BabyBaby på reise: Setter du dine behov først?

Baby på reise: Setter du dine behov først?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karianne Munch-Ellingsen 46117 Sist oppdatert 19.06.19

Mange planlegger nå ferien. Men hvor langt bør egentlig du reise med babyen? Varme, bakterier og sykdom – her er tingene du bør tenke gjennom før du tar med babyen til Syden.

– Selv om barnet er eldre enn seks måneder, vil ikke barn under ett år ha glede av turer til Syden. De minste barna er ikke glad i forandring, og sterk sol og varme kan gjøre dem uttørret, grinete og misfornøyde. Det sier overlege Hanne Farstad, ved Barneklinikken på St. Olavs hospital.

Hun forteller at barna kan ha problemer med å takle lange flyturer, og få vondt i ørene på grunn av trange øvre luftveier.

– For friske barn er dette problemer de fint takler, og det er ikke farlig for dem. Men det kan medføre betydelig ubehag og dermed uro for foreldrene. Derfor bør man tenke nøye over om det for hele familien er verdt ”prisen”. Det er ikke så hyggelig å være på ferie med misfornøyde spedbarn, sier Farstad.

Les også: Hva skal du pakke?

Foreldre og barn har ulike behov
Hvis barnet selv skal ha glede av ferien, må man vente til det er halvannet eller to år gammelt. Når barnet er eldre vet det hvordan det skal takle forandring, sol og varme.

Foreldrene er selv de beste til å vurdere om lengre reiser er lurt eller ikke.

– Det er viktig å være klar på hvem sine behov man dekker når man bestiller ferie. Foreldre og små barn har ofte veldig ulike behov, sier Farstad.

Solkrem, væske og hygiene
Det er flere ting som er viktige å tenke på når barn er med på reise. De minste barna skal ikke være i direkte sollys, og bør helst være tildekket. Fra barnet er ett år gammelt, kan det bruke solkrem.

– Man må være svært påpasselig med solkrem, da huden til de minste barna er meget sårbar for sterk sol. Kjøp solfaktor på apoteket, og få veiledning der om hva som anbefales til de minste barna. Unngå parfymerte produkter, sier hun.

Små barn blir fort uttørret i varmen, og Farstad oppfordrer foreldre til å gi ekstra drikke i form av kokt vann eller flaskevann ved siden av annen ernæring. (Hvis barnet fullammes, er det sjelden behov for ekstra væske i form av vann – men mor må være ekstra påpasselig med sitt væskeinntak.)

Farstad sier det kan være lurt å ta med den maten barnet er vant til hjemmefra, slik at det blir minst mulig forandringer.

Overlegen forteller at det er viktig å være ekstra nøye med hygiene for hele familien.

– De minste barna har umodent infeksjonsforsvar, men er ellers ikke mer utsatt for smitte enn resten av familien. Turistdiaré er det vanligste problemet, og de minste barna blir raskest uttørret, sier Farstad.

Barna må tas med til lege dersom du er i tvil om barnet har urinproduksjon. Farstad sier det kan være vanskelig å skille urin fra avføring i bleien. Barnet vil få endret ansiktssuttrykk med innsunkne øyne når det er uttørret.

Les også: Unngå dehydrering

Kan bli syke
– Noen få, både voksne og barn, kan pådra seg alvorligere tarminfeksjoner, og til dels bli syke etter at de har kommet hjem, sier overlegen.

Vaksinasjon
Ved utenlandsreiser må man sette seg inn i anbefalingene om eventuelle vaksiner, og de generelle råd som gis fra myndigheter må følges.

Kontakt helsestasjonen, fastlegen eller gå inn på Folkehelseinstituttet sine sider om reisevaksiner for å sjekke om barn og/eller voksne trenger vaksiner før avreise.

Det anbefales at barn vaksineres mot Hepatitt A og B første gang de drar til sydlige strøk. Hepatitt B-vaksinen kan gis fra barnet er nyfødt, og Hepatitt A fra barnet er ett år gammelt. Noen vaksiner må tas i god tid før avreisen for at de skal virke, og dette er også gunstig med tanke på eventuelle reaksjoner hos barnet. Når barnet er tre, fem og 12 måneder får det en kombinasjonsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt og HiB-infeksjon og en pneumokokkvaksine. Skal man reise med et nyfødt barn til land i for eksempel Afrika, er det aktuelt å gi vaksinene med tettere tidsrom.

Helsesøster Elin Asbjørnsen sier det ideelle er å vente med sydenreiser til barnet har fått de tre første vaksinene, altså etter seks måneder.

Følg med på Folkehelseinstituttets anbefalinger
Folkehelseinstituttet (FHI) oppdaterer kontinuerlig sine anbefalinger i forhold til reise og vaksiner. Sjekk anbefalingene her:
Reisevaksiner

FHI ber også folk være obs på at det i Europa og flere andre steder i verden er utbrudd av meslinger. Sjekk anbefalingene her.

Vær forsiktig i basseng
Asbjørnsen mener at så lenge barnet er friskt, kan man trygt planlegge sommerens ferie. Men det er en del ting å tenke på.

– Det er lurt å være forsiktig med bading i basseng, da disse kan være fulle av bakterier. Vi ser ofte barn som kommer hjem fra badeferie med ørebetennelse. Hun trekker også fram viktigheten av at barnet er tildekket i solen.

Annerledes behandling i utlandet
Overlege Hallvard Reigstad ved Haukeland universitetssjukehus forteller at antallet babyer som blir syke i utlandet ikke er svært stort. Men varmere strøk gir større risiko for mage- og tarminfeksjoner – små barn blir raskere uttørket enn større barn og voksne. Luftveisinfeksjoner er ikke uvanlige.

– Hvert år får vi inn barn som enten har fått mage- og tarminfeksjoner eller luftveisinfeksjoner. En del har blitt innlagt på sykehus og opplevd det vi ville oppfatte som nokså ulik den behandlingen vi ville gitt i Norge. En del har fått alvorligere sykdommer, og blitt svært syke, med et helsetilbud som ikke er slik vi er vant til, sier Reigstad.

Han sier også at tilbudet til for tidlig fødte er også nokså vekslende i enkelte land, så man bør tenke nøye gjennom om det er nødvendig å reise til Syden i siste del av svangerskapet.

Reigstad mener et friskt barn kan tas med på flyreise få uker etter fødselen, men at man bør stille seg noen spørsmål før avreise.

– Er barna i utgangspunktet friske? Er det hygieniske forhold som tilsier at det ikke er økt risiko for spesielt mage/tarminfeksjoner? Er barnet vaksinert? Er det helsevesen som man stoler på i landet man reiser til?

Han minner om at barn kan drukne, så pass på barna, også de som kan svømme.

Les også: Drukning ser ikke ut som drukning

Eget pass og reiseforsikring
Barnet må ha eget pass og være dekket av reiseforsikringen. Dersom reisen går til et EØS-land bør alle reisende ha Europeisk helsetrygdekort. Kortet er gratis og kan bestilles på trygdekontoret eller Trygdeetatens nettsider. Det gir dokumentasjon på at man kan få dekket utgifter til nødvendige helsetjenester i utlandet.

Seks flytips

1. Unngå de travleste tidspunktene på døgnet hvis mulig.

2. Hvis barnevognen har hjul med luft i, er det lurt å ta ut litt luft før vognen sendes, ellers kan trykket føre til at hjulene punkterer. Husk å ta med pumpe og lappesaker. Forhør dere om trillen eller vognen må sendes med bagasjen, eller om barnet kan bruke den helt til dere går inn på flyet. Det finnes også prampacks, som enkelte flyselskap leier ut. Disse har plass til vognen, og fungerer som trillebag.

3. Sjekk med flyselskapet om det er mulig å bestille en “vugge” som barnet kan sove i på lengre flyreiser. Den må i tilfelle bestilles samtidig med billettene, og er kun for de yngste barna. Det er begrenset med plasser om bord hvor dette er mulig.

4. Møt opp i god tid før avgang.

5. La barnet være mett og med ren bleie før påstigning.

6.  Det lave trykket i flykabinen kan gi barnet vondt i ørene. Voksne og større barn kan gjespe og svelge for å prøve å utligne trykket, men det kan ikke små barn på kommando. Det kan hjelpe hvis barnet kan suge på noe eller får nesespray. Ett tips er å amme under opp- og nedstigning. Større barn kan dra god nytte av smokk eller flaske.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: