BabyHjemme med sykt barn

Hjemme med sykt barn

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 17199 Sist oppdatert 18.09.24
I høst- og vinterhalvåret kommer gjerne forkjølelsene på rekke og rad, og gjerne enda litt hyppigere i de første årene barnet er i barnehage. Hvilke rettigheter har du til å være hjemme med sykt barn? Og hva hvis omsorgsdagene er brukt opp?

Hva er omsorgspenger/omsorgsdager?

Alle arbeidstakere som har jobbet i minst fire uker i bedriften, har rett til å være hjemme med full lønn når barnet er sykt. I tillegg til at du selv som arbeidstager har mulighet til å skrive egenmelding for egen sykdom, har du også et visst antall dager per kalenderår i tilfelle barnet ditt er sykt. Dette kalles omsorgsdager, se under.

Det finnes noen unntak når du ikke har jobbet fire uker. Perioder med disse ytelsene kan likestilles med jobb:
– Sykepenger
– Dagpenger
– Foreldre- og svangerskapspenger
– Pleie-, opplærings- og omsorgspenger

Taper jeg penger på å være hjemme?

Ved barns sykdom mottar du vanligvis full lønn. Hvis du har jobbet minst fire uker hos arbeidsgiveren din, skal arbeidsgiver utbetale lønn så lenge du har rett til omsorgspenger.

Når kan jeg være hjemme, og i hvor mange dager?

Omsorgsdager ved barns eller barnepassers sykdom kan gis til arbeidstaker som har omsorg for barn under 12 år (til og med det kalenderåret barnet fyller 12 år). Hvis barnet er kronisk sykt eller har en funksjonshemning, kan du ha rett på omsorgspenger ut kalenderåret barnet fyller 18 år.

I disse tilfellene kan du bruke omsorgsdager:
– Barnet, eller den som passer barnet, er blitt syk. Det kan for eksempel være hvis en forelder i foreldrepermisjon blir syk, hvis dagmamma er syk og hvis barnehagen må stenge på grunn av sykdom hos de ansatte.
– Dersom barnet trenger oppfølging på grunn av sykdom, kan du bruke omsorgsdag selv om barnet ikke er sykt og pleietrengende den aktuelle dagen. Dette kan for eksempel være med lege, fysioterapeut, PPT, BUP, eller ansvarsgruppe i forbindelse med individuell plan.
– Den som til vanlig passer barnet må følge et annet barn til utredning eller innleggelse.
Det kan for eksempel være at en forelder har omsorgen for et barn i foreldrepermisjon, men må følge et annet nar til utredning. Da kan du bruke omsorgsdag for å passe det barnet som vanligvis er hjemme.

Du kan ikke bruke omsorgsdager til:
– møter ned skolen, som ikke skyldes sykdom
– planlagt fravær, for eksempel ved skoleferie og planleggingsdager
– rutinekontroller på helsestasjonen
– rutinekontroll hos tannlege, som ikke skyldes sykdom
– når barnehage/skole er stengt på grunn av andre årsaker enn sykdom, for eksempel ved streik
– å skjerme barn fra sykdom, for eksempel ved karantene

Som hovedregel har du rett til:

  • 10 dager pr. kalenderår når du har ett eller to barn under 12 år
  • 15 dager pr. kalenderår dersom du har omsorg for tre eller flere barn under 12 år
  • Når du ikke bor sammen med den andre forelderen, og dere har avtale om delt bosted, får dere 10 eller 15 omsorgsdager hver avhengig av hvor mange barn dere har
  • 20 dager pr. kalenderår dersom arbeidstakeren er alene om omsorgen for ett eller to barn under 12 år
  • 30 dager pr. kalenderår dersom arbeidstakeren er alene om omsorgen for tre eller flere barn under 12 år
  • NB! Dersom du er alene om omsorgen for barnet/barna, må du søke om de ekstra omsorgsdagene.

Arbeidsgiver kan kreve legeerklæring fra 4. dag når den ansatte tar ut omsorgsdager.

Arbeidsgiveren din kan godkjenne at du tar ut enkelttimer eller halve dager som legges sammen til hele omsorgsdager.

Dersom du har barn som er kronisk sykt/funksjonshemmet:

Dersom du har barn med kronisk sykdom eller funksjonshemming, og dette fører til at du har høyere risiko for å være borte fra jobb, kan du søke om å få 10 ekstra omsorgsdager for hvert kalenderår. Er du alene om omsorgen kan du søke om 20 ekstra omsorgsdager.

Har du flere barn med kronisk sykdom eller funksjonshemming, kan du få 10 dager ekstra for hvert barn. Du må søke for hvert barn.

Dersom du har har fått ekstra dager fordi barnet ditt er kronisk sykt eller funksjonshemmet, har du omsorgspenger ut kalenderåret barnet fyller 18 år.

Alene: Er du alene om omsorgen, kan du få ekstra omsorgsdager. Fra juni 2022 har det vært slik at du må søke om de ekstra dagene.

Er du alene om omsorgen, må du nå søke om ekstra dager

Dette gjelder for alle, også for deg som tidligere har hatt dobbelt antall omsorgsdager på grunn av aleneomsorg.

Når du er alene om omsorgen for barn, har du rett på doblet antall omsorgsdager. Når det gjelder omsorgsdager er du alene om omsorgen når
– du og den andre forelderen ikke bor sammen
– barnet har folkeregistrert adresse hos deg
– du er alene med et donorbarn
– du er enke eller enkemann

Har du og den andre forelderen avtalt delt bosted for barnet, er ingen av dere alene om omsorgen. Da har dere begge rett på ordinære omsorgsdager.

Arbeidsgiveren står for lønnen din de første 10 omsorgsdagene du bruker. Så kan de søke om refusjon fra den 11. dagen. For at arbeidsgiveren skal få refusjon fra den 11. dagen, må du søke om ekstra omsorgsdager. På den måten har NAV registrert at du er alene om omsorgen, og at du kan ha rett til doblet antall omsorgsdager.

Du må gi beskjed til NAV hvis
– dere senere inngår avtale om delt bosted
– flytter sammen igjen
– barnet flytter fra deg

Kilde: NAV


Selvstendig næringsdrivende og frilansere

Hvis du er selvstendig næringsdrivende eller frilanser, har du rett til omsorgspenger fra NAV fra den 11. fraværsdagen. Det bety altså at du må dekke de 10 første omsorgsdagene selv.

Hvis du ikke har barn som du automatisk har rett til omsorgsdager for ut fra alder, men har fått ekstra omsorgsdager for eldre barn på grunn av kronisk/langvarig sykdom eller funksjonshemning, kan du søke om utbetaling fra 1. fraværsdag.


Hva om antall omsorgsdager ikke strekker til?

Når du ikke har rett på ekstra omsorgsdager, men har brukt opp dagene dine, kan du høre med arbeidsgiveren din om du for eksempel kan får velferdspermisjon (fri uten lønn). Alternativt kan du avtale med arbeidsgiveren din at du tar ut feriedager, eller avspaserer om du har dette som en mulighet.

Hvordan få flere omsorgsdager for barn som har kronisk/langvarig sykdom eller funksjonshemning?

Gå inn på NAV her. Du kan enten sende digital søknad eller laste ned en papirsøknad.

Om du skifter arbeidsgiver

Husk at antallet omsorgsdager gjelder per kalenderår, uavhengig om du bytter arbeidsgiver. Du bør derfor ha en oversikt over hvor mange dager du eventuelt har brukt ved et jobbskifte.

Hva om jeg trenger mer hjelp?

Familier med alvorlig syke eller funksjonshemmede barn har behov for en rekke tjenester - ikke bare konkrete ytelser. NAV kan bidra med informasjon om ulike ordninger som kan være til hjelp i dagliglivet som for eksempel IKT-hjelpemidler og hjelpemidler for barn. Familier som har barn med omfattende funksjonsnedsettelser, kan få fast kontaktperson på hjelpemiddelsentralen. Sosial- og helsedirektoratet har utarbeidet informasjon om ulike tilbud til familier. På bufdir.no for informasjon til familier som har barn med nedsatt funksjonsevne og/eller kronisk sykdom. Du kan også lese om pleiepenger for sykt barn på NAV.

Kan jeg sykmeldes for å ta meg av barnet?

Mange spør: Kan jeg bli sykmeldt for å ta meg av et sykt barn, selv om jeg er frisk selv? For lengre sykdomsforhold er svaret nei. Dersom du har et alvorlig sykt barn og ikke kan gå på jobb, skal det innvilges pleiepenger. Du kan lese mer om pleiepenger på NAVs nettsider.

Kan jeg bruke av egne egenmeldingsdager ved barns sykdom?

 Det enkle svaret er nei. Les mer i artikkelen under.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: