13 kjappe om feber

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Elisabeth Rongved og Janet Molde Hollund 126441 Sist oppdatert 18.09.24
Hvorfor får vi feber, og hva skal du gjøre om barnet ditt har feber? Vi har spurt legen for deg!

1. Hvorfor får man egentlig feber?

Feber er en del av kroppens immunrespons. Immuncellene og antistoffene arbeider bedre og mer effektivt når temperaturen stiger noe. Mest effektivt arbeider immunsystemet ved temperatur mellom 38 og 39 grader.

2. Får barn lettere feber enn voksne?

Ja, barn får gjerne feber lettere enn voksne. Dette er fordi barns temperaturregulering fortsatt er litt ustabil.

Les også:  Alt om sykdom

3. Hvilken måte er riktigst å måle temperaturen på? Det går jo an å måle både i pannen, øret, under armen og rektalt.

Dersom man vil ha en sikker måling av barnets temperatur, må man måle rektalt. Jeg mener alle foreldre bør ha en slik type termometer i hjemmet.

Dersom man bruker panne- eller øretermometer er det en usikker sak. Viser denne typen termometer 38 grader, kan det i realiteten være både 37 og 39 grader. Så det er en usikkerhet på pluss/minus én grad. Det er ikke lett å vite hvor mye man eventuelt skal trekke fra eller legge til med de ulike termometerne. Men øre- eller pannetermometer kan gi en indikasjon, selv om det er unøyaktig. Vi bruker øretermometer også på legevakten. Men vil vi vite helt sikkert, måler vi rektalt.

Noen foreldre liker ikke å bruke termometer i rumpa på barna. Men jeg mener faktisk at dette er en ting man må gjøre, og som barnet må finne seg i. Alt i livet er ikke like kjekt, og her hjelper man barnet med et helseproblem. Også voksne som er ordentlig syke må finne seg i å bli målt rektalt, for det kan for eksempel være med på å avdekke en blodforgiftning.

4. Hva er det første og viktigste å gjøre når barnet har feber?

Kort sagt bør man sørge for at barnet har det bra. La gjerne barnet regulere hva det orker selv. Mange feberbarn har fortsatt energi til å leke. Tilby godt med drikke, unngå overopphetning og la barnet slappe av om det ønsker det.

5. Bør man alltid gi febernedsettende, eller bør man vente og se om det går over av seg selv?

Det er absolutt ikke nødvendig å bruke febernedsettende hver gang! Siden feber nettopp er en del av kroppens immunforsvar, kan det være lurt å se det hele an litt. Jeg pleier ofte å råde foreldre til å gi febernedsettende om barnet har smerter, eller om det ikke orker å få i seg væske.

Om barnet har temperatur over 39,5 grader, kan det likevel være lurt å gi febernedsettende medisiner.

6. Når kan feber være farlig?

Feber i seg selv er sjelden farlig, men feber kan jo noen ganger komme på grunn av en mer alvorlig infeksjon. Det er allmenntilstanden vi leger er mest opptatt av når vi vurderer dette. Kontakt fastlege eller legevakt om du er usikker.

7. Er det normalt at de minste babyene har feber?

Barn som er mindre enn 6 uker har sjelden feber. Man bør generelt være tidlig ute med å kontakte fastlege eller legevakt om det nyfødte barnet er sykt med dårlig allmenntilstand eller feber. Barn med feber de første to-tre månedene skal alltid undersøkes av lege i løpet av kort tid.

­Med de minste barna har vi mindre å gå på, og vi ønsker derfor å være føre var. Det er ikke alltid barn på 3 måneder blir lagt inn på sykehus selv om de er syke, men med barn som er under 6 uker har jeg ikke vært med på at vi ikke legger dem inn.


8. Kan barnet ha feber og allikevel være friskt nok til å f.eks. gå i barnehage, etter å ha fått febernedsettende?

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn holdes hjemme ved feber, selv om man nok kan få temperaturen ned ved å gi febernedsettende. Dette rådet forholder de fleste barnehager seg til. Feber kan jo også være tegn på en smittsom sykdom, slik at det også av hensyn til andre barn kan være lurt at barnet er hjemme.

9. Må man ha en feberfri dag hjemme før barnet kan gå tilbake til barnehagen?

Mange barnehager vil nok ønske at man holder barnet hjemme en ekstra dag, men det er ikke faglig belegg for å si at man bør gjøre det. Temperaturreguleringssystemet hos små barn er umodent. Et barn kan for eksempel være litt rødt i ørene og få feber. To timer senere kan feberen være borte igjen. Så det beste er å vurdere barnets allmenntilstand.

Men man sier ikke at barnet er feberfritt dersom temperaturen holdes nede med febernedsettende medisiner. Og hvis barnet legges med febernedsettende om kvelden, ville jeg sett det litt an utover morgenen før jeg sendte barnet i barnehagen. For temperaturen er alltid lavest om morgenen. Men dersom barnet har litt feber på dagen, og blir bedre og feberfritt utover ettermiddag og kveld, er det ikke noe i veien for å sende barnet i barnehagen neste dag – forutsatt at allmenntilstanden er god.


10. Hvor mange dager i strekk er det greit å gi febernedsettende?

Generelt sett bør man oppsøke lege for en sjekk om barnet har feber i mer enn 3 dager. Videre dosering av febernedsettende kan da skje i samråd med legen.

11. Hva gjør man hvis barnet ikke vil drikke og man mistenker at det er i ferd med å bli dehydrert?

Dehydrering kommer oftest i forbindelse med oppkast/diare, men kan også noen ganger komme om barnet er sykt av annen grunn.

Et barn som er dehydrert er ofte slapt og trett. Det tisser lite og kan også virke litt tørr og "deigete" i huden. Tegn til mer alvorlig dehydrering er manglende tissing de siste 12 timene, innsunkne øyne, tørre lepper, gråblek hud og at barnet er vanskelig å vekke. Da må man kontakte lege med én gang!

Jeg råder ofte foreldre til "rehydreringsregime" ved lettere dehydrering. Man gir da væske i form av enten tynn solbærsaft med 1/2 ts salt til 1 liter vann, eller eplemost blandet med farris. Hvert femte minutt skal barnet ha tilsvarende ml væske som barnet veier. Et barn på 10 kg skal altså ha 10 ml væske. Dette kan enten sprøytes i barnets munn med en doseringssprøyte (kan fås på apotek) eller gis på skje. Slik fortsetter man i minst 1-2 timer, eller til barnet drikker av seg selv. Om dette ikke hjelper, bør man kontakte lege.

12. Hvilke typer febernedsettende finnes?

Foreldre kan velge mellom paracetamol (Paracet, Paracetamol, Pamol, Panodil, Pinex) og ibuprofen (Ibux, Ibumetin, Ibuprox, Ibuprofen). Paracetamol-variantene finnes både som stikkpiller, mikstur og tabletter. Ibuprofen-variantene finnes som tabletter og mikstur.

Barn under 1 år skal kun ha ibuprofen om det skjer i samråd med lege.

Barn under tre måneder bør ikke få legemidler uten at det skjer i samråd med lege.

13. Hvor mye og hvor ofte kan man gi febernedsettende?

Barnet kan få paracetamol 3 ganger i døgnet. Også ibuprofen kan gis 3 ganger i døgnet. Gir man én av disse typene febernedsettende, gir vi gjerne en dose hver 6. time.

Det er også mulig å kombinere disse to typene medisiner. Det gjør vi noen ganger som helsepersonell, for vi ser det har en god virkning. Barnet kan da få 1 dose paracetamol + 1 dose ibuprofen samtidig 3 ganger i døgnet. Men for å få en jevn effekt, kan man gi de to typene annenhver gang. Da vil barnet kunne få totalt seks doser i døgnet, og gi hver 3. time. Dette har vi for eksempel sett virker godt for barn som har RS-virus med både høy feber og pustevansker.

Men har du et lite barn med veldig høy feber, vil jeg oppfordre deg til å ringe lege eller legevakt og bli enig om hvordan dere skal medisinere.

Svarene på 13 kjappe om feber er gitt av Line Kamilla Heimestøl. Hun er spesialist i allmennmedisin, og jobber som kommuneoverlege og legevaktlege i Porsgrunn.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: