– De første seks ukene etter termin bør mødre være helt avholdende. Vi sier termin, ikke fødsel, for det har med babyens leverutvikling å gjøre. De første ukene har babyen svak leverfunksjon, og klarer ikke å bryte ned selv små mengder alkohol, sier Nylander.
For noen år siden kom det nye nasjonale retningslinjer på området, og Nylander var med på å utforme dem på vegne av Nasjonal kompetansetjeneste for amming.
– Når babyen er seks uker gammel og eldre, kan mor drikke et halvt eller ett glass vin. Men så må hun vente noen timer med å amme. Retningslinjene sier tre timer, men det er litt strengt synes jeg. Et par timer holder for de fleste, sier hun.
Les også: Er babyen min mett?
Hun understreker også at dette ikke betyr at mor bør nyte ett glass vin hver andre til tredje time over tid, eller hver kveld.
– Men har du akkurat ammet, tåler babyen å vente på mat i tre-fire timer, så da kan du ta deg et deilig glass vin og kose deg. Du kan jo leve stort sett som normalt når du ammer, sier hun.
Nylander påpeker at mors vekt også spiller inn. En stor kvinne får lavere promille fordi hun fordeler alkoholen over flere kilo. Hun vil for eksempel få 0,3 i promille etter et glass vin, mens en tynn kvinne kanskje får rundt 0,4. Nedbrytingshastigheten er imidlertid ganske lik uansett størrelse.
Rådene Gro Nylander gir i denne artikkelen er basert på råd fra norske helsemyndigheter fra 2005. Nå skal snart rådene revideres, men fram til den tid er det altså disse rådene som gjelder. I Danmark har studier ført til endring av rådene der, men disse er foreløpig møtt med skepsis fra norske helsemyndigheter. Artikkelen blir oppdatert når nye norske råd foreligger.
Frislipp etter seks måneder
Neste milepæl er når babyen er kommet godt i gang med å spise fast føde – rundt seks måneders alder. Når babyen kan klare seg uten morsmelk i 12 timer mener Nylander at du stort sett kan gjøre hva du vil.
– En god regel her er at når du er edru nok til å kjøre bil, så kan du også amme, sier hun.
Les også: Når ammingen ikke går helt som planlagt