Det er viktig å passe på barnets tenner – helt fra starten av. Og det er lurt å komme tidlig i gang med gode rutiner for tannpussen. I starten gjelder det å finne den riktige balansen når barnets gommer klør og tannbørsten gjerne er best å gnage på, og sårheten som gjerne oppstår når tenne bryter gjennom.
Uansett er lek og kos nøkkelord for god tannpuss. Hvis tannpussen oppleves som en kosestund og lek, er det lettere å unngå at den blir en kamp senere når barnet begynner å teste ut hva det kan bestemme over. Mer alvor bør det komme i leken når de første jekslene dukker opp når barnet er mellom halvannet og to år gammelt.
Gjentakelse
Gjentakelse er viktig, så sørg for at tannpussen blir en naturlig del av morgen- og kveldsritualet, akkurat slik bleieskift og bading er naturlige deler, og ikke noe barnet kan velge.
Liker ikke tannkrem?
Ikke alle barn liker den sterke mintsmaken mange tannkremer har. Ofte kan man klare å venne seg til smaken over tid, men det går også an å se etter andre smaker i butikken eller på apoteket. Husk at det skal være fluortannkrem på 0,1% for barn under skolealder (eldre barn kan bruke med 0,15%).
Hvor mye tannkrem skal man bruke? Tommelfingerregelen er å begynne med knapt synlig mengde. Ved ettårsalderen øker man til en mengde på størrelse med barnets lillefingernegl. Så økes den til ertstor mengde når barnet er 3 år, og når barnet kommer i skolealder kan mengden økes ytterligere.
Tidligere ble alle barn anbefalt å bruke fluortabletter. Nå anbefales dette først og fremst til barn med mye hull i tennene eller barn som har økt risiko for å få hull i tennene. Hør gjerne med tannpleier eller tannlege hvis du ønsker å gi barnet fluortabletter og/eller tror barnet trenger det.
Skylle og spytte eller ikke?
De fleste voksne spytter ut tannkremen når de pusser tennene, og noen skyller også munnen i etterkant. Spyttingen underveis er greit for større barn og voksne, men faktisk bør man unngå å skylle munnen etter tannpuss. Små barn får ikke til å spytte under tannpussen, og med så små mengder tannkrem er det heller ikke nødvendig. Spyttingen kan bli spennende nok når barnet blir litt eldre.
Les også:
Hvor lenge skal man pusse?
Det viktigste er ikke antall minutter (eller sekunder), men at alle tenne blir skikkelig pusset. Puss gjerne hver tann cirka 10 ganger med små, korte bevegelser. Pass på at du får pusset fra alle sider.
Hvilken tannbørste?
Til de minste finnes det fingertannbørster som er små hylser du trer på din finger og stikker inn i babyens munn. Det finnes også egne babytannbørster med små børstehoder. Det er opp til dere om dere ønsker å bruke vanlig manuell tannbørste eller elektrisk tannbørste. Sørg for å velge en som er tilpasset barnets alder, og som har myk bust.
Tannpuss på stellebordet og fanget
Mens babyen er liten er det praktisk å pusse tennene på stellebordet, som en del av bleieskift og annet stell. Etter hvert som barnet blir større, vil det være mer naturlig å la barnet sitte på fanget, med hodet i armkroken din. Hold gjerne leppe og kinn til siden med den ene hånden og puss med den andre – da får du best oversikt.