BabySkal babyen bruke smokk?

Skal babyen bruke smokk?

Ammingen bør være vel etablert før en gir barnet smokk, anbefaler eksperter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 82441
Babyen gråter og du er trøtt. Det kan da være fristende å dytte smokken i munnen på babyen. Men er det lurt? Her er fordelene og ulempene ved bruk av smokk.

Babyen har en medfødt sugerefleks, og det er helt nødvendig for at barnet skal få i seg mat. Men noen ganger føler vi som foreldre gjerne at det handler om noe annet enn sult. Kan det da være galt å gi babyen smokk?

Les mer: 10 tips for å slutte med smokk

Smokk og amming
– Vi anbefaler at dere venter med smokk til ammingen er veletablert. Ofte kan det ta opp til fire uker før tilbud og etterspørsel er skikkelig etablert, sier jordmor Mette Ness Hansen ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

Hansen sier det er veldig viktig at babyen får suge masse på brystet i starten, slik at melkeproduksjonen kommer skikkelig i gang.

– Da kan det jo hende at babyen spiser for lite, fordi den i stedet for å spise, sutter på smokken. Jeg hører ofte mødre si at babyen bruker dem som smokk. Jeg spør i stedet om ikke mødre noen ganger bruker smokk som pupp, sier Hansen.

For Hansen sier at det som regel er en grunn til at babyen vil suge mer, nemlig at barnet trenger mer mat. Og bruker de smokk i stedet, vil ikke mor få den oppsvingen i melkeproduksjon som babyen trenger.

Hansen forteller at WHO (Verdens helseorganisasjon) i sine reviderte «Ti trinn for vellykket amming» sier: «Hvis bruk av smokk erstatter et måltid og reduserer antall ganger barnet stimulerer brystet, kan dette føre til en reduksjon i melkeproduksjonen. Smokkbruk kan gjøre ar mødrene ikke gjenkjenner barnets tidlige tegn på sult, slik at måltidet utsettes til barnet blir veldig urolig eller gråter.» (Les mer om WHOs ti trinn her. Se spesielt trinn 9.)

– Men når ammingen går fint og barnet legger godt på seg, er det ikke noe i veien for å bruke smokk, sier Hansen.

Les mer: 10 kjappe om ammeproblemer

Fordeler ved bruk av smokk
– Smokk kan virke beroligende på barnet.
– Beskyttelse mot krybbedød: en studie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal kan tyde på at bruk av smokk beskytter mot plutselig spedbarnsdød (krybbedød)
Legg gjerne babyen med smokk, men ikke putt smokken inn i babyens munn igjen dersom den spytter den ut mens den sover.
– Smokken har en smertelindrende effekt ved mindre inngrep. Den kan ta vekk oppmerksomheten ved for eksempel vaksinering og blodprøvetaking. (Dersom du ammer og babyen ikke bruker smokk, viser forskning at brystet kan ha samme effekt.)
– Smokk kan gjøre det lettere for barnet å sovne. Selv om barnet sovner lettere med smokk i munnen, kan du kanskje også lettere våkne igjen når smokken faller ut av munnen.

Les mer: Jesper Juul: - Farvel til smokken!

Ulemper ved smokk
– Vær obs på bruk av smokk de første ukene i forhold til amming. Se starten av artikkelen. Mye bruk av smokk kan føre til lavere melkeproduksjon hos mor, og at barnet totalt sett ammes kortere tid.
– Noen mener at smokk kan føre til sugeforvirring hos babyen, siden det er ulik teknikk både på bryst, smokk (og eventuelt flaske). Jordmor Mette Ness Hansen sier likevel hun er mest bekymret for at mor ikke får den melkeproduksjonen hun skal hvis barnet sutter for mye på smokk.
– Bruker barnet smokk for lenge, økes sjansen for tannstillingsfeil. Se egen sak om smokkeslutt.
– Bruk av smokk og ørebetennelser kan ha en sammenheng. Nederlandske forskere mener barn som bruker smokk har en høyere risiko for gjentatte ørebetennelse.

Les mer: Når flaske er løsningen

Ditt valg
Om du ønsker å bruke smokk til barnet ditt eller ikke, er mye opp til deg selv. Helsesykepleier Elin Asbjørnsen sier at smokk til barna kan være en god hjelp for barna når de skal falle til ro – etter at ammingen har kommet godt i gang. Men det er heller ikke alle barn som vil ha smokk.

– Min erfaring er at det er mange babyer som viser liten interesse for smokken i begynnelsen, men at de etter hvert lærer seg å bruke den og synes den er god. Det kan være lurt å prøve forskjellige typer smokker med ulik fasong, sier helsesykepleier Asbjørnsen.

Kilder i artikkelen: NHI - Norsk Helseinformatikk, British Medical Journal, AAFP - American Academy of Family Physicians, Nasjonalt kompetansetjeneste for amming

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: