Hva er økedager?
Økedager er navnet på perioder hvor du, babyen, eller dere begge, sørger for hyppig tømming av brystene, slik at produksjonen økes. Økedager forkommer vanligvis når barnet er 1-3 uker, 6-8 uker og ca. 3 måneder gammelt, men de kan også forekomme så ofte som hver 14. dag. Hvor mange dager økedagene varer vil variere, men du kan godt våkne opp til den tredje dagen med god ”spreng”.
Kroppen din er laget for å svare på barnets behov. Jo oftere det går melk ut av brystene, og jo mer som tas ut om gangen, jo mer melk produserer du. I kulturer hvor barna blir båret på morens kropp og har konstant tilgang til brystene, telles ikke antall måltid, og her vil mødrene knapt registrere økedagene. Også i vår kultur kan man amme uten å registrere økedagene, særlig dersom vi ammer når barnet gir uttrykk for at det vil ha mat, snarere enn å følge klokken. Men noen barn viser sitt økte behov tydeligere enn andre, og mødre som er vant med en fast rytme, kan også merke disse dagene godt.
Les også:
Øking og melkeproduksjonsfakta
Melken lages etter hvert som den forbrukes. Når barnet begynner å die og det blir ledig plass i brystet, starter den nye produksjonen. Derfor bør vi ikke bruke uttrykket å ”tømme brystet”. For brystet er allerede i ferd med å fylles opp igjen.
Du produserer mest melk like etter et måltid, etter ca 1 time har du produsert 50 prosent av det du kan lage mellom to amminger, i løpet av den neste timen blir det produsert ytterligere 25 prosent. Det vil si at etter to timer har du 75 prosent av den mengden brystene har mulighet til å lagre mellom to amminger. Etterpå øker det saktere, så hvis du ikke ammer før det er gått enda et par timer, vil den totale melkemengden ikke være så mye mer. Derfor fører hyppigere amminger til en rask økning i døgnproduksjon.