BabySlik kler du babyen

Slik kler du babyen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Nanna Baldersheim 175190
"Er det varmt nok?!?" Dette spørsmålet hører mange nybakte foreldre fra bekymrede besteforeldre. Hvordan vet man egentlig om babyen har nok klær på seg?

Både foreldre og besteforeldre bekymrer seg gjerne for om barnet fryser. Babyen er jo så liten, og alle vet at man blir kald av å ligge stille, slik babyen gjør i vognen sin.

Men vi vet også at det ikke er bra for spedbarn å bli for varme – overoppheting er en av flere faktorer som kan føre til krybbedød.

 Så hvordan vet vi når babyen har nok – men ikke for mye – på seg?

– Kjenn på barnets mage, korsrygg eller i nakken til babyen for å finne barnets ”kjernetemperatur”. Hvis det er mer enn behagelig varmt, eller hvis barnet svetter, har han eller hun det for varmt. Det er ikke så viktig om hender og føtter kjennes litt kalde ut, for ekstremitetene har det litt kjøligere enn resten av kroppen.  La eventuelt barnet sove med tynne bomullssokker om natten om du synes at føttene blir for kalde.

NB – kjenner du på barnet på en kald vinterdag med kalde fingrer, kan du forledes til å tro at barnet er varmere enn det egentlig er. Pass på at hånden din har normal kroppstemperatur.

– I begynnelsen bør du kjenne etter barnets temperatur med jevne mellomrom på hver trilletur og innimellom om natten. Etter hvert kommer du til å bli kjent med barnet ditt og lettere kunne se an vær og føre og kle det deretter.

– Ikke pakk inn barnet for varmt bare fordi de andre mødrene gjør det eller fordi babyens bestemor insisterer. Alle babyer er ulike. Noen blir lett overopphetet og irritable, mens andre er mer frosne av seg.

Lag på lag for deg og babyen
Den gamle regelen om å kle seg lagvis gjelder også for spedbarn. Turistforeningen har gode og detaljerte tips om turpåkledning til all slags vær for barn:

Lag 1: Ull

Start med ullundertøy. Om sommeren kan du bruke en blanding av ull og silke eller helt tynn ull. Bomull er greit som undertøy når spedbarnet ikke svetter eller fryser, som for eksempel på en vanlig norsk sommerdag.


Lag 2: Fleece

Dersom det er kaldt, kan du ha et lag med ullfleece eller fleece oppå ullundertøyet.

Lag 3: Vind- og vanntett:

Til slutt kommer vinterdressen eller en tynn, vindtett skalldress høst og vår. Husk polsokker (som polvotter, bare til føttene) om vinteren. Det er ikke lett å få votter på små hender, så kjøp gjerne en dress som dekker hendene eller bruk lange votter (uten tommel) som du kan dra litt oppover armen og feste utenpå dressen slik at de sitter.

– Som en hovedregel anbefales det ikke å ta med spedbarn ut når det er kaldere enn minus 10 grader. Men vær spesielt oppmerksom på at man ikke kan se blindt på temperaturmåleren. Med vind i tillegg er den effektive kulden mye høyere enn den målbare. 

Hvordan kle barnet i overganger?


Hvordan kle barnet i overganger? Podcast med klesforsker Ingun Grimstad Klepp som gjest: 

– Ikke kle babyen for varmt om sommeren når du bærer på magen.

– Beskytt babyen mot vind og regn når du bærer utenpå dine egne klær, for eksempel med en bæreponcho med luke til barnets hode.

– Tilpass bekledningen til typen bæretøy – barnet blir for eksempel fortere varmt i et bæresjal enn i en bæresele.

På sommeren kan det holde med en body og strømpebukse på babyen når du bærer den i bæretøy. Husk å beskytte barnet mot solen. Kjenn i barnets nakke om temperaturen er passe. Dersom hodet stikker ut av bæretøyet kan det dekkes til med en solhatt eller lue – alt etter været. Ta gjerne med ekstra klær når dere er på tur, været kan fort snu.

På våren og høsten må barnet kles noe varmere. Kle gjerne i flere lag slik at det blir lettere å justere temperaturen. På vinteren bør barnet kles i tre lag i bæretøyet, hvis du bærer utenpå dine egne klær. Ullundertøy, tykke ullsokker, et lag i ullfleece eller fleece og en god lue er lurt. Bruker du bæresjal kan du kan legge et saueskinn eller ullteppe mellom barnets rygg og bæresjalet. Det finnes egne vintertrekk til enkelte bæreseler.

Bærer du barnet under egen jakke må du sørge for at barnet får nok frisk luft.

I bæremeis må barnet kles litt varmere fordi det ikke sitter inntil kroppen din.


I sengen

Om natten er det viktig å unngå at barnet blir for varmt. Babyen skal ikke sove med lue fordi det er gjennom hodet den kvitter seg med overskuddsvarme. En nattpose holder babyen varm fordi den ikke kan sparke den av seg. Disse finnes i ulike tykkelser tilpasset årstidene. Alternativt kan man bruke teppe og/eller dyne. Anbefalt temperatur på soverommet er 17-19 grader.

Les mer: Barn og søvn

I bilen

Om vinteren kan temperaturen i bilen endre seg fra minus 5 til 20 varmegrader i løpet av fem minutter. Da blir det veldig varmt for minsten å sitte i bilsetet i fullt vinterutstyr. Det er dessuten veldig viktig å sikre barnet riktig i bil, og da skal selene ligge tettest mulig inntil kroppen. Tykk jakke eller dress må derfor åpnes eller tas av.

Skal dere på langtur, er det aller beste om du har mulighet til å varme opp bilen først. Da kan du sette barnet i bilsetet uten vinterdress og med vanlige klær og dekke godt til med lue og tepper for den korte transportetappen ut i bilen. Teppet og luen tar du av når barnet er trygt plassert i den varme bilen.

Det finnes også egne bilposer barna kan ha i babystolen, slik at babyen både holder varmen og er riktig sikret i bilen. Bilposen bør åpnes når det blir varmt i bilen.

Det kan være lurt at babybilstolen ikke har stått ute i den kalde bilen lenge før du plasserer barnet i det.


På shopping

Når det er over 20 grader inne og kaldt ute, er det ingen enkel sak å bevege seg inn og ut av butikker med barn og vogn. Barnet blir irritabelt og varmt inne, og kaldt og frossent ute. Da er det greit å sørge for å ha kledd barnet med flere lag. Hvis du bruker en varm pose i vognen, ta barnet ut av denne, eller åpne den godt opp dersom dere skal være inne i varmen i mer enn noen få minutter. Ta av luen. Har barnet vinterdress på, bør du åpne opp glidelåser og gjerne hente ut overkroppen av dressen når dere kommer inn, slik at barnet bare har beina og føttene i vinterdressen.

Det er ikke bra om barnet svetter for så å komme ut i kulda igjen med fuktige klær. Da vil det lett begynne å fryse. Og har du ikke kledd av barnet inne, har det ingenting å gå på når dere skal ut i kulda igjen.

Om sommeren bruker gjerne barnet en tynn dress og/eller dere har et tynt overtrekk på vognen. Disse kan tas av når dere kommer inn.

Dette trenger du av klær og utstyr til babyen om sommeren:

– Bodyer med korte og lange ermer.

– Strømpebukser er svært praktiske fordi små sokker lett faller av.

– Barnet kan gjerne ha et lag utenpå body og strømpebukse på kjølige dager. Velg gjerne plagg som er enkle å ta av og på for å justere etter temperaturen. Det kan være praktisk om hele dresser eller sparkebukser har knapper i skrittet slik at du slipper å kle helt av barnet ved bleieskift.

– Lue eller solhatt.

– Blåser det, eller er kjølig i luften, må du kle barnet litt varmere og/eller bruke tepper, dyne eller sommerpose i vognen. Sitter barnet i vognen kan det være greit med et vindtett lag.

– Når det er varmt (fra ca 18 grader og oppover), er et helseteppe, eventuelt en lett dundyne, nok til babyen dersom du sørger for at den er i ly for vinden. Når barnet ligger i vognen, er det som regel godt nok beskyttet mot vind av vognen selv og evt vogntrekk og dyne.

– Luftlaget mellom dyne og overtrekk gjør at det dannes varme i vognen. Pass på at barnet ligger luftig på varme dager.

NB: Ikke dekk til vognåpningen med tepper!


Dette trenger du om vinteren til vognen:

– Ullundertøy

– Fleecejakke og -bukse, evt. ullfleece

– Varm og vindtett vinterdress, saueskinn og varm dundyne, eller: Varm pose av dun eller skinn. Du trenger ikke både vinterdress og pose.

– Lue i ull eller fleece, gjerne vindtett.

– Hals/skjerf i ull eller fleece.

– Varme votter og sokker.

– Kalesje og overtrekk som beskytter mot vinden.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: