BabyBarseltidenSlik bader du den nyfødte babyen

Slik bader du den nyfødte babyen

Med en klut over magen føler babyen seg litt tryggere når den skal bade. Foto: Janet Molde Hollund
Videoreporter: Janet Molde Hollund 92976
Etter å ha ligget i mange måneder i fostervann, er babyen vant til det våte element. Men hvordan bader man den lille nyfødte? I denne videoen er vi med på en babys første bad, og barnepleier gir gode tips og råd til hvordan du kan gå fram.

Det store har skjedd! Den lange ventetiden er over, og du får endelig holde den nyfødte babyen i armene dine. På den ene siden undres du over hvordan hele dette lille mennesket fikk plass inni magen din. Men samtidig føles babyen veldig liten når du skal stelle den.

I løpet av oppholdet på sykehuset vil alle få tilbud om å bade babyen under veiledning fra barnepleier eller andre ansatte på barsel. Babyverden fikk være med da denne lille jenta fikk sitt aller første bad – tre dager gammel. Barnepleier Heidi Jenssen ved avdeling 7G på Stavanger Universitetssjukehus har over 25 års erfaring med nyfødte, og gir her tips og råd til de nybakte foreldrene. Nederst i artikkelen finner du en oppsummering av punktene som blir tatt opp i videoen.

Hvor tidlig dere får tilbud om å bade babyen kan variere litt, både ut fra hvor travelt de ansatte har det, og hvilken form mor er i. Men som regel venter en i alle fall til dag to med badestell. Hvis dere har mulighet, og er to, kan det være fint om begge er til stede under det første badet – så husker dere litt hver.

Barnepleiers råd:


  • Pass på at vannet har riktig temperatur. Bruk gjerne albuen til å kjenne etter. Vannet skal være litt varmere enn kroppstemperatur, gjerne opp mot 39 grader.

  • For at babyen skal ligge trygt og godt i vannet, bruker du et godt grep. Hold babyen i overarmen, og la den lille hvile hodet på armen din. Da har du den andre hånden fri, slik at du kan vaske og stelle barnet.

  • Legg babyen forsiktig ned i vannet, slik at overgangen ikke blir for brå.

  • Legg en våt klut over magen og brystet til babyen. Det er med på å skape trygghet for den lille. Væt gjerne kluten i det varme vannet flere ganger gjennom badet dersom kluten føles kald på babyens mage.

  • Når babyen har funnet roen, kan du begynne å vaske. Bruk gjerne et hjørne av kluten, og begynn med å vaske babyens øyne. Før kluten fra ytterste øyekrok og inn mot nesen. Da masserer du babyens tårekanaler. Det er ikke uvanlig at det kommer litt gult ut av øynene. Dette er ikke puss, men kan skyldes at tårekanalene er litt tette i starten.

  • Fortsett med håret til babyen. Myk godt opp med vann før du tar i litt såpe og vasker av. Du trenger ikke mye såpe, og dette er den eneste såpen du bruker. BRUK MINST MULIG SÅPE når du bader babyen.

  • Vask i hudfoldene. Talget som ligger i hudfoldene må tørkes bort, slik at det ikke ligger og holder på fuktighet i babyens hud – og gjør at det blir sårt.
    Talget som har vært på de store hudflatene har som regel trukket seg inn i huden til babyens andre eller tredje levedag. Det er ofte derfor en venter litt med badestell til babyen er i alle fall to dager gammel.

  • Etter at du har rengjort hudfoldene, vasker du babyen nedentil. Hos jenter er det viktig å huske at en vasker forfra og bakover.

  • Løft babyen med et fast grep ut av badet, og pakk babyen fort inn i håndkleet. Det kan føles litt kaldt, så babyen liker å bli pakket godt inn og kjenne at det er noe tett inntil kroppen.

  • Tørk babyen. Begynn med hodet, bak ørene, og jobb deg nedover. Husk å tørke i alle hudfolder, slik at det ikke er igjen fuktighet som kan gjøre huden sår for babyen. På halsen kan kan det være vanskelig å komme til. Ikke vær redd for å hjelpe litt til med å holde haken oppe. Det er ikke sikkert babyen synes det er veldig gøy, men du gjør ikke babyen noe vondt.

  • Tørk under armene og i lysken. Babyen kan være veldig sterk og holde igjen, men bruk litt tid – så får du det til.

  • I skrittet kan det være litt slim hos jenter. Det kan bare få være. Er det mye, fjerner du bare overskuddet. I noen tilfeller kan det også komme litt blod hos jentene. Dette skyldes hormonene jentene får hos mor i svangerskapet. Når dette opphører, kan det komme en liten blødning.

  • Tørk forsiktig rundt navlestumpen, slik at den er tørr. Bruk gjerne en q-tips for å komme til. For mer fakta og tips om navlestell, se egen video: Navlestumpen – slik gjør du


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: