Babyen kan die, men du må lære å amme. Her er 12 punkter som hjelper deg på veien!
1. Les deg opp om amming – før fødselen. Kunnskap er viktig. Vet du hva som er normalt, vet du også når du bør oppsøke hjelp.
2. Vit at det er normalt at babyen spiser veldig ofte. Hver tredje time er ganske sjelden for et nyfødt barn. Det vil føles som du ikke gjør noe annet enn å amme, men det er normalt, og vil gå seg til etter hvert.
3. Gi babyen en god start. Bruk god tid på de(t) første måltidet/måltidene. Sørg for mye hudkontakt de første dagene, og la babyen ligge oppå deg i mageleie og selv finne brystet. Du kan støtte opp om det babyen gjør, men når babyen selv får tak i brystet, er sjansene større for at babyen også får riktig dieteknikk.
4. Babyen kan die, men du må lære å amme. Stol på at babyen din kan dette, og la den veilede deg.
5. Bli godt kjent. La den første tiden være en unntakstilstand. Kos masse, og lær å tolke babyens signaler.
6. Det er normalt å føle seg litt gal og frynsete i starten. Det er slitsomt å være nybakte foreldre. Jeansen og kafébesøkene kan vente noen uker!
7. Husk at du ikke kan skjemme bort babyen. Du lærer den ikke «gode vaner» ved å reagere når den gråter. Du kan ikke gi det for mye pupp. Det er også helt greit at babyen sovner ved puppen – å sovne alene kommer senere.
8. Våg å stole på at du får dette til.
9. En god hormonell sirkel: oksytocin skilles ut når du ammer. Det skjer også når du koser med babyen, har hudkontakt og blir kjent med det lille mennesket. Sammen forsterker de både amming og tilknytning.
10. Be om konkrete råd om hvordan du skal klare ammingen selv. At andre kobler baby og pupp sammen for deg, hjelper lite. Du må selv vite hvordan. Gi klar beskjed om at du trenger å lære dette! (Og gjør det helst mens du er på barsel!)
11. Husk at melkeproduksjon handler om tilbud og etterspørsel. Å legge babyen ofte til brystet øker melkeproduksjonen. På samme måte kan det å gi erstatning føre til lavere melkeproduksjon.
12. La morsinstinktet og morsfølelsen veilede deg. Det er en grunn til at mange mødre blir hønemødre, og helst vil ha babyen under oppsyn hele døgnet – rollen din som beskytter og kjærligheten til den lille styrker båndet dere imellom. Og øker utskillelsen av oksytocin.
Podcast: Slik kommer du i gang med ammingenGjest: Jordmor Ina Landau Aasen fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming.