Baby10 kjappe om tannfrembrudd

10 kjappe om tannfrembrudd

Så søtt når det dukker opp bittesmå "riskorn" i munnen. Men prosessen med å få dem gjennom tannkjøttet kan være vond. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 164021
Poden sikler og griner – er det tenner på gang? Her får du svar på noen vanlige spørsmål om tannfrembrudd.

Vi har spurt Anne Rønneberg, spesialist i pedodonti ved Det odontologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo noen av de vanligste spørsmålene foreldre har om tannfrembrudd. Her er hennes svar:

1. Når får barn sine første tenner?

De fleste barn får sine første tenner når de er mellom 6 og 10 måneder gamle, men det er store variasjoner. Når barnet er 2 ½ til 3 år gammelt har som regel alle de 20 melketennene kommet frem.

Enkelte barn er også født med én eller flere tenner. Som regel har disse dårlig rotutvikling, og sitter så løst at det er enkelt å nappe dem ut. Slike tenner skal alltid ses på av tannlege fordi man er redd tannen skal løsne og svelges eller i verste fall havne i lungene. Barnet får vanligvis ikke ny tann, så trekkes den, vil plassen forbli tannløs til de permanente tennene kommer – vanligvis rundt skolestart.

Det hender også at barn mangler tenner, får dobbelt sett av enkelte melketenner eller får tenner som henger sammen. Stort sett gjør ingen av disse tingene noe, men det kan være greit å ta kontakt med tannhelsetjenesten likevel. Det samme gjelder om barnet skader melketennene, for eksempel i et fall. Da er det viktig å få undersøkt barnet for å registrere skaden og for å sjekke om det er skade under den, eller en betennelse.

Det er ikke noe poeng å være tidlig ute med tannfrembrudd. Faktisk kan det være en fordel å få tenner litt senere fordi barnet er større og takler det bedre.

2. Hvordan merker jeg at det er tenner på gang?

Mange barn opplever litt ubehag og kløe før tannfrembrudd. De kan sikle mye, og gnage på leker og hender. Dere kan gjerne se litt klumper i gommene – noen ganger litt blodfylte. En kjølig bitering kan være lindrende (Obs! Ikke kaldere enn det en kald klut vil være, ikke noe frossent, det blir for kaldt).

3. Hvorfor vegrer barnet mitt seg mot ammingen i forbindelse med tannfrembrudd?

Når barnet har ubehag i munnen, kan barnet vegre seg mot ting som forsterker ubehaget. Sugingen kan forårsake økt gjennomstrømming til gommene. Det kan hjelpe å amme mens barnet er avslappet og søvnig. Du kan også pumpe for å opprettholde produksjonen mens du venter på at vegringen går over.

En del opplever også at barnet biter når det ammes. Det kan være vondt eller ubehagelig. Som regel skjer dette bare en gang eller to før barnet skjønner at brystet ikke er en biteleke. Vedvarer det kan det bli nødvendig å beskytte seg litt i en periode, eller pumpe noen dager.



4. Hvordan kan jeg dempe kløingen?

Biteleker kan være en lur investering. Mange tannbørster beregnet på små barn har en liten myk bust i ene enden, og bitering i den andre. Det kan være fint å la barnet bruke den når det klør som verst. Den kan også gjøre barnet vant med busten i munnen, som er en fordel når man snart skal begynne å pusse barnets tenner.

De fleste barn begynner med fast føde rundt tiden de får sine første tenner, og det kan være godt å gnage på mat. Men vær forsiktig så barnet ikke får av biter som kan sette seg fast i halsen eller i verste fall komme ned i lungene.


Det har vært en del debatt rundt bruken av Dentinox ved tannfrembrudd. Det er et lokalbedøvende middel som smøres på babyens gommer. Enkelte barn har reagert på virkestoffet i Dentinox – benzocaine. Generelt frarådes det å benytte middelet, men det er forskjell i konsentrasjon i slike produkter i Norge og i andre land. Det er først og fremst i USA at man har sett alvorlige reaksjoner, og der er middelet mye mer konsentrert enn det som selges her. Ikke kjøp slike produkter i andre land. Velger du likevel å bruke Dentinox til barnet ditt, bør du begrense bruken mest mulig da middelet er uheldig i store mengder. Sannsynligvis virker det heller ikke særlig godt, og virkningen forsvinner fort.



5. Når må man begynne å pusse tennene?

La gjerne barnet leke med tannbørsten allerede før de første tennene bryter gjennom. Og la det bli en del av det daglige ritualet. Da blir ikke overgangen til pussing så stor. Fra første tann skal tennene pusses morgen og kveld med fluortannkrem. Det er bittelite tannkrem som skal til – på størrelse med barnets lillefingernegl! Det er ekstra viktig å pusse nøye når barnet begynner å få jeksler.

Det er ikke nødvendig å gi barnet fluortabletter før dere har diskutert det med tannhelsetjenesten. Bare barn med økt risiko for hull i tennene trenger tilskudd av fluor utover fluortannkrem, så man skal alltid vurdere behovet før en gir fluor.


Når barnet får tenner er tiden også inne til å venne barnet til å drikke vann som tørstedrikk – særlig på natten. Det er mulig å få hull i alle tenner – også de første melketennene. Det er foreldrenes ansvar å passe på at det ikke blir hull i tennene, og tannpuss to ganger om dagen (morgen og kveld) med fluortannkrem er viktig. Er barnet mye sykt og/eller du lurer på om barnets tenner har tatt skade, skal du ta kontakt med tannhelsetjenesten. Noen barn trenger ekstra oppfølging for å unngå hull i tennene.


Barn kan ammes om natten, også etter tannfrembrudd, men ammingen bør begrenses da vi har lite forskning vedrørende konsekvenser av nattamming og karies. Om natten har vi mindre spytt i munnen og morsmelk er søt, derfor bør ammingen begrenses.

Lukker barnet munnen og nekter når tannbørsten nærmer seg? Ikke gi opp. Tannpuss er noe man bare må gjøre. Det er et større overgrep å ikke ta vare på barnets tenner, enn å mildt og forsiktig tvinge barnet til å pusse tennene. Ha gjerne barnet på fanget når du pusser tennene – da føler barnet seg trygt, og du har god oversikt.


Det finnes mye man som forelder kan gjøre for at tannpussen skal gå lett som en lek. Blant annet finnes det tannpuss-apper som underholder barnet og teller ned.


Hvor lang tid man skal bruke på tannpussen varierer ut fra hvor lett det er å komme til, og hvor mange tenner barnet har. Sørg for at du får pusset godt på alle flater. Bruk tannbørste med myk bust, og ikke for stor.

Hør podcast om hvordan barnet får best mulig tannhelse her:



6. Er det sammenheng mellom tannfrembrudd og feber?

Vanskelig å si. Noen studier viser ingen sammenheng, mens andre har vist at barn kan få noe forhøyet kroppstemperatur to dager før til to dager etter tannfrembrudd. Noen mener også at det er økt sjanse for at tennene bryter frem hvis barnet allerede har feber.

Tenner kommer i en alder hvor mange barn blir syke, gjerne for første gang. Og det er fort gjort å gi tennene skylden. Som regel er det ingen sammenheng.


Det man imidlertid er helt sikker på, er at barn ikke blir syke av å få tenner. Er barnet ditt sykt, så nytter det ikke bare å skylde på tennene og tenker at det går over. Sykdom skal en alltid ta på alvor, og ta barnet med til legen for en sjekk om nødvendig.

7. Er det sammenheng mellom tannfrembrudd og løs mage hos barnet?

”Tannbleier” er noe mange foreldre snakker om – at barnets avføring blir løs i tidsrommet rundt tannfrembrudd. Det finnes ikke vitenskapelig belegg for å si at det er en sammenheng her. Tennene får skylden for mye som skjer i alderen der tennene bryter frem. Som oftest uten grunn. Løs mage skyldes nok mer sannsynlig noe annet som skjer rundt tannfrembrudd – nemlig at barnet begynner med fast føde. Den løse avføringen er nok mer en reaksjon på forandring i kosten.


8. Gjør alle tennene like vondt?

Det er nesten umulig å måle hvilke tenner som gjør mest vondt. Det er lett å skjønne at barn opplever et visst ubehag ved tannfrembrudd fordi gommene blir ømme, røde og litt småbetente. Men det er ikke noe stort problem. Kanskje er jekslene vondest fordi de er størst? Den beste sammenligningen er vel gjerne med barn som mister melketennene og får permanente tenner – og det går jo stort sett helt fint og ganske smertefritt for seg.

9. Hva gjør jeg når babyen skjærer tenner?

Det er ikke uvanlig at små barn skjærer tenner, men det er som regel lite å gjøre med det. Ta gjerne barnet med til tannlegen for en sjekk likevel. De fleste barn slutter å skjære tenner når de får permanente tenner. I veldig sjeldne tilfeller kan det bli aktuelt å lage biteskinne til barnet.

10. Barnet mitt er ett år gammelt og har ennå ikke fått tenner. Er det grunn til bekymring?

Sannsynligvis ikke, men er du bekymret kan du be om å få komme en tur til tannlegen eller tannpleieren med barnet. Et røntgenbilde kan avgjøre om det er tenner på vei, eller om det er medisinske årsaker til at tennene ikke har kommet ennå.

Er barnet passert 2 år, eller nærmer seg 3 år uten å ha fått særlig med tenner, kan det være lurt å be om en sjekk.


Husk at tannhelsetjenesten er gratis for barn i alderen 0 til 18 år. Det vil si at du ikke trenger å vente til barnet blir kalt inn til treårskontrollen for å ta kontakt. Etabler gjerne en relasjon til tannlegen tidligere, og ikke nøl med å ta kontakt om det er noe du lurer på eller er bekymret for.


Kilde: Anne Rønneberg ved Det odontologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: