Nyfødtbæsj
Noen babyer har sin første avføring allerede før de blir født, og det skyldes som regel at barnet er stresset. Da skal barnet undersøkes for å sjekke om noe har havnet i lungene. Det vanligste er imidlertid at den første avføringen kommer i løpet av det første døgnet etter fødselen. Denne bæsjen er annerledes enn all annen bæsj fordi den er steril, luktfri og ligner mer på tjære enn bæsj. Nyfødtbæsjen kalles barnebek (mekonium) og er samlet opp i babyens tarm fram til fødselen. Slike bæsjebleier med barnebek kan du forvente de første to til fire dagene etter fødselen. Morsmelk har en lakserende effekt, så når melken kommer skikkelig, kan du også vente deg flere bleier med barnebek.
Den første morsmelkbæsjen
Å venne seg til å fordøye mat tar tid. Derfor er det vanlig at små babyer sliter litt med mageknip og er urolige. De første par ukene er bæsjen gjerne grønnlig, løs og litt slimete. Som regel er det også bæsj i bleia hver gang du bytter. Enkelte barn har slik bæsj i mer enn to uker før den går over til vanlig morsmelkbæsj. Barnebeket er seigt, så regn med å måtte vaske godt av den vesle stompen.
Bæsjefrekvensen pleier å avta noe når babyen er 2-3 måneder gammel.
Vanlig morsmelkbæsj
Etter to-tre uker får de fleste morsmelksernærte babyer den vanlige morsmelkbæsjen som er gul, salveaktig og som lukter behagelig surt. Konsistensen kan variere og bæsjen kan se ”frøaktig” ut. Gjennomsnittsbabyen har mellom 1 og 4 bæsjebleier hver dag, men her er det veldig store variasjoner og bæsj i hver bleie er like normalt som bæsjebleie en gang i uken.
Babyer som kun får morsmelk kan aldri få forstoppelse selv om det går lang tid (opp mot tre uker) mellom hver bæsjebleie. Avføringen blir aldri hard og babyen plages ikke av at det går lang tid mellom hver bæsjebleie. Det er derfor ikke nødvendig med noen behandling. Faktisk har babyer som kun får morsmelk flere nyttige bakterier i tykktarmen enn babyer som får morsmelkserstatning, og de har også mer av hormonet motilin som stimulerer tarmbevegelsene.
Morsmelksbæsj høres ofte ut som en eksplosjon, men er du for rask med bleieskiftet kan det godt hende at du får en ny eksplosjon på stellebordet. Du kan derfor trygt vente en liten stund slik at babyen får gjort seg ferdig. Bytt bleie ofte hvis ved sår eller rød stomp, og smør gjerne med salve (for eksempel sink).
Hvis barnet får noe tillegg i form av morsmelkserstatning kan bæsjen bli mørkere, lukte vondere og være vanskeligere for barnet å få ut.