BabyKosthold10 kjappe om å spise selv

10 kjappe om å spise selv

La barnet prøve å spise selv fra det er ganske lite av. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Elisabeth Rongved 44993
Stadig flere oppdager at til og med små babyer fint kan spise selv. Faktisk kan det ha flere fordeler i forhold til skjemating. Kostholdsrådgiver Margit Vea svarer på spørsmål om å la barnet selv ta hånd om matinntaket – til en viss grad.

1. Kan virkelig en liten baby spise selv?
Barn kan mye mer enn vi tror! Mange foreldre undervurderer barnas kompetanse, men bare de får lov til å prøve seg, er det utrolig hva de mestrer.

2. Når kan barnet begynne å spise selv?
Barn kan få lov til å utforske mat fra det kan holde selv og føre ting til munnen. Noen begynner med smaksprøver allerede fra 4 måneder, men fra 6 måneder er det bare å forsøke.

3. Hvorfor bør barn spise selv i stedet for å bli matet?
På mange måter gjør man barnet en bjørnetjeneste ved å bare mate det med skje. Mat og måltider handler om så mye mer enn å stappe i barnet næring.
Når barnet selv får smake og utforske maten, blir det kjent med den på en annen måte. Flere sanser er i bruk – man kjenner på teksturen, ser fargene, kjenner lukten i tillegg til smaken. I tillegg får barnet øvd opp de naturlige tyggeferdighetene. Mat som ikke er most kan være en kjærkommen lindring på kløende gommer.

Samtidig er det fint for barnet å bli introdusert for ”vanlig” mat så tidlig at det får et helt naturlig forhold til det, og derfor kanskje blir mindre kresent. Barnet får også delta i familiens måltider på en positiv måte, i stedet for å få sin mat servert først, og så observere resten av familien som spiser. Ikke minst gir det en god mestringsfølelse hos den lille å få prøve å spise selv.

4. Hvilken mat er lurt å starte med?
Maten bør være næringsrik og serveres i myke biter. Kokt potet, godt kokt gulrot eller kokte brokkolibuketter er populært hos mange, og veldig næringsrikt. Banan er fint, men helst ikke om kvelden, da det kan virke oppkvikkende. Avokado er veldig mettende og inneholder masse gode fettsyrer, og kan derfor være et godt alternativ til grøt. Myk frukt, som moden pære og melon, er bra. Kavring er godt å gnage på når barnet får tenner. Når barnet har fått pinsettgrep, kan man tilby bær.

5. Hvordan vet man at barnet får i seg nok mat?
Mange foretrekker å kombinere skjemating med at barnet får spise selv. Da oppnår man fordelene ved å la barnet spise selv, samtidig som man hjelper det til å få i seg nok mat.
Barnet gir jo også selv beskjed hvis det er sultent. Morsmelk eller morsmelkserstatning skal uansett gis i rikelige mengder frem til barnet er ett år.

6. Jeg er redd for at barnet skal sette maten i halsen!
Faktisk skjer dette veldig sjelden, for babyer har større kontroll enn man ofte tror. Allikevel er det selvsagt viktig å bare gi myk mat eller mat som smuldrer opp i munnen. Barnet må aldri forlates mens det sitter og spiser! Er du ekstra nervøs, selger barneutstyrsforretningene blant annet små nett med håndtak, som du kan ha bitene i slik at barnet trygt kan tygge vanskelig mat.

7. Barnet mitt vil alt annet enn å spise maten. Han bare griser og leker. Er det noen vits da?
Barn er forskjellige, noen er mer interesserte i å spise selv enn andre. Allikevel gjør du barnet ditt en tjeneste ved å fortsette å tilby det mat også mens du skje-mater. Det er viktig å gi barnet muligheten til å prøve på nytt og på nytt.

8. Barn skal jo spise så mye grøt, og det er jo omtrent umulig for det å spise selv?
Det er faktisk nesten bare i Norge at helsestasjonene og foreldre er så opptatte av å gi grøt. Grøten er oppskrytt, og et måltid om dagen er nok! Grønnsaker og frukt inneholder gode næringsstoffer og kan godt erstatte flere av dagens grøtmåltider. Brødskiver i små biter spiser mange barn lett selv fra de er rundt 8 måneder gamle.

Mange barn er ikke glade i grøt overhodet, og da er det bedre å kutte ned på grøten slik at de unngår en negativ opplevelse rundt måltidene.

Men uansett hvilken mat du gir, er det viktig at barnet får i seg nok jern. Er du i tvil, spør på helsestasjonen.

9. Hvor tidlig kan jeg forvente at poden spiser helt selv?
Dette er forskjellig, noen barn er tidligere ute enn andre. Men en gang etter ettårsdagen kan du nok regne med at barnet har kontroll på måltidene sine selv. De som lar barn få spise selv tidlig, kan fortelle at barnet klarer å spise helt selv fra det begynner å spise, rundt 6 måneder gammelt. Noen barn begynner å bruke skje når det er rundt 1 år.

10. Dette høres interessant ut, hvor kan jeg lære mer?
Informasjon om barnestyrt tilvenning til mat, som på engelsk heter ”baby led weaning” (BLW) finner du blant annet her (disse nettstedene er på engelsk):
http://www.babyledweaning.com/
http://www.rapleyweaning.com/
http://www.wholesomebabyfood.com/babyledweaning.htm

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: