BabyTo uker gamle Magnus ble alvorlig syk av RS-viruset

To uker gamle Magnus ble alvorlig syk av RS-viruset

Da Magnus var innlagt med RS sov han mesteparten av tiden. Alle foto: privat
Av Av Maren Eriksen 21148 Sist oppdatert 12.02.13

RS-viruset gir en kraftig forkjølelse. Men det er slimet som er problemet, og årsaken til at viruset kan være så farlig for små barn. – Magnus slet med å få puste, forteller mamma Kristine.

Magnus var en etterlengtet baby, og storebror hadde rukket å fylle sju før lillebroren kom til verden. De første to ukene var fine, men så ble vesle Magnus syk. Sannsynligvis var storebrors tilsynelatende vanlige forkjølelse smittekilden.

– Magnus ble tett i nesen og fikk ikke puste. Han skrek masse, og klarte ikke å spise. Jeg ga ham saltvannsdråper i nesen, men det hjalp ikke, forteller mamma Kristine.

Av hensyn til storebroren til Magnus ønsker de ikke å bruke sine virkelige navn i artikkelen.

Magnus ble syk i mars. Det er på tampen av RS-sesongen. Den begynner vanligvis før jul og er over rundt påsketider.

Les også om ørebarnet Bendik som endelig er smertefri

Flere enn vanlig i år
Ved Haukeland sykehus i Bergen er det for tiden uvanlig stor pågang av små RS-pasienter. Fredag 8. februar var det 13 barn innlagt med sykdommen, og antallet til nå i år er høyere enn vanlig.

– I år er det klart flere barn som er innlagt med viruset, sier overlege ved barneklinikken, Erik Arthur Andersen til Bergens Tidende.

Årsaken til dette vet de ikke.

Sju av ti babyer får RS-viruset
RS-viruset smitter ved dråpesmitte, og starter som regel som en vanlig forkjølelse med snue og hoste. RS er veldig sjelden blant de minste barna. Opp mot sju av ti ettåringer har hatt RS, de fleste før de var seks måneder gamle. Ikke alle blir like syke – sykdommen kan variere fra forkjølelse til mer alvorlige tilfeller.

– RS er den viktigste årsaken til astmalignende sykdom hos små barn. Barnet strever med å få puste, og det er ofte en litt hvesende hoste. Vi må her skille mellom vanlig forkjølelse med sure og gretne barn, og RS. Ved RS er barnet utilpass, og må bruke muskulaturen i magen for å få puste skikkelig. Hjelper det ikke om du holder barnet med overkroppen høyt og gå ut i kald og fuktig luft i rundt fem minutter, er det lurt å ta kontakt med lege eller legevakt.  Barnet trenger da hjelp til å få åpne luftveiene, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet.

Faren for å utvikle alvorlig RS er større jo yngre barnet er. Dette er fordi babyer har dårligere immunapparat enn større barn og voksne, og de har heller ikke så mye krefter dersom de blir veldig tungpustet. Pustemuskulaturen og luftveiene blir sterkere med alderen, så for eldre barn og voksne vil ikke RS merkes mer enn som en vanlig forkjølelse.

Noe av årsaken til at Magnus ble så syk, var at han var uvanlig liten til å bli rammet av sykdommen. Dessuten hadde han en stor porsjon uflaks da han først ble syk.

Les også om legemoren som ikke skjønte at datteren var syk

Avvist på legevakten
Kristine var alene hjemme med de to sønnene mens mannen var bortreist noen dager. Hun ringte til fastlegen, og fikk bare beskjed om å fortsette med saltvannsdråper. Men Magnus ble bare sykere, så søndag tok Kristine sønnen med til legevakten for en sjekk.

– De sa at så lenge det ikke var feber eller utslett, så var det bare et virus. Jeg fikk bare beskjed om at det var jeg som var overbekymret, sier hun.

Men Kristines magefølelse sa at det umulig kunne stemme. Hun kjente panikken melde seg da hun satt alene på natten med en sønn som slet med å få puste, og som bare skrek og ikke spiste.

Lagt rett inn på sykehus
På tirsdagen ble Magnus form verre. Da han kastet opp blod, fikk han komme rett inn til fastlegen. Og derfra gikk veien umiddelbart til Haukeland og innleggelse.

– De trodde egentlig at blodet kom fra ammingen, men de kontrollerte nyrer, mage og tok ultralyd av ham. Det var først da en sykepleier nevnte at de kanskje burde sjekke ham for RS-viruset at svaret kom. Årsaken til oppkastet av blod var at han hadde skreket seg så sår i halsen, sier mamma Kristine.

Testen for RS-virus var bare en q-tips i nesen. Kristine følte seg trygg på sykehuset, og både leger og sykepleiere informerte dem godt. Fordi RS-sesongen var på hell, fikk familien også et rom helt for seg selv, og det var alltid en sykepleier til stede på rommet.

– Viruset angrep ham ikke så hardt, men siden han var så liten var utfordringen å få i ham nok mat. Det var andre barn der som var sykere enn ham, sier Kristine.

Likevel hadde Kristine et stort behov for å være ved sønnens side hele tiden – mest i tilfelle han skulle bli dårligere.

Magnus ble veid før og etter amming, og da helgen kom, fikk familien reise hjem igjen – men med åpen retur ut helgen i tilfelle.

– De forklarte at han fortsatt ville slite med pusten. Så det var noen travle netter da vi kom hjem. Men vi visste at han var utenfor fare. Og snart spiste han mer og var mer våken, forteller Kristine.

Les også: hoste og tung pust – hva er det tegn på?

Komplikasjoner på grunn at ettersykdom
Etter en drøy uke hjemme, ble Magnus syk igjen. Han fikk høy feber og foreldrene fikk ikke kontakt med ham. De fikk komme inn til fastlegen med en gang, og turen gikk igjen rett til Haukeland.

Foreldrene til Magnus visste ikke hva det var, men da flere leger styrte med å få satt veneflon i den vesle slappe kroppen, skjønte de at det var alvorlig. Det var mye forvirring rundt hva som gjorde den vesle gutten syk, men det var ingen tvil om at han hadde fått blodforgiftning.

– Det tok litt tid før vi fikk endelig svar på hvorfor. Ørebetennelse kan være en vanlig ettersykdom etter RS-viruset. Det var ikke vi klar over. Og en så liten baby kan heller ikke si ifra hvor det er vondt. Men at han fikk blodforgiftning av det var bare uflaks, sier mamma Kristine.

Les om øreverk

Magnus måtte ha intravenøs antibiotika i en uke, men allerede etter et døgn var han mer våken. Han hadde mye smerter og skrek en del.


Da Magnus ble skrevet ut fra sykehuset var han en måned, en uke og en dag gammel, og helt frisk.


– Han hadde sitt første smil den dagen, minnes mamma Kristine.


Tøff start for familien
Det var en tøff start på livet for vesle Magnus, og også en vanskelig tid for familien rundt. Storebror var hos besteforeldrene mens resten av familien var på sykehuset. Ettersom Magnus lå på isolat, kunne han heller ikke besøke lillebroren.


– I ettertid har han vært engstelig hver gang lillebroren ble syk. Han var redd vi skulle bli innlagt igjen. Det sitter i ham ennå, selv om det er tre år siden, sier Kristine.


Preges fortsatt av RS-sykdommen
Nå er Magnus tre år gammel, og merker fremdeles ettervirkninger etter sykdommen han hadde da han bare var to uker gammel.


– Han har infeksjonsutløst astma som skyldes RS-viruset, og må sannsynligvis operere bort både mandler og polypper og få dren i ørene, sier Kristine.


Hun spøker med at sønnen har klippekort hos fastlegen. Han har nemlig vært der veldig mye. Blir Magnus syk, tar det som regel minst én uke før han er klar til å gå i barnehagen igjen. I fjor hadde han dessuten lungebetennelse i sju uker.


– Det føles ut som vi har barnehagetilvenning mange ganger i året, forteller mamma Kristine.


Før Magnus kan reise med fly må han medisineres i fire uker, og han må bruke inhalasjonsmedisin hver dag i barnehagen.


– Uten RS-viruset hadde livet hans være annerledes, sier Kristine.


Les om hvilke rettigheter du har når du må være hjemme med sykt barn


Lillebror er planlagt utenfor RS-sesongen
Da Magnuss foreldre ønsket seg et barn til, var de nøye med planleggingen. Babyen skulle ikke bli født tidlig på året mens RS-viruset er på topp.


– Vi hadde flaks som lyktes. Minstemann er født på sommeren, så han rakk å være seks måneder før RS-toppen kom. Da visste vi at han hadde bedre forutsetninger om han skulle få RS-viruset. Men foreløpig ser det ut som han slipper unna, sier mamma Kristine.


Men hun er ekstra påpasselig rundt syke mennesker.


– Jeg er nok litt overbeskyttende, innrømmer hun.


Kristine mener at alle foreldre bør lese seg opp på RS-viruset, ettersom det rammer de fleste barn under tre år.


– Det er greit å vite hva som skal se etter. Nå vet jeg for eksempel at jeg skal trekke opp genseren og se på ribbeina for å sjekke om barna sliter med pusten. Trekkes huden inn mellom ribbeina, sliter de. Sånne tegn er greie å ha, også når man skal snakke med leger, avslutter hun.


Slik kan du begrense smittefaren
– Det viktigste er å holde babyene unna folk som er forkjølet. Store folkemengder er en stor smittekilde på denne tiden av året, så det kan være lurt å tenke gjennom hvor du tar med babyen. Men det er dråpesmitte som er den viktigste smittekilden, så godt nede i en vogn vil jo babyen stort sett være godt beskyttet. Det er også viktig å være nøye med håndhygienen, sier avdelingsdikrektør Rønning.


Les mer om smittespredning


De fleste blir friske
– De fleste blir gode igjen. Men for noen kan RS-sykdom være starten på en periode, kortere eller lenger, med astmalidelse. Det er også typisk med komplikasjoner som ørebetennelser i etterkant, avslutter Rønning.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: