Da Ann Iren Holmen møtte sin store kjærlighet oppdaget hun ikke med en gang arret på overleppen. Pappaen til Martine hadde leppespalte da han ble født, og ingen visste om det på forhånd. Da de to skulle få barn sammen, ønsket de å være forberedt.
– Siden han hadde spalte, spurte vi ekstra om det på ultralyden. Jordmoren hadde problemer med å se det skikkelig, for jenta vår holdt hånden foran munnen. Så hun ville ikke gi oss noe sikkert svar, sier Ann Iren.
De ble henvist til ultralydundersøkelse på Rikshospitalet, og fikk beskjed om at de ville bli innkalt i løpet av seks uker. Allerede et par dager etter fikk de vite at de hadde fått hastetime fordi det var noe galt. Ann Iren ble redd.
– Jordmoren hadde sett at hun hadde spalte, og det var derfor hun hadde henvist oss videre. Hun ville ikke si noe sikkert fordi Rikshospitalet tar seg av oppfølgingen. Jeg ble lettet, var det ikke noe verre enn det, forteller Ann Iren.
Hun fikk vite at det var snakk om leppespalte. Om det var spalte i gane og kjeve kunne de ikke se, men Ann Iren forteller at det ble antydet at det var snakk om alt sammen, og at det var dobbeltsidig.
– Vi fikk god oppfølging på Rikshospitalet. De forberedte oss og betrygget oss om at det ikke var noe mer, sier hun.
Les også: Dette er leppe-kjeve-ganespalte
Ville ikke lese for mye om spalte
Ann Iren valgte å forholde seg til folderen de hadde fått på sykehuset om spalte, og styrte bevisst unna å søke etter informasjon på nett. Hun og samboeren begynte tidlig å informere familie og venner om at babyen deres ikke ville se ut som alle andre.
– Det var mye for vår egen del. De skulle jo se babyen vår, og nyfødte skal jo helst være helt perfekte uten en eneste skramme, sier Ann Iren.
Men snart kom alle spørsmålene fra venner og familie som hadde lest seg opp på nett. Det var mange spørsmål om hva Ann Iren hadde og ikke hadde gjort, og hun hadde ikke gode svar å gi.
– Jeg måtte spørre på Rikshospitalet for å vite hva jeg skulle svare. Der sa de at jeg ikke skulle høre på hva alle andre sier, men stole på oss selv og forholde oss til folderen, forteller hun.
Ann Iren fikk også god støtte av svigerfamilien.
– Svigermoren min opplevde jo å få et for tidlig født barn med leppespalte – mannen min. Og søstrene hans har vokst opp med en bror med spalte. Det ga meg stor trygghet, sier Ann Iren.
Les også om fighteren Ella
God støtte på Facebook
Snart oppsøkte Ann Iren en Facebook-gruppe for foreldre til barn med spalte. Der følte hun seg hjemme.
– Jeg fikk spesielt god kontakt med ei som nettopp hadde fått en baby med spalte. Jeg ble trygg på henne, og fikk vite om hva de hadde vært gjennom. Jeg fikk også se bilder av datteren hennes. Og det så ikke så ille ut, sier Ann Iren.
Hun har holdt kontakten med gruppen og har blitt kjent med flere etter hvert. Hun har også sett mange bilder av barn med spalte.
Fødselen gikk bedre enn fryktet
At babyen hadde spalte hadde ingenting å si for fødselen. Ann Iren valgte å føde på lokalsykehuset sitt, selv om mange andre i samme situasjon velger å føde ved større sykehus.
– Jeg merket det raskt. En barnepleier som var med på fødselen hadde aldri sett spaltebarn før, og det ble mye spørsmål, forteller Ann Iren.
Hun hadde forsøkt å forestille seg hvordan det ville bli å få barnet opp på brystet etter fødselen.
– Men jeg tenkte at det skulle gå bra. Det gikk jo fint med samboeren min. Og Martine var så nydelig da hun ble født, sier Ann Iren.
– Vi gjør jo alt for at hun skal få være som alle andre babyer, sier Ann Iren.
Les også om Mia som ble mamma som 14-åring
Viser stolt fram datteren
Ann Iren og samboeren er stolte av Martine. Og viser henne gjerne fram. At hun har spalte er de veldig åpne om.
– Vi har alltid tatt bilder av henne, og valgte å ha dåpen før hun ble operert, sier hun.
De fleste hun møter har aldri sett et uoperert spaltebarn før.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Fordi de hadde informert venner og familie på forhånd, mener Ann Iren at de har sluppet unna en del spørsmål og kommentarer i etterkant. Men innrømmer at det er vondt når fremmede kommer med spørsmål om hva som er galt med hennes datter. Selv om kommentarene stikker litt, var hun forberedt av vennene i Facebook-gruppen om at de ville komme.
Les også: Downs syndrom er en berikelse!