Mange foreldre får lett panikk når permisjonen går mot slutten, man ikke har fått barnehageplass, og alle de flinke dagmammaene har fulle ventelister. Men med litt planlegging, økonomisk sans og selvdisiplin, kan selv moderne småbarnsfamilier med huslån og utgifter få råd til å leve på én inntekt en periode. Vi har spurt forbrukerøkonom Eva Sørmo, samt et utvalg hjemmeforeldre om deres beste tips.
Retten til barnehageplass gjelder for barn som fyller ett år senest innen utgangen av november det året det blir søkt om barnehageplass.
Dersom barnet fyller ett år i løpet av august det året det blir søkt om plass, har barnet rett på plass innen utgangen av august. Dersom barnet fyller ett år i september, oktober eller november det året det blir søkt, har barnet rett på plass innen utgangen av den månaden barnet blir født. Retten til barnehageplass står i barnehageloven § 16.
Kilde: Regjeringen.no
1. Få oversikt
Sjekk kontoutskrifter tilbake i tid og se om det er noen steder du kan spare penger. Dette gir dere også en god oversikt over hvor mye penger dere bør ha spart opp til permisjonstiden. Sett opp et budsjett. Lag en felles regningskonto hvor dere trekker regninger og lån og sett over penger på lønningsdag.
2. Buffer
Lag en bufferkonto og sett av til uforutsette utgifter og begynn tidlig å sette av litt ekstra sparing til permisjonstiden.
3. Storhandling
Dere kan spare mye på å skrive handlelister og handle en til to ganger i uken. Sjekk tilbud og er dere i tillegg flink til å bruke rester kan dere spare mye.
4. Lån og forsikringer
Dere kan spare mest penger på å sjekke vilkår på boliglån og forsikring. Hent inn tilbud fra to til tre banker og forsikringsselskaper årlig. Det koster deg lite tid og du kan spare mye penger på denne jobben. Det viser seg at det er de lojale kundene som betaler mest.
Snakk med rådgiver i banken og spør om mulighet for avdragsfrihet på boliglånet i denne perioden. Dere kan eventuelt ta igjen med kortere løpetid på lånet når du begynner å jobbe igjen.
Les også: Sparetips fra A til Å
5. Tenk gjenbruk
Mange bruker mye penger på babyutstyr, barnevogner osv. Men du får mye som er både fint og lite brukt på Finn.no. Mange arver utstyr og klær fra eldre søsken eller andre. Her kan dere spare mye og dersom dere er bevisst på slike kostnader kan dette være med på å gi dere muligheten til å kose dere lengre hjemme med den lille. Samtidig bidrar man jo litt til det grønne skifte. Har du utstyr og klær du ikke bruker kan du hente litt ekstra inntekt ved å selge på Finn.no eller sosiale medier.
6. Kos må ikke være café
Dersom dere bruker permisjonsdagene til å møte andre som er hjemme med sine små kan det bli kostbart å gå på cafe hver dag. Går man i butikker kan man fort bli fristet til å bruke penger på ting man egentlig ikke trenger. Hvorfor ikke bytte butikk og cafe med turer i skog og mark, eller piknik i parken?