Åpningsfasen
I denne fasen åpner mormunnen seg. Vanligvis er dette den lengste delen av fødselen. Åpningsfasen har en passiv og en aktiv del hos de fleste. I svangerskapet er livmorhalsen fast og fire centimeter lang. Når fødselen nærmer seg, kryper den til noen få millimeter (blir avflatet). Dette kalles modning. Hos førstegangsfødende skjer dette før mormunnen begynner å åpne seg. Mange merker modningsprosessen som menslignende murring nederst i magen og/eller i korsryggen, mens noen merker modningsrier. Hos fleregangsfødende skjer modningen samtidig med at mormunnen begynner å åpne seg.
Den passive delen (latensfasen) er en slags forberedelesesfase, og den kan være ganske langvarig. Kroppen er ennå ikke i fødsel, men det positive er at kroppen forbereder seg til det som skal skje. Latensfasen varer frem til mormunnen er rundt 3–4 centimeter åpen. I denne fasen er riene oftest korte og uregelmessige, og varer sjelden i mer enn 30 sekunder. Denne fasen er ofte den lengste delen av fødselen, særlig for førstegangsfødende. Den kan vare fra noen timer til flere døgn. Riene kan være regelmessige i en periode, for så å gå over.
På dagtid er det fornuftig å prøve å få tiden til å gå, og veksle mellom aktivitet og hvile. Smertene kan lindres med varme (varmeposer, dusj eller bad), massasje, akupunktur eller bevegelse.
Er du usikker på om fødselen er i gang, eller føler deg utrygg, hjelper det ofte å snakke med noen. Be gjerne jordmor om gode råd og en sjekk av hvor langt fødselen har kommet. Mange opplever dette som trygt, og klarer å slappe mer av. Det er gunstig for fremgang i fødselen.
Hvordan denne delen av fødselen blir for deg, kan du ikke vite første gang du venter barn, kanskje ikke senere heller. Er du uthvilt, rolig og trygg, har du imidlertid et godt utgangspunkt!
Podcast om fødselens faser. Gjest: jordmor Karolina Mæland
Den aktive delen varer fra mormunnen er cirka 4 centimeter åpning, til det er full åpning (10 centimeter). Fødselen regnes å være i gang fra cirka 4 centimeter åpning. I denne aktive fasen er riene regelmessige, øker i intensitet og varighet (45–90 sekunder), og pausene blir kortere. Ofte er det 3–4 rier i løpet av 10 minutter. Riene presser barnet nedover i fødselskanalen slik at mormunnen kan åpne seg helt, og slippe barnet forbi.
Riarbeidet krever konsentrasjon og god pusteteknikk. Ha fokus på å slappe av i bekkenet, og lage best mulig plass til barnet. Gled deg til hver pause under riene, i stedet for å grue seg til hver rie mens du har pause.
Hvor lenge denne fasen varer, varierer fra kvinne til kvinne. Husk at du ikke konkurrerer med noen for å bli ferdig. Tyngdekraften hjelper barnet nedover, så er du oppreist og i bevegelse, vil det ikke bare gjøre riene enklere å håndtere, men fødselen kan også gå raskere. Hvil om du blir sliten – variasjon i fødestillinger er nøkkelen.
Mange opplever at vannet går mot slutten av denne fasen. Dette forsterker oftest riene. Det kan også komme en del blod (tegningsblødning) fordi mormunnen strekkes voldsomt. Dette er et tegn på fremgang!