BabyAmmingKan jeg drikke alkohol når jeg ammer?

Kan jeg drikke alkohol når jeg ammer?

Når er det greit å nyte alkohol igjen? Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 47954

Etter ni måneder uten alkohol, ønsker mange nybakte mødre å kose seg med et glass vin igjen. Men først når det er trygt. Når er det? Ammeekspert Gro Nylander gir deg svaret!

– De første seks ukene etter termin bør mødre være helt avholdende. Vi sier termin, ikke fødsel, for det har med babyens leverutvikling å gjøre. De første ukene har babyen svak leverfunksjon, og klarer ikke å bryte ned selv små mengder alkohol, sier Nylander.

For noen år siden kom det nye nasjonale retningslinjer på området, og Nylander var med på å utforme dem på vegne av Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

– Når babyen er seks uker gammel og eldre, kan mor drikke et halvt eller ett glass vin. Men så må hun vente noen timer med å amme. Retningslinjene sier tre timer, men det er litt strengt synes jeg. Et par timer holder for de fleste, sier hun.

Les også: Er babyen min mett?

Hun understreker også at dette ikke betyr at mor bør nyte ett glass vin hver andre til tredje time over tid, eller hver kveld.

– Men har du akkurat ammet, tåler babyen å vente på mat i tre-fire timer, så da kan du ta deg et deilig glass vin og kose deg. Du kan jo leve stort sett som normalt når du ammer, sier hun.

Nylander påpeker at mors vekt også spiller inn. En stor kvinne får lavere promille fordi hun fordeler alkoholen over flere kilo. Hun vil for eksempel få 0,3 i promille etter et glass vin, mens en tynn kvinne kanskje får rundt 0,4. Nedbrytingshastigheten er imidlertid ganske lik uansett størrelse.

Rådene skal oppdateres

Rådene Gro Nylander gir i denne artikkelen er basert på råd fra norske helsemyndigheter fra 2005. Nå skal snart rådene revideres, men fram til den tid er det altså disse rådene som gjelder. I Danmark har studier ført til endring av rådene der, men disse er foreløpig møtt med skepsis fra norske helsemyndigheter. Artikkelen blir oppdatert når nye norske råd foreligger.

Frislipp etter seks måneder
Neste milepæl er når babyen er kommet godt i gang med å spise fast føde – rundt seks måneders alder. Når babyen kan klare seg uten morsmelk i 12 timer mener Nylander at du stort sett kan gjøre hva du vil.

– En god regel her er at når du er edru nok til å kjøre bil, så kan du også amme, sier hun.

Les også: Når ammingen ikke går helt som planlagt

Pumpe og kaste melken?
Hun avliver myten om at man skal pumpe ut melk og kaste den for å bli kvitt alkoholen i morsmelken.

– Promillen i morsmelken synker i takt med at promillen i blodet synker. Så når alkoholen er ute av blodet ditt, er den også ute av melken. Selv om du ikke har ammet eller pumpet deg i mellomtiden, sier hun.

Les også: Greit å blotte puppen?

Men mange opplever at lengre perioder uten amming gjerne fører til melkespreng. Det kan i neste omgang redusere melkemengden. Dermed kan det være nyttig å pumpe for mors skyld. Spesielt om du har tendens til brystbetennelse.

– Står melken stille i brystet lenge, øker risikoen for at bakterier kan formere seg og gi brystbetennelse, så om mor får melkespreng kort tid etter å ha drukket alkohol, kan hun pumpe seg og kaste melken, sier Nylander.

Får babyen promille?
I svangerskapet får fosteret samme promille som mor, men slik er det ikke med brystbarnet. For først fordeles alkoholen i mors kropp.

– Har du 0,4 i promille slik det ofte er en halv time etter at du har tatt deg et glass vin, så inneholder morsmelken også 0,4 promille alkohol, sier Nylander.

Det du har drukket er altså langt sterkere enn det barnet drikker. En drikk med 0,4 promille alkohol kan sammenlignes med lettøl eller til og med surmelk, for alle væsker som er gjæret kan inneholde litt alkohol.

– Og så skal jo babyen fordele denne promillen på hele kroppen sin. Så det skal mye til for at babyen får noen vesentlig promille, sier Nylander.

Promillen i melken øker naturligvis med mors alkoholinntak. Dette er basert på hvor mange enheter du får i deg (ett glass vin, en drink eller en øl).

– Mange tenker nok at det ikke virker så farlig, men faktum er at dette vet man ikke sikkert. Spesielt hjernen fortsetter å utvikle seg voldsomt også etter fødselen. Vi vet at det er noen tidspunkter som er mer sentrale for hjerneutviklingen enn andre, men vi vet ikke sikkert når disse er. Så i praksis kan du være uheldig med tidspunktet og kanskje få et hyperaktivt barn som resultat, sier hun.

Nylander forteller om dyreforsøk med mus som har vist at en eneste dag med rus i svangerskapet gir ansikter som ligner det man kan se ved føtalt alkoholsyndrom hos mennesker.

– Det viser at det kan være nok med en rusepisode om man treffer uheldig, men dette vet man ikke nok om ennå, sier hun.

Les også:

Brystreduksjon, brystforstørrelse og amming

Kan jeg amme når jeg er gravid?

10 kjappe om ammeproblemer

Les også:

Gro Nylander skriver også mer om amming i bøkene På vei, Mamma for første gang og i Småen-serien.

Tidligere ble ammende anbefalt alkohol
Tidligere ble ammende mødre anbefalt å ta seg et glass vin fordi det var bra for utdrivingsrefleksen, og Nylander forteller at det er riktig – melken flommer lettere med litt alkohol i blodet (men desto tregere med høyere promille). Men det forsvarer ikke de uheldige effektene alkoholen kan få for barnet.

– Det finnes noen få studier på amming og alkohol. De viser at daglig alkoholinntak i ammeperioden kan virke inn på barnets langtidsutvikling. Det er spesielt hjerneutviklingen det er snakk om, for hjernen er i voldsom utvikling fram til barnet er rundt to år gammelt, sier hun.

Hun forteller at man også har sett babyer bli alkoholforgiftet fordi mor drakk alkohol daglig mens hun ammet. Og at etter at mor har hatt en skikkelig fyllekule så var babyen i nesten komalignende tilstand i flere dager.

– Noen sier at babyen sover lenge om det får morsmelk med litt promille i. Men det kan gå begge veier, og blir jo uansett det samme som å gi babyen en liten dram til å sove på, sier hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: