BabyForventninger i barseltiden

Forventninger i barseltiden

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av helsesøster Ebba Sommerfeldt 1162 Sist oppdatert 28.01.05

Jeg har hatt noen mødre på helsestasjonen som er ganske frustrerte og litt sjokkerte over seg selv. De har gjerne lest om barseltårer og at det er normalt at det kan ta litt tid før morsfølelsen kommer. Men likevel har de opplevd at de i perioder nesten ikke orker å amme eller glede seg over den flotte ungen sin.

Forventningene til en nybakt mor/far er enorm, for det snakkes og skrives veldig mye om fødsel og barseltid. Det er dessverre mange foreldre som har sterke fødselsopplevelser som det tar lang tid å bearbeide. Mødrene har også ofte lite krefter og initiativ til å spørre om hjelp rett etter fødselen, og mange vet ikke helt hva de skal spørre om heller.

Hjem fra sykehuset…

Det er i perioder travelt på barselavdelingen, og mange som kommer hjem med sin nyfødte baby, er slitne og har stort underskudd på søvn. Utgangspunktet for å finne roen og føle at en har overskudd til å amme til alle døgnets tider, mangler i større og mindre grad.

Dersom forholdene er lagt til rette for avlastning i hjemmet, med god hjelp til stell av babyen, matlaging osv., kan mor få kreftene fort tilbake og fungere greit fysisk og psykisk. Men når babyen skriker både natt og dag, brystvortene er såre og sprukne, eller bekkenløsningen begrenser mor til mer eller mindre sengeleie, kan morsfølelsen sitte langt inne.

Ta kontakt med helsesøster!
Det er heller ikke alle nybakte fedre som er forberedt på sitt nye ansvar for mor og barn, slik at de første dagene hjemme kan bli veldig vanskelige. Helsesøster ønsker å komme i kontakt med familien så fort som mulig for å komme inn tidlig med veiledning og støtte, men vi er avhengige av å få fødselsmeldingen fra sykehuset først. Slik postgangen er , kan det ta både en og to uker før fødselsmeldingen kommer til helsestasjonen.


Helsestasjonen oppfordrer derfor nybakte foreldre til å ta kontakt så tidlig som mulig dersom de ønsker hjemmebesøk, slik at den lille familien ikke sliter unødig alene. Det er heller ikke alltid at familie/besteforeldre er den beste støtten, verken for mor eller far.


Morsfølelsen vil komme
Samspillet mellom mor/far og barn vil utvikle seg sakte men sikkert når kreftene kommer tilbake og babyen er god og mett. Morsfølelsen kommer gradvis om du ammer eller ikke, husk det. Og det viktigste for babyen er å ha en oppegående mor og far som kan gi det kjærlighet og trygghet døgnet rundt. Det er viktig at du/dere kontakter helsestasjonen før dere er helt utslitte, selv om det bare er kort tid til neste avtale.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: