BabyHold Karius og Baktus unna!

Hold Karius og Baktus unna!

Barnet kan gjerne prøve å børste tennene selv, men bare for gøy. Rengjøringen av tennene skal foreldrene stå for. Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Maren Eriksen 879 Sist oppdatert 12.10.10
Som foreldre ønsker vi at barna skal ha rene, pene tenner og slippe besøk av Karius og Baktus. Men ofte er det lettere sagt enn gjort. Så snart tannbørsten kommer fram, stenges barnets munn. Høres det kjent ut?

– Barna skal pusse tennene, enten de vil eller ikke, sier ledende tannpleier i Stavanger tannhelsedistrikt, Janne Schanche.

Hun sammenligner det å rengjøre tennene med å vaske hendene etter å ha vært ute og lekt i sandkassen.

– Det er bare noe som skal til. Og alle foreldre gjør det. Men det er først når det kommer til rengjøring av tennene at foreldre snakker om tvang, sier Schanche.

Les også: 10 kjappe om tannfrembrudd

Kjemper imot tannbørstingen
Noen barn åpner velvillig munnen og lar mor eller far pusse i vei. Men de fleste barn kjemper til tider imot tannbørstingen. For foreldre kan det være en vanskelig kamp og en frustrerende avslutning på dagen. Likevel er det viktig og ikke bøye av – da tar det bare enda lenger tid før rutinen faller på plass. Og barnets tenner blir skadelidende.

– Det er helt vanlig å måtte ta den kampen. Hold ut. Ved 3-årsalderen skjønner barn som regel at tannpuss skjer hver dag uansett om de protesterer eller ei. Til slutt innfinner de seg med det, sier Schanche.

Les også: Småbarn kan få hull i tennene!

Tennene skal pusses to ganger daglig – morgen og kveld. Viktigst er kveldstannpussen. Tannbørsten bør byttes ved tegn på slitasje (barn som får prøve å pusse tenne selv tygger ofte på dem), men minst hver andre måned.

– Etter hvert ønsker mange barn å pusse tenne sine selv. Det bør de få lov til. Da kan de pusse enten før eller etter den voksne gjør det. Ikke i stedet for at en voksen pusser. Eventuelt kan barn i skolealder gjerne få pusse tennene sine selv på morgenen, mens foreldrene hjelper til med kveldspussen, sier ledende tannpleier i Sør-Jæren tannhelsedistrikt Beate Kydland.

Les også: Første gang hos tannlegen

Riktig pusseteknikk
1. Hold barnets hode i armkroken din – det gir god støtte. Små barn kan sitte på fanget, større barn kan stå på en krakk foran speilet.
2. Løft barnets hake og hold lepper og kinn borte med en finger. Da får du godt innsyn.
3. Puss systematisk med små bevegelser fram og tilbake langs tannkjøttkanten (utsiden og innsiden av tennene). Puss tyggeflatene til slutt.
Husk på å bruke en tannbørste tilpasset barnets alder. Aldersveiledning står på pakningen.
Det kan være lurt å pusse barnets tenner før det blir altfor trøtt. Pass bare på at det ikke spiser noe etterpå. Forsøk å holde tannpussen til et fast tidspunkt, gjerne som en fast del av kveldsritualet.

Fluor?
På 1990-tallet kom det nye retningslinjer for bruk av fluor til barn. Da skulle bare barn i risikogrupper få fluor. Dermed fikk vi en nasjonal forverring av barns tannhelse. Dette sliter ungdommer i dag med ettervirkninger av. Men nå er barns tannhelse igjen bra. I dag anbefales alle barn å bruke fluortannkrem og fluortabletter. Best effekt av fluortannkremen får man om man bare spytter ut og ikke skyller med vann etterpå. Til babyer brukes en knapt synlig mengde fluortannkrem. Til barn over 1 år brukes en mengde som tilsvarer størrelsen på barnets lillefingernegl. Små barn klarer ikke å spytte ut, og det er helt greit.

Til babyer kan man knuse fluortabletten. Men unngå å blande den ut i noe. Fra barnet tygger vanlig mat, kan det få hele eller delte fluortabletter. Følg dosering angitt på boksen. Det er best å gi fluortabletten etter kveldstannpussen.

Andre fluormidler som fluortyggegummi og fluorskyllemiddel anbefales ikke til barn under skolealder. Tanntråd kan brukes, men er sjelden nødvendig mens barnet kun har melketenner.

Les også: Puss, puss, så får du en suss...

Morsomme tips
Av og til er det små ting som skal til før tannpussen går som en lek. Det er lov til å gjøre tannpussen til en hyggestund både for barn og voksne. Kanskje virker noe av disse forslagene for deg?

• Syng en sang så lenge tannpussen varer
• Kjøp en ny, morsom barnetannbørste med jevne mellomrom
• La mor og far bytte på å pusse tennene
• La barnet få velge seg en barnetannkrem i butikken (det er ofte ulikt utseende på dem)
• Les om Karius og Baktus i Egners bok med samme navn

Les også:
Slik blir leggingen en god opplevelse
Når kan barnet starte med godteri?

Lytt til podcast om forebygging av tannsykdommer hos barn:


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: