FamilieFritid og reisePå ferie med barn - slik forbereder du deg

På ferie med barn – slik forbereder du deg

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Wendy Wax 6776
Bleier, førstehjelpsutstyr, reiseseng, barnesete og turmat – det å pakke for en hel familie kan være ganske overveldende. I tillegg bør du ha de viktigste tingene familien kan trenge på selve reisen enkelt tilgjengelig.

Skriv lister over det som skal pakkes for hvert enkelt familiemedlem. Du pakker kanskje for flere familiemedlemmer i samme koffert. Det finnes også praktiske bager med mange små rom som er ideelle for babyutstyr. Et eldre barn kan kanskje få sin egen lille koffert og en liten toalettmappe som inneholder små såper, sjampoflaske, reisetube med tannkrem osv.

La barnet få velge en kjær gjenstand å ta med, for eksempel et kosedyr, et teppe eller en favorittleke – men prøv å unngå å ta med ting som er uerstattelige. Hvis smårollingen din har lyst til å ha med seg alle lekene sine, må du forsøke å forklare at lekene kommer til å være der når dere kommer tilbake.

Reiseklær
Komfortable bomullsplagg som er lette å kombinere, er det beste for alle. Pass på at du har med nok til at dere greier dere, men ikke så mye at det blir vanskelig å få det med seg. Hvis du reiser med en baby eller smårolling og ikke har tilgang til vaskemaskin, bør du vurdere å ta med klær for en dobbelt så lang periode som du skal være borte pluss et ekstra skift til håndbagasjen. For eldre barn trenger du ikke så mye, men du må fremdeles beregne minst ett rent antrekk per dag. Husk at klærne må være tilpasset klimaet i det landet dere reiser til.

Ha det viktigste enkelt tilgjengelig
For å spare plass kan du ta bleiene ut av pakken og legge dem langs kanten av kofferter og sekker, og ellers der det er plass.

• Legg babyklærne øverst hvis dere deler koffert. Da blir det lettere å få tak i dem når du trenger dem.

• Pakk plaggene som tilhører samme antrekk ved siden av hverandre slik at du sparer tid ved klesskift.

• Bruk en stor nylonpose til skittentøyet. Posen kan vaskes sammen med klærne. Våte klær legger du i tette plastposer.

Reiseapotek
Husk alltid å se igjennom reiseapoteket før du pakker det ned. Fyll opp med ting som mangler eller har gått ut på dato. For å unngå problemer med medisiner i tollen, er det for visse legemidler sikrest å ha legeerklæring (på engelsk) om at disse medisinene er nødvendige. Hvis barnet bruker medisiner, er det lurt å ta med en resept på engelsk i tilfelle medisinen blir ødelagt eller kommer bort.

Tips for mat underveis
Enten du planlegger piknik på en rasteplass ved veien eller bare skal ha noe godt på flyet – her kommer noen pakketips som hjelper deg å holde orden på nisten:

• Til bilturen kan du ha all mat samlet i en stor kjølebag. Det finnes kjølebager som kan kobles til lighteren i bilen, eller du kan bruke kjøleelementer. Hvis du reiser på annet vis, bruk en mindre kjølebag eller en ryggsekk. Ha barnas yndlingsmat i plastbokser og poser som kan lukkes.

• Ta med engangstallerkener og –kopper, tørkepapir og plastbestikk, så sparer du oppvask.

• Ta med vannflasker – store til de voksne og små til barna. Hvis det er varmt, kan du fryse vannflaskene kvelden før, så blir vannet kjølig og godt når det tiner i løpet av dagen.

• Begrens den salte maten – det blir barna tørste av.

• Frys ned brødskiver kvelden før du drar. De tiner til lunsjtid. Pitabrød egner seg godt på tur. Hvis dere kjører bil, spar potetgull og popkorn til dere skal raste, så slipper du søl i bilen.

• Lettvint og god turmat er grønnsaker i biter, frukt i biter, osteterninger og tørket frukt. Drypp sitronsaft over fruktbitene for at de ikke skal bli brune.

• Plastbokser med dip er også populært så lenge du greier å holde dem nedkjølt. Kjeks, pitabrød, gulrot- eller blomkålbiter egner seg godt sammen med dip. Dette kan det bli søl av, så det passer best når dere raster.

• Du kan få kjeks som er søtet med fruktsaft, tørket frukt, og andre sunne godterier i helsekostbutikken. De smaker godt uten å gi barnet sukkerkick.

• Når dere er på tur, kan du være litt mer fleksibel enn vanlig når det gjelder ”junk food”. Prøv likevel å velge sunne alternativer.

Slik forbereder du barnet på reisen
Å reise er en stor begivenhet for et barn, og jo eldre barnet blir, desto mer spennende blir det. Slik kan du hjelpe barnet å bygge opp forventninger og forberede seg til turen:

• La barnet sove i reisesengen en periode før turen. På den måten har det allerede vent seg til den nye soveplassen før dere drar. (Alder 0+)

• Hvis dere skal besøke slektninger som barnet ikke kjenner så godt, kan du snakke om dem på forhånd og vise barnet bilder av dem. (Alder 0+)

• Gi barnet en pung med ”feriepenger” til turen. Barnet kan også putte én mynt i pungen hver dag som nedtelling til ferien. (Alder 2+)

• Se på brosjyrer, kart og bøker med bilder av stedet dere skal. Forklar hvordan dere skal reise og hva dere planlegger å gjøre når dere kommer frem. Finn noen fakta om stedet som barnet kan være interessert i. La barnet tegne stedet dere skal til, og det det har lyst til å gjøre når dere kommer dit. (Alder 3+)

• Snakk om det som blir annerledes når dere er på tur – maten, språket, stedet dere skal bo på, underholdning, transport osv. Da er barnet forberedt og vet hva det kan forvente seg. (Alder 4-6+)

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. Tilrettelagt for norske forhold av Sandviks redaksjon og oversatt til norsk av Kjersti Lundemo.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: