BabySlik blir leggingen en god opplevelse

Slik blir leggingen en god opplevelse

Gode rutiner tidlig i livet kan gjøre kveldene enklere for alle parter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 53524
Jo tidligere du begynner med gode leggerutiner, jo større er sjansen for at du og din familie får de kveldene dere ønsker dere. Les hva andre småbarnsforeldre og helsesykepleier anbefaler.

Etter en lang dag med mange inntrykk, er det på tide å få de små i seng. Men det kan være lettere sagt enn gjort.

– De første ukene følger dere barnets initiativ, men det kan være lurt å prøve å få til rutiner så tidlig som mulig, sier helsesykepleier Elin Asbjørnsen.

Inntil ett år før rutinene er på plass

Siden barn alle barn er forskjellige, går det ikke an å gi én anbefaling til foreldre. Men det går kanskje fra et halvt til ett år før rutinene kommer skikkelig på plass.
– Ofte er barnet rundt et halvt år før det er skikkelig mottakelig for å skape rutiner. Det har litt med mat å gjøre, for det er lettere å få en baby som har fast føde i magen tidligere i seng, sier Asbjørnsen.

«Med 1-åringen begynner vi klokka 18.15 med kveldsmat. Så går vi på badet, rister i fluorboksen og da kommer han springende. Så bytter vi bleie, kler på pysj og pusser tenner og selvfølgelig fluortabletten. Så er det ut i stua og har en eviglang «god natt-rituale» til resten av familien. Type kysser, klemmer, slengkyss, vinker, mer slengkyss osv. Så er det inn i senga, få flaska (ja vi moter oss opp til å slutte), stryke han to ganger over hodet, si «natta, elsker deg» og gå ut.» (Forumbruker)

La helst barnet sovne selv
Mange mødre som ammer opplever at babyen sovner ved puppen. Og når den lille først sover, kan det være fristende å legge babyen rett over i sengen.
– Men vi råder foreldre til å la babyen sovne av seg selv, og ikke ved puppen. Målet er at babyen skal oppfatte sengen som et godt sted. Bruk gjerne et kosedyr eller en koseklut, og prøv å la barnet finne roen selv. Noen vil klare det rimelig fort, andre er mer sosiale og vil være der andre er, sier Asbjørnsen.

«Grøt og en flaske melk, og så er det tid for vask, tannpuss og pysj. Tannbørsten er ikke populær, så vi synger "Puss, puss så får du en suss" (jeg er deg evig takknemlig, Trond Viggo!). Så synger vi "Kjære Gud" på vei inn i senga, og etter at han er lagt er det "Kvelden lister seg på tå" eller "Den fyrste song". Når tutten og Teddy er på plass ved siden av ham pleier han å sovne ganske kjapt.»

Trygge voksne
Selv om det kan være frustrerende, må du kanskje tåle litt skriking.
– Det viktigste er at de voksne er trygge på seg selv. Hvis du gjør det som føles riktig for deg, vil også babyen føle seg trygg. Er dere to foreldre, tjener dere mye på å støtte hverandre. La den som er tryggest ta den tøffeste økten, for det nytter ikke å være sliten når du skal få inn nye rutiner, sier Asbjørnsen.

Er det legging uten pupp som er utfordringen, kan det kanskje være greiere å la far ta over leggingen for en periode. Asbjørnsen sier barn fort lærer seg at mor og far kanskje har ulike måter å legge på, og styrer forventningene deretter. Mange forumbrukere sier at de bevisst legger barnet hver sin kveld. Og de har kanskje forskjellige kveldsritualer.

«Jeg og samboeren har noe ulike rutiner rundt kveldsstell. Hovedforskjellen er nok at jeg synger - det gjør ikke han.»

«Vi leser en bok, og hvis det er jeg som legger henne, synger vi «Blinke blinke stjernelill». Hvis pappan legger henne synger de «Når trollmor har lagt».»

Dette forteller forumbrukere er en viktig del av kveldsrutinen:

- Bading (mange bader barna annenhver dag)
- Lesing
- Synging
- Prat om dagen som har gått
- Snakker om hva som skal skje neste dag
- Spill, iPad
- Kjærlighetserklæringer
- Stryking, kos



Ro rundt leggetid
Asbjørnsen sier at en av de beste tingene du kan gjøre for å få en vellykket leggerutine, er å skape ro rundt leggetiden. Leggingen skal være en god avslutning på dagen, der barnet får ro i kropp og sjel. Ting bør ikke være opprivende rett før leggetid.

– Mange barn er veldig stimulert etter en dag i barnehagen og fullt program. Det kan derfor være lurt å senke aktivitetsnivået, og ha tid og rom for at ikke alt går på skinner med en gang. Prøver dere å skynde dere, kan det være at barnet blir litt stresset – og at alt drar ut i tid. Det samme gjelder for så vidt også om morgenen. Det kan være mye å tjene på å ha et kvarter ekstra, slik at det er rom for at ting noen ganger kan ta litt lenger tid enn det en føler en har, sier hun.

Flere forumbrukere har også funnet sine triks for å få en rolig kveld:
«Kan ikke synge og sånn i senga, for da blir han oppgira.»

«Hender vi leser en bok på sengekanten om hun vil det. Viktigste "rutinen" for toåringen her er å roe ned siste timen før leggetid, sitte i sofaen og kose, lese bok eller noe sånt.»

«Her er det enkleste det beste.. Tulle og pusse på badet, legge de i sengene, si god natt og gå ut!
Dilldall er ut - da blir de så overivrige at de blir gal!!»

«Har begynt å synge i sofaen og (blir nå bare tull i senga) - to sanger fast + hun velger. Akkurat nå er «Lille kattepus» fast...»

Lag avtaler
Etter hvert som barnet blir eldre kan det være nyttig å lage avtaler med barnet før leggetid, slik at dere begrenser varigheten av leggerutinene.

– Noen ganger kan det bli slik at de vil at vi skal lese og synge mer og mer. Da er det viktig at vi avklarer dette med barnet på forhånd. Avtal for eksempel at dere skal lese et eller to historier/ kapitler, og eventuelt synge to eller tre sanger, foreslår helsesykepleier Elin Asbjørnsen.

Det samme hver kveld
For mange, både store og små, er legging synonymt med synging og lesing. Og barna elsker å høre det samme – på ny og på ny.

«Før han blir lagt i senga si leser jeg eller pappaen ei nattabok for han i vår seng, som vi har lest siden han var 4 måneder. Som oftest er det pappaen som gjør det, siden jeg som regel har hatt mer tid med guttungen i løpet av dagen enn han har.»

«Eldste er 6 år, men har hatt omtrent samme rutinen siden han var baby.»

«Legger lillesøster først, sier bare god natt og sånt til henne, hun har smokker og kosekluter. Har en spilledåse fra Kaloo på sengekanten sin, sånn bamsegreier. Koselig lyd, har brukt den siden hun var nyfødt. Hun sovner med en gang.»

«…og så etterpå finner vi frem "Den store norske sangboka". Der synger vi alt fra 1-10 sanger, + sangene So Ro Lillemann, og Trollmor. De MÅ være med!»

«To kapitler i boka vi nå leser. To valgfrie nattasanger, som regel blir det «Nattinatt» (snart er det mørkt i stall og i låve bla bla, Amalies jul-sangen), «Bæ bæ lille lam» eller «Månen»(Månen den titter ned til meg, blunker så kjærlig og sier Hei osv) Så er det nuss og kos før vi sier: Natti natt vennen, natti natt mamma, sov godt, sov godt du også, glad i deg, glad i deg også. Hveeeer kveld er det samme regla.»

Finner ikke barnet roen om kvelden?
Noen foreldre synes det kan være vanskelig å være konsekvente om kveldene, særlig hvis familien har hatt mye sykdom. Og nettopp sykdom kan noen ganger være grunnen til at barnet er urolig. Skriker den lille mye, uten at du forstår hvorfor, kan du gjerne kontakte helsestasjon eller fastlege. En del små barn har for eksempel problemer med trykk i ørene, noe som kan bli verre når de skal legge seg ned i sengen.

Når legge?
Familiers behov og rutiner kan variere, så derfor må du finne ut hvilken leggetid som passer best for dere. Du kjenner også ditt eget barn best.
– Men når barna er rundt ett år, går de fleste i barnehage. Og skal de opp halv sju-sju, kan det i alle fall være lurt at de små legger seg før åtte, sier Asbjørnsen.

Barn mellom ett og tre år trenger gjerne 12 timer søvn i døgnet. Men hvor mye de sover om natten, avhenger også hvor mye barna sover om dagen. Så blir det vanskelig å få barnet til å sove om kvelden, kan det hende at dere må se på om hvilen på dagen skal bli kortere, være tidligere på dagen eller rett og slett kuttes ut.

Leggetid handler også om rytmen til hele familien. Noen kommer sent hjem fra jobb, og ønsker litt tid sammen med barna før de skal i seng. Andre har kanskje flere barn og masse som skal skje.

– Dere må finne ut hva familien er komfortabel med. Noen par sliter kanskje i forholdet, og synes det er greit at barnet er oppe lengst mulig, slik at de voksne slipper å være så mye sammen alene. Andre setter stor pris på hverandre, og ønsker å ha godt med tid for seg selv, sier helsesykepleier Asbjørnsen.

Men det viktigste er likevel å ta hensyn til barnets behov. Er de små slitne, og holdes oppe for lenge, kan de også bli overtrøtte. Resultatet blir da gjerne at barnet blir sutrete, og situasjonen utrivelig for alle.



Rutiner for livet?
Livet kan kanskje føles kaotisk før alle rutiner kommer på plass. Men husk, det er (forhåpentligvis) en forbigående fase. Når barna blir eldre, forandrer ting seg. Men vi er foreldre for alltid. Hør moren til en 19-åring beskrive sitt kveldsrituale.

«Jeg går på badet, pusser tenner og gjør meg i stand for å sove. Banker på døren hans når jeg er ferdig på badet. Spør pent om han har to minutter? Spør så om han vet når han kommer hjem igjen i morgen - og om han kommer hjem? Og hvilket tog han skal ta på morgenen. Og husk å ringe om du vil ha middagen klar når du kommer hjem. Så sier jeg god natt, sov godt, elsker deg. (Samme som jeg har sagt hver kveld han har vært hjemme i over 19 år nå...) Så leggerutiner endres jo etterhvert som ungene blir eldre - men NOE sitter fortsatt igjen.»

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: