Måned 9

Av Babyverden 108075

Jenter veier gjennomsnittlig 8.6 kilo, og er 72 cm lange.
Gjennomsnittsguttene veier 9.1 kilo, og er én cm lengre enn jentene.

* Vi gjengir gjennomsnittsvekt og -lengde. Normalverdiene for jenter er vekt mellom 7.0 og 10.6 kilo, og lengde mellom 67 og 76 cm. Guttenes normalverdier er 7.5 til 11.2 kilo, og 68 til 77 cm.

Om barnet: Tydeligere i kommunikasjonen sin

I denne perioden kan hun være midt oppi den verste fasen med skepsis for fremmede.

Barnet vet nå mye om hvordan hun kan oppnå kontakt med foreldrene, og gjør det gjennom smil, gråt, bevegelser, lyder og «ord». Hun kan tydelig formidle til andre hva som står på ønskelisten og hvordan hun har det. Dette er faktisk en viktig forutsetning for evnen til gjensidig forståelse og samarbeid. Mens du tidligere måtte tolke ytre tegn på behov og ønsker, forteller hun det nå selv! Et langt sprang i egen innsikt!

MILEPÆLER

Kommunikasjon og sosial utvikling

  • Bruker sosiale handlinger for å løse problemer (ber om hjelp).
  • Ni måneder gammel vil barnet både gjenkjenne og reagere på navnet sitt og på de mest brukte ordene. Forskjellen mellom lyder døve og hørende barn lager er nå tydelige.
  • Bruker bestemte lyder for bestemte ting og vil gjerne konversere – kan bli frustrert om det ikke blir forstått.
  • Evnen til å huske og til å danne seg indre bilder av personer og gjenstander som ikke er til stede, opparbeides i denne alderen. Nå er det ekstra morsomt å leke titt-titt-leker. Det passive ordforrådet øker, og barnet forstår etter hvert enkle ord og beskjeder, f.eks at ‘Nei!’ betyr stopp. De aller første ord kommer snart nå: ‘ma-ma’, ‘pa-pa’ og ‘da-da’.
  • Vinker «ha det», leker «klappe kake søte» og reagerer på spørsmål som «Hvor er pappa?»
  • Barnet er mer var for truende situasjoner. Noen barn får seg nå en ‘trøst’. Dette kan være en sutteklut, et kosedyr eller noe annet som gir trygghet i spesielle situasjoner, gjerne i forbindelse med atskillelse, f.eks hvis barnet skal begynne i barnehage, hos dagmamma el. Psykologene kaller disse gjenstandene for ‘overgangsobjekter’. Mange barn beholder denne trøsten helt til de nærmer seg skolealder.

Sanser og motorikk

  • Lærer å skille mellom lyder som ikke er kjente, f.eks. dyrelyder.
  • Nå begynner barnets kroppskontroll å bli bedre utviklet. De fleste barn kan nå sitte noenlunde stødig på gulvet. De kan støtte seg med hendene til siden, og tildels bakover, hvis de mister balansen.
  • Tar en skje og fører den opp i en kopp.
  • Fra ni måneder av kan barnet bære sin egen vekt når det støttes. Noen barn begynner å krabbe, men ofte er dette en lang prosess der barnet prøver ut forskjellige måter å bevege seg på, alt fra å åle seg fremover på magen, til å sitte oppreist. Noen få skyver seg også fremover på bakenden.

Interesser og aktiviteter

  • Barnet elsker å vise de kunstene det har lært seg, og klapper mer enn gjerne ‘søte’, viser hvor stort det er, at det kan danse til musikk osv.
  • Det er spennende å leke med store plastbokser, gryter, esker el. Barnet elsker å putte ting oppi og ta dem ut igjen.
  • Det er også moro å sitte på fanget og ‘lese’ bøker, eller å få bla og rive i et ukeblad.
  • Oppførselen blir stadig mer bevisst og mindre tilfeldig. Hver nye oppdagelse bygger på tidligere læring.
  • Kan konsentrere seg om en ting eller oppgave i flere minutter i strekk.
  • Barnet kan peke på ting som interesserer det. Det er ikke så interessert i å sitte på fanget som tidligere, men vil heller være på gulvet.
  • Barnet liker å ‘hjelpe til’.


Til foreldrene: Vis at du er glad i barnet


Et enda bedre samarbeid er mulig nå! Du kan følge barnets initiativ og se hva hun vil eller hva hun ikke liker å leke med. Det er fremdeles lett å lede barns oppmerksomhet mot detaljer i omgivelsene.

Ekstra fint er det om du kan snakke med engasjement og innlevelse om det dere ser sammen. Når du uttrykker felles glede, opplever hun at du er glad i henne. Glem heller ikke den gode kroppskontakten! Den er like viktig i alle aldre. Nå forstår også barnet at ting ikke forsvinner selv om de er ute av syne. «Gjemme-finne»-leken er derfor kjempemorsom!


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: