøve nye ting rett etter en liten kvil – men her må du prøve deg fram og se hva som passer ditt barn.


Hvis barnet skal få flaske, kan det være lurt at den som ikke ammer gir flasken. (Barnet kan kjenne lukten av mor og morsmelk, og kan bli distrahert). Gi ikke opp om barnet ikke tar flaske med en gang, det kan være at barnet må finne sin favoritt blant gummi eller silikon, eller formen som passer munnen best. 


Å pumpe ut morsmelk, for så å gi denne på flaske, er ingen fullgod løsning om man vil trappe ned på ammingen. Dette fordi mor da vil produsere like mye melk (om ikke mer!). På den annen side kan dette være en måte for å få introdusert selve flasken i nedtrappingen.


Les også:


10 kjappe om mating med flaske


Overgrep å tvinge barnet til å spise


10 kjappe om å spise selv


Naturlig ammestopp
Her er det barnet som bestemmer når det vil slutte med morsmelk. Noen barn finner ut at de ikke vil ha mer morsmelk når de går over til mer fast føde ved 6 måneders alder – andre vil ha morsmelk helt opp i treårsalderen… Hvis man vil og kan er det ikke noe som tilsier at man skulle slutte amme så lenge det fungerer for mor, barn og familien ellers. Vil du lese om noen som har ammet lenge, kan du gå til: 


 

"- Det er lov å fortsette nattammingen!" eller "Alexander (snart 3) elsker ammestundene"


Har du noen tips om ammestopp? Hvordan gjorde dere det? Send inn dine kommentarer under!


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: