FødselFødestillingerStillinger i fødselen

Stillinger i fødselen

Ved oppreiste fødestillinger får du hjelp av tyngdekraften. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Teksten er hentet fra Fødselsboken 20048
Har du tenkt på hvordan du vil føde? Ulike stillinger kan hjelpe på framgangen i fødselen, og det kan være greit å vite hvilke muligheter du har når barnet skal presses ut. Vær likevel oppmerksom på at behovet kan endre seg i fødselsforløpet, og at du kanskje vil foretrekke andre stillinger enn du trodde på forhånd.

Oppreist eller liggende?
Det første du kan tenke over er om du ønsker å føde i en oppreist eller en liggende stilling. Det er gjerne den liggende stillingen vi kjenner best til, men det er faktisk de oppreiste som best utnytter tyngdekraften og barnets bevegelse gjennom fødselskanalen. Vær tydelig når du forteller jordmor om hvilke stillinger du ønsker å bruke.

Fødselen kan bli raskere, lettere og mer effektiv når du benytter stillinger som samsvarer med tyngdekraften. Likevel er det bare én av fire kvinner som føder i en oppreist stilling. Mange kvinner bestemmer seg for å føde oppreist, men ender likevel med å føde liggende. Kanskje skjer det fordi kvinnen kjenner at jordmor ønsker en stilling med gode kontrollmuligheter? Eller fordi kvinnen selv ikke har krefter til å holde seg oppreist?

Det er kun du som vet hva som er best for deg der og da. Fortell partneren eller ledsageren din om dine ønsker, slik at han/hun kan minne deg på dem. Det ikke uvanlig eller noe nederlag å velge en annen stilling enn den du hadde tenkt på forhånd.

Oppreiste stillinger


Eksempler på oppreiste fødestillinger er stående, knelende og huksittende. De kjennetegnes ved at tyngdekraften utnyttes bedre. Ofte vil fødselen kunne gå raskere fordi tyngdekraften hjelper barnet ned i fødselskanalen.


Andre kjennetegn og fordeler ved oppreiste stillinger:
• Riene blir mer effektive, og det kan føre til at smertene blir mindre. Dermed minskes risikoen for ri-svekkelse og for at ri-stimulerende midler må brukes.
• Det blir mindre press på bekkenets bånd og ledd og derfor mindre smerter.
• Når barnets hode trykker mot livmorhalsen, frigjøres de to viktigste fødselshormonene oksytocin og prostaglandin. I oppreist stilling blir trykket på livmormunnen og bekkenbunnen sterkere. Jo sterkere trykk, jo sterkere impuls til hjernen, og hormoner frigjøres. Dette innebærer at frigjøringen av smertestillende endorfiner øker, og
stillingen oppleves mer bekvem enn liggende.
• Oppreist stilling letter pustingen, det gir mindre kvalme og oppkast.
• Oppreist og svakt fremoverbøyd kropp kan gi barnet mulighet til å utnytte bekkenets fremre del bedre, og det blir mer plass for barnets hode. Barnets hode roterer da lettere til riktig posisjon, som igjen gjør det lettere å føde barnet. Skuldrene fødes lettere frem ved hjelp av tyngdekraften.
• Det er mindre press på de store blodårene langs kvinnens ryggrad. Dette gir bedre blodgjennomstrømning til og fra livmoren, optimal tilgang på surstoff til barnet og mindre risiko for at barnet blir påvirket av fødselen.
• Bekkenets bakre vegg er bevegelig i disse stillingene. Halebeinet er fritt og mobilt og beveger seg for å gi bekkenet maksimal utvidelse.
• Når barnet skal skyves ut, hjelper den oppreiste stillingen, og spesielt den huksittende, til at livmoren får maksimalt med krefter til fødsel. Rygg- og magemuskler brukes og kontrolleres bedre når barnet skyves ut.


Oppreist stilling gir mer trykkekraft. Her kan livmorens egen trykkestyrke være nok (ikke aktiv trykking fra kvinnen). Fordelene ved det kan være at:
• kvinnen får bedre kontroll over bekkenbunnen
• det blir mindre behov for instrumentelle inngrep (tang, vakuum)
• fødekvinnen føler seg mer selvsikker, har kontroll og integritet
• partneren kan føle seg mer delaktig



Tilbakelente/liggende stillinger


Den vanligste fødestillingen er sittende i en fødeseng. Denne er praktisk for jordmor og behagelig når man trenger hvile mellom riene. Det er best om du sitter så oppreist som mulig og trekker knærne så langt opp som du klarer. Da utvides bekkenet, og tyngdekraften virker slik den skal. Det er få kvinner som ønsker å ligge og føde. Tyngdekraften motarbeides, fødselen blir lengre, og smertene øker. Mange kvinner opplever at stillinger liggende på siden er gode for dem, gjerne med det ene beinet hevet.


Kjennetegn ved tilbakeliggende stillinger:
• Mindre press fra barnets hode på livmoren slik at åpningen går saktere.
• Livmoren jobber mot tyngdekraften når den trekker seg sammen. Dette fører til mindre effektive rier og mer smerter.
• Trykketrangen blir minimal når kvinnen ligger på ryggen. Dette forlenger tiden det tar å skyve barnet ut.
• Barnets hode presser mot den bakre delen av fødselskanalen og mellomkjøttet.

Halvt sittende stilling kan gjerne benyttes idet barnet blir født, etter at mor har brukt stående stillinger gjennom de tidlige fasene i fødselen.




Det beste er variasjon
De fleste stillinger under fødselen føles ubekvemme om man ikke varierer. Kjenn etter hvilken stilling du føler deg trygg og avslappet i. Mange synes de har bedre kontroll over situasjonen og er mer delaktige med en aktiv, oppreist posisjon. Oppleves fødselen for rask, kan imidlertid forløpet bremses ved å legge seg ned.


Stående
I stående stilling er det viktig at du legger tyngden på den øvre del av kroppen for at den nedre delen skal kunne slappe godt av. Det vil si at du lener deg/henger på ledsageren, på en gåstol eller mot sengen slik at musklene rundt bekkenet kan slappe av. Den nedre del av kroppen bør være avspent slik at barnet møter liten motstand når det trenger ned. For å klare å være avslappet i bekkenbunnsmuskulaturen bør du ha så lite tyngde som mulig på føttene. En stående stilling fungerer best om du står med bøyde bein og med stor avstand mellom føttene. I denne stillingen vidåpnes bekkenet og krummes best.


Oppreist med hvilemuligheter
Ønsker du å være oppreist og samtidig ha en god hvilestilling, kan du hvile stående fremoverbøyd mot en saccosekk i sengen i pausene. Da kan du lett reise deg litt mer opp når rien kommer.


Stående på knærne
Mange kvinner velger å stå på knærne i sengen. Hodeenden av sengen slås helt opp, og kvinnen henger over den. En saccosekk kan være til god støtte mellom sengen og magen. Kvinnen kan også stå på knærne på en matte på gulvet og lene seg inntil partner/ledsager, som sitter på en stol foran henne.


På alle fire
Sliter du med vond rygg, kan det være en flott avlastning å føde på alle fire. I denne stillingen får du beveget hoftene slik at barnets hode ikke kan trykke mot korsbeinet. Denne stillingen er god å bruke for å hjelpe barnet med rotasjonen gjennom fødselskanalen.


Huksittende stilling er anatomisk sett den mest riktige. Den gir bekkenet stor mulighet for utvidelse, og gir bekkenbunnen minst mulig motstand. Jo dypere du klarer å sitte, jo bedre er det.


Dette er en stilling der partneren gis mulighet til å delta. Han/hun sitter på en stol mens kvinnen sitter på huk mellom partnerens bein og støtter armene sine mot hans/hennes lår. Dette gjør stillingen mindre slitsom og kan gi god nærhet.


Fødekrakk
Et alternativ til huksittende er fødekrakken. Det er en lav, liten krakk som kvinnen sitter på kort tid om gangen. Sitter hun for lenge, kan hun bli hoven nedentil. Ofte sitter partneren bak og er med og støtter kvinnen gjennom fødselen. Han/hun får også oppleve å få babyen opp til seg rett etter fødselen. Kvinner som av en eller annen grunn ikke helt føler de får til pressingen, kan prøve ut fødekrakken. De aller fleste får godt tak i pressriene i denne stillingen.


Halvsittende i en seng
Svært mange kvinner føder i en fødeseng. Velger du det, bør ryggdelen av sengen være mest mulig oppreist. Klarer du å trekke knærne så langt opp som mulig, utvides bekkenet. I denne stillingen har du imidlertid ikke hjelp av tyngdekraften. Du oppnår heller ikke å skape optimale anatomiske plassforhold. Hale-beinet og kanalen som barnet skal ut gjennom, rettes på en måte litt oppover.


I sideleie
Dette er en god stilling som mange både kvinner og jordmødre føler seg komfortable med. For kvinner med bekkenplager blir dette ofte førstevalget. En flott stilling for kvinner som er for trøtte til å gå oppe, eller på slutten av fødselsforløpet. Den gir gode muligheter for hvile mellom riene. Ofte får kvinnen da hjelp til å holde det øverste beinet, eventuelt legge det i en av beinholderne, så hun ikke skal bruke krefter på det selv.

Vann


Noen kvinner velger å føde i vann. Vær oppmerksom på at ikke alle fødesteder og jordmødre tilbyr dette, da vannfødsel krever at jordmor er sertifisert. Har du et sterkt ønske om å føde i vann, bør du kontakte fødestedet ditt for å få informasjon. Det er også lurt å sette seg inn i temaet i løpet av svangerskapet. Det finnes mye spennende litteratur.Kvinner som føder i vann, kan enten sitte tilbakelent eller stå på knærne. Mange føler det smertedempende og godt med det varme vannet når hodet til babyen begynner å komme fram. På mange måter føder babyen seg selv i vann. Jordmor er til stede hele tiden, men babyen ”skrur” seg veldig fint ut selv. Ofte kan kvinnen selv være med og løfte barnet opp av vannet få sekunder etter at det er født.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: